svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

КАКО УБЕДИТИ ДЕЦУ ДА ЈЕДУ ВОЋЕ И ПОВРЋЕ

Укључите децу у припремање оброка здраве хране и повећаћете њихову жељу да је једу. Убеђивање деце да једу више воћа и поврћа, које често може да им буде неукусно, пошто су навикнута на слаткише и другу рафиисану храну, често је немогућа мисија. Истраживачи са Универзитета у Алберти предлажу једно делотворно решење: дајте деци кецељу и укључите их у спремање.

Резултати анкете која је спроведена међу ученицима петог разреда у Алберти показују да је укључивање деце у припремање оброка здраве хране најбољи начин да навикнете своје дете да једе здраву храну, али и да је заволи.

„Деца која воле воће и поврће склона су да их једу чешће“, каже водећи аутор студије др Јен Ли Чу (Yen Li Chu), сарадник на пост-докторским студијама Медицинског факултета Универзита у Алберти. „Резултати указују да подстицање деце да се укључе у припремање здравих оброка може бити делотворна стратегија промовисања здравља у школама и међу родитељима.“

Прошлог месеца је објављено истраживање које је базирано на испитивању ученика у 151 школи у Алберти, о томе какву храну они конзумирају и да ли сами припремају своје оброке.

Према резултатима истраживања скоро трећина анкетираних ученика је изјавила да припрема оброке најмање једном дневно. Друга трећина је рекла да припрема оброке једном до три пута недељно. Четвртина анкетираних ђака припрема оброке једном месечно, док 12,4% ученика потпуно избегава кухињу.

Деца у принципу више воле воће од поврћа. Код деце која учествују у припремању здравих оброка изражено је интересовање и за воћем и за поврћем, чак је међу њима било за 10% више деце која воле поврће више од воћа.

На основу резултата се још може закључити да су деца која активно учествују у припремању здравих оброка свесна важности конзумирања здраве хране.

Пол Вогелер (Paul Veugelers), коаутор студије и шеф Центра за истраживање јавног здравља Универзитета у Албертис истиче да конзумирање здраве хране код деце унапређује коштани и мишићни развој, учење и самопоштовање.

„Добра храна је важна за нас. Она спречава појаву гојазности и отклања све хроничне болести“, наводи Вогелер. „Општи циљ нашег посла је да се смањи ниво хроничних болести у нашем друштву. Здрава исхрана је на самом врху листе начина којима бисмо остварили наш циљ.“

Јен Ли Чу наглашава да је веома важно да деца буду заинтересована и да активно учествују у припремању оброка код куће и додаје да не би било лоше да у школама постоје просторије у којима би деца могла сама да припремају своје оброке.

„Могли бисмо да у школама да имамо часове или клубове спремања хране и тако помогнемо деци да повећају унос воћа и поврћа“, додаје Чу.

Иако је анкета спроведена међу ученицима петог разреда, добијени закључци се једнако могу применити и код старијих тинејџера и студената, додаје Вогелер.

Извор: "Србел"

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

ravanica.jpg
Број прегледа чланка : 5433875

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.