svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

СУША „БЕРЕ“ ЛЕТИНУ

Ел. пошта Штампа ПДФ

Привредна комора Србије процењује штету од суше на 2,1 милијарду долара. Стручњаци поручују да разлога за бригу због могућих ценовних удара, ипак, нема. Актуелна суша је преполовила биљну производњу у Србији, а штета је процењена на 2,1 милијарду долара, изјавио је стручњак Привредне коморе Србије (ПКС) Војислав Станковић.

Таква ситуација ће се свакако одразити на цене брашна, уља и шећера, али и осталих производа као што су млеко и месо, рекао је он.

Станковић је међутим, поручио и да нема разлога за страх, јер влада има инструменте да заштити потрошаче од ценовног удара и омогући уредно снадевање по прихватљивим ценама, пре свега основним пољопривредним производима.

Он је у изјави новинарима у ПКС где је одржана седница Удружења за пољопривреду рекао и да су и залихе "добре", те имамо 100.000 тона шећера, 60.000 тона јестивог уља и 300.000 тона пшенице.

"Суша је нанела велике штете пољопривреди, које слободно могу да се прогласе елементарном непогодом... процене указују да је биљна производња погођена са 50 одсто", истакао је Станковић, који је и саветник председника ПКС за пољопривреду.

Станковић је, илуструјући колико је штета велика, подвукао да је две милијарде долара вредност инвестиције која је потребна да би Србија повећала површине под системима за наводњавање на два милиона хектара, што је половина укупног обрадивог земљишта.

У Србији се под заливним системима тренутно налази 200.000 хектара, односно испод пет одсто од укупно 4,2 милиона хектара, док је тај проценат у Европи и свету далеко виши.

Станковић је подсетио да је бруто вредност пољопривредне производње прошле године износила 6,4 милијарде долара, у чему је удео сточарства био 30 одсто, а на биљну производњу "отпада" две трећине.

У биљној производњи доминантан је кукуруз, који је претрпео највећу штету од суше, и његово учешће је од 22 до 24 одсто, напоменуо је Станковић.

Он је поновио да се ПКС не залаже за евентуалну рестрикцију извоза житарица, јер је таква мера непопуларна и неће дати ефекте.

Он је нагласио и да држава тренутно није у могућности да значајније финансијски покрије штету од суше, а као могућности види ослобађање пољопривредника плаћања пореза на катастарски приход и одлагање плаћања субвенцонисаних аграрних кредита.

Суша највише угрозила кукуруз, соју и шећерну репу

Станковић је указао и да пољопривредници нису показали велико интересовање за осигурање усева, иако им је влада давала 40 одсто регреса на премију осигурања.

Директор Републичког хидрометеоролошког завода Србије Милан Дацић такође је истакао на седници да је суша екстремна на већем делу територије Србије и да топлотни талас уз дефицит падавина значи "катастрофу" за биљке, које се не могу опоравити ни током ноћи које су тропске.

"Ако овакви услови потрају, може се очекивати значајније смањење приноса економски најзначајнијих култура - кукуруза, соје, шећерне репе, и то за најмање 30 до 50 одсто, као у време суше 2000. године", рекао је он.

Дацић је подсетио да је у последњих 10 до 12 година трећина година била са екстремним сушама, што је "алармантан податак" који сведочи о томе да су "климатске промене већ на делу".

Штете у пољопривреди 2000. године износиле су 700 милиона долара, а 2003. године скоро милијарду долара, навео је он.

Дацић је напоменуо да је сушни период у Србији почео 25. јуна у централном делу земље, да би се суша потом проширила на целу територију, а последњих дана се може окарактерисати као јака и екстремна, а у последњих месец дана је пала четвртина просечних падавина за овај период.

"Од 23. до 29. јула може доћи до одређених падавина, које могу да ублаже степен суше, али неће много помоћи пољопривредним културама", закључио је Дацић.

Извор: „РТС“

 

Колумна

Али ..

ali

 

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

rukumija-s.jpg
Број прегледа чланка : 6351746

16600m

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.