svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Сајентологија: БРУТАЛНА КАЖЊАВАЊА, ДРИЛОВИ И ИСПИРАЊА МОЗГА: ЖИВОТ ИЗА ВРАТА СЕДИШТА SEA ORG

Ноторни Sea Org или, у дужој варијанти, Sea Organization, последњих је дана дошао под лупу јавности захваљујући великом холивудском разводу Кети Холмс и Тома Круза.

 

Као један од најчешће претпостављаних разлога развода ово двоје супружника наводи се мајчин страх за шестогодишњу Сури због могућности да ће она завршити на једном од локалитета поменуте организације. Бројне информације везане уз овај ред унутар Сајентолошке цркве, који је такође основао зачетник религије Л. Рон Хабард 1968. године, водећи људе на путовања бродом како би им пренео своја учења и у потрагу за благом које је сакрио у прошлом животу, појављују се на интернету као последица све већег интереса јавности о детаљима развода који потреса Холивуд.

Након реинкарнације враћате се поново да служите цркви

Црква је 1975. године продала бродове са којих је оперисала и преселила се у "земаљске" базе широм света, а годину дана након Хабардове смрти 1986. године купљен је брод "Freewinds" на којем су се окупљали елитни кругови религије и преносила се учења. На том је броду наводно и Том Круз славио свој рођендан.

Номинални задатак чланова организације је "светом ширити сајентолошку етику" и "чувати напредне нивое сајентологије", па се они усто заклињу на верност религији на милијарду година што сугерише да ће се, кад се реинкарнирају, поново вратити да служе цркви.

Тренутно седиште Sea Org, које сајентолози називају братским редом, налази се на имању Gold Base у Калифорнији, близу града Сан Јакинто, на изолованом подручју окруженом брдима. На фотографијама које су објавили бројни светски медији приказано је велико имање које се простире на више од два квадратна километра и на којем су, између осталог, смештени и филмски студио у коме Том Круз наводно често ради, као и Хабардова вила, константно одржавана, како би се он, према сајентолошком пророчанству, реинкарниран могао тамо вратити.

Сензори покрета, бодљикава жица и закамуфлирани бункер

Мере безбедности на имању врло су јаке, а укључују сензоре покрета, бодљикаву жицу и закамуфлирани бункер из којег се простире поглед на читав посед. Организациона структура комбинација је војног и корпоративног устројства, чланови живе у војничким условима и рангирани су унутар организације.

Запослени, којих је чак 6.000 не раде за организацију већ за цркву, забрањено им је да имају децу, плаћени су 50 долара недељно, а и за најмању грешку могу бити кажњени, на пример, бацањем у "Рупу", како су назване две приколице предвиђене за групна признања која се знају одвијати до дуго у ноћ, преноси Daily Mail.


Међу онима који су проговорили о начину функционисања Sea Org нашао се и редитељ Пол Хагис који је јавност известио о бруталном режиму који се одвија иза врата Gold Basea.. За New Yorker је испричао да се религији на вечност заклињу деца, а да је начин опхођења према њима "робовласнички".

Члановима је забрањено да напусти базу, а ако то учине потражиће их специјални тим који ће их помоћу психолошког притиска или физичке силе натерати да се врате. Такође, ако покушају отићи добиће такозвани "freeloader tab", односно рачун за све што им је пружено за време боравка тамо, а притом су често у питању шестоцифрени износи. Под утицајем "старешина" млађи су чланови уверени да се добровољно требају јављати за казне попут лоше хране, ускраћивања сна или забране разговора с другима, пренео је ABC News.

"Нисам желела да ме ум контролише и морала сам помоћи човечанству"

На интернету постоје бројна сведочанства бивших чланова организације, а једно од њих преноси и Астра Вудкрафт (Astra Woodcraft) која је имала само седам година кад се прикључила организацији и била одвојена од породице: "Сугерисали су ми да ћу им се моћи прикључити кад обуздам свој 'реактивни' ум . Он ме контролисао, а ја сам га требала да обузда и придружити им се. Служили су се свим могућим методама уверавања. Рекли су нам да је једини разлог због којег свет постоји сајентологија. А ко сам ја да не радим за добробит човечанства. Цео дан смо радили, марширали, салутирали и учили сајентолошку етику", испричала је.

Вил Фрај (Will Fry) с 13 је година завршио у интернату за сајентолошку децу након што су професори у јавној школи упозорили његове родитеље да би га требало послати на саветовање: "Као дете сам се сам спремао за школу и сам се одгајао јер су моји родитељи увек радили нешто за цркву. Кад би дошли кући, ја бих већ спавао. У сајентолошкој школи учили смо само сајентолошку етику. Сећам се пуно мрачних тренутака из тог периода, а један од њих је свакако био кад је надзорник пред свима нама пребио дечака старијег од мене 2 године. Чуо сам да се он убио годину дана након тога", објаснио је.

Sea Org је под истрагом ФБИ-ја због трговине људима, а као успешна тужба против њих истиче се она из 2009. године кад их је бивши члан тужио наводећи да је бивао закључаване у структуру у облику брода на имању и до 18 сати на дан без хране. Пресуђено је у његову корист и организација му је морала исплатити два и по милиона долара.

Извор: „Индекс.хр“

Приредила редакција „Светиње Браничева“

 

Колумна

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

Тишина

tisina

 

00zlatenac2qy7.jpg
Број прегледа чланка : 6068842

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.