svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ЛАЖНО МЕСО: НАУЧНА ФАНТАСТИКА ПОСТАЈЕ ЧИЊЕНИЦА?

Трка да се направи лажно месо постаје све занимљивија. Наиме, два научника са супротних страна света тврде да су дошли до тога да готово послуже лабораторијски створене хамбургере те да, на тај начин, допринесу и очувању планете. Нова стварност је, тврде, тако близу, готово је можете окусити.

У малој лабораторији у Менло Парку, четрдесетак километара јужно од Сан Франциска, постоји дашак револуције у ваздуху, а 57 - годишњи професор Patrick Brown лако би се могао прогласити поремећеним визионаром који жели да заустави људе да једу месо. Он то не жели учинити путем уверавања или користећи присилу, али нуди нешто боље за исту па чак и мању цену, пише Гардијан.

О лажном се месу говори деценијама, али се никада није учинило ништа конкретно по том питању, осим производа који се темеље на соји и који, за многе, имају ружан окус. Такви су производи обично доста скупљи од обичног меса.

Чудна животиња плаши грађане - шта је то?!

Изумитељи лажног меса тврде да су на прагу великог открића те да постоји реална могућност да наступи нова ера - ера лажног меса које ће бити хранљиво и јефтино, које се неће разликовати од правог меса. Тврде да ће такво месо бити начињено од синтетизованог животињског ткива или изведено из биљног материјала.

Brown је молекуларни биолог са Универзитета у Станфорду и две године је радио на стварању синтетизованог меса и млечних производа. 'Није ми интерес да створим храну за вегане. Ја желим створити храну за све људе који воле и желе да наставе да једу месо. Желим смањити људски отисак на овој планети за 50% ', казао је Brown. Оно о чему Brown говори је револуција која би требала променити наш однос према животињама и планети.

Конзумирање меса је лоше за околину, у то нема никакве сумње, а морални аргументи против убијања животиња су уверљиви. Тренутно, људи убију 1600 сисара и птица сваке секунде како би себи осигурали храну. У будућности ће порасти број људи и они ће се морати нахранити и то је оно што, према Brown, морамо имати на уму.

Месо, односно мишићно ткиво је сложено. Одрезак се, на пример, састоји од неколико десетина хиљада мишићних влакана, крвних судова, живаца, слојева масти и везивног ткива те од хрскавице и костију. Стотине хемикалија месу дају укус, а он и текстура се мењају зависно од тога како се кува. Свеже сирово месо готово је неукусно. Но, када се загреје, настаје низ промена које куваном месу дају препознатљиви укус. Постићи то у лабораторији није нимало једноставан задатак. Један од начина је да се манипулише биљним материјалом и управо је то оно што Brown ради, али је одбио да открије детаље због тога што је везан уговором.

Лабораторијске шимпанзе први пут угледале светлост дана ...

Како ћемо га назвати? Дуго смо размишљали и дошли до закључка да га једноставно требамо назвати месо', казао је др Brown. Реч је о 54 - годишњем Холанђанину са Универзитета у Мастрихту којем је у глави иста замисао - да произведе лажно месо. Он то жели да учини користећи матичне ћелије скупљене из животињских остатака из кланица које би 'отхрањивао' шећером, аминокиселинама, минералима и свим другим хранљивим материјама које су потребне за правилан раст.

Но, Mark Post је био доста критичан према његовој методи наводећи да је јако скупа и сложена. Обојица су представила своје пројекте на научном скупу у Ванкуверу, а Холанђанин је признао да би његов амерички конкурент могао победити у трци за израду лажног меса, али сматра да би могао имати проблема при продаји своје идеје. 'Brown је геније, али њему треба ПР саветник ', казао је Post.

Ако Brown и Post успеју у својој намери, глобална би се индустрија меса могла наћи у истој ситуацији као и произвођачи старих писаћих машина који су се користили пре нове и боље технологије. У том ће случају свет заиста другачије изгледати.

Фото: Thinkstock / Gulliver

Извор: „Дневник.хр“

Приредила редакција сајта „Светиње Браничева“

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

00zlatenac2qy7.jpg
Број прегледа чланка : 5432256

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.