svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Канадски истраживачи доказали да је у Србији најбогатије налазиште на свету …

fd325wggfhfdfdsrew-640x450СРБИЈА ЛЕЖИ НА ВЕЋЕМ БОГАТСТВУ ОД НАФТЕ 

Канадска компанија “Невсун” окончала је истражне геолошке радове у околини Бора, у рејону Чукару пеки и недвосмислено потврдила да је ресурс који су истраживали најбогатије налазиште бакра и злата на свету, пишу “Вечерње новости”.

Према сазнањима тог листа, Канађани су уз садржаје бакра који иду и преко 20 процената на дубини од 600 метара пронашли и партију од 12 метара у којима садржај бакра иде и до 34 одсто у руди.

Налазишта у којима проценат бакра превазилази један одсто сматра се профитабилним, наводе “Новости”.

У Рударско-топионичарском басену “Бор” тренутно се експлоатише руда са највише 0,3 одсто бакра у руди.

Информације “Новости” указују да је “Невсун” добио и додатна истражна права да настави за потрагом за бакром и златом и у околини, јер постоје назнаке да је то лежиште далеко веће од оног које је до сада уоквирено.

Према подацима листа “Новости”, постоји још најмање 20 истражних поља, који се “наслањају” на Чукару пеки и шире се ка зајечарском басену “Николичево”, у којима би требало очекивати резултате сличне онима који су већ потврђени.

Партнер Канађана у постојећем лежишту Чукару пеки је америчка рударска корпорација “Фропорт Мекморан”, једна од највећих компанија те врсте у свету.

Уз то Невсун истражна права за потрагу за бакром и златом у околини Бора дели са мултинационалном компанијом “Рио Тинто”, која се сматра највећом компанијом те врсте на свету.

Незваничне информације показуују да би за активирање рудника у региону Чикару пеки требало инвестирати до пет милијарди долара.

(Тањуг)

Преузето са: http://webtribune.rs/

Последње ажурирано уторак, 25 јул 2017 20:08  

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

tuman-s.jpg
Број прегледа чланка : 5220729

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.