svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ТВРДЊА ДА ОРГАНСКА ХРАНА НЕ МОЖЕ ДА ИСХРАНИ СВЕТ ЈЕ ЛАЖ ПРОИЗВОЂАЧА ГМ ХРАНЕ

Били смо веома изненађени када је сада већ бивши Председник Србије у свом изборном говору обећао да ће нас хранити генетски модификованом храном јер је то јефтиније и боље за нас.

Један од аргумената који се често користи да би се на неки начин бранила генетски модификована храна (ГМ) је тај да је биотехнологија неопходна да би се нахранио свет.

Самим тим, метода органске пољопривреде, није у стању да произведе довољно хране за све.

Али истина је да је органска пољопривреда, сама по себи довољна и у потпуности способна да храни свет. Ми само треба да направимо неколико промена у начину на који узгајамо храну.

То би подразумевало окончање метода које подразумевају генетски модификовану храну, и затворило пољопривредне фабрике које уништавају наше здравља и планету.

Били смо веома изненађени када је сада већ бивши Председник Србије у свом изборном говору обећао да ће нас хранити генетски модификованом храном јер је то јефтиније и боље за нас.

Забрињавајуће је што су све новине из својих извештаја избацили тај део говора бившег председника и једино су Вестинет.рс писале о томе са видео прилогом.

Тај говор у ком нас бивши Председник Србије убеђује да је генетски модификована храна добра за нас можете видети ОВДЕ.

Системи генетски модификоване пољоприведе одржавају, па чак и стварају сиромаштво јер су „закључали“ фармере у бескрајан циклус зависности од корпорација.

Да не би уништили своје семе фармери већ за следећу сезону морају да купе токсични хемијски материјал, да би биљка могла уопште да расте. Генетски модификована пољопривреда је токсична за светску економију, за људско здравље и животну средину.


Као што је показано у недавном истраживању Родале института, које је кулминирало након тридесет година труда и испитивања, органски системи пољопривреде ће заправо произвести веће приносе него генетски модификовани производи.

Органска пољопривреда је такође самоодржива и обнавља се сама. Органска ђубрива и друге методе које се примењују на природно плодној земљи, може само да је обогати и елиминише потребу за токсичним пестицидима.

Поред проблема са генетски модификованом храном, храна која се производи таквим системима генерално прави проблеме, укључујући и исхрану животиња.

Тако се само непотребно уништава велики део понуде светских житарица. Према подацима од „Удружења земље“, чак 40% свих светских житарица се даје на исхрану стоке, и то би могло да порасте на 50% до 2050. године, ако се наставе садашњи трендови.

Животиње попут крава и оваца би требало да једу траву на пашњаку, а не генетски модификовану соју, кукуруз, као и многе друге житарице. Стока се редовно храни овом врстом хране на фармама.


Осим што су животиње болесне, јер нису билошки створене да то једу, ове мешавине које им се дају, захтевају велике количине ресурса за раст и производњу.

Када пустите животињу на пашњак, да једе своју храну, коју људи не могу да једу у сваком случају, ове житарице али не генетски модификоване, би могле да се користе за исхрану људи.

Док храните животињу травом, добијате далеко квалитетније и здравије месо, него када их храните житарицама а поготово генетски модификованим.

Људско здравље ће се драматично променити широм планете само ако притиснете дугме и престанете са употребом ГМ хране.

Најбоље решење, за сада је да што више људи узгаја сопствену храну у свом дворишту или на земљишту узетом у закуп.

аутор: Вестинет.рс

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

00zlatenac2qy7.jpg
Број прегледа чланка : 5368251

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.