svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ЦЕНЗУРА: ЗАБРАЊЕН УЛАЗАК У БИХ КЊИГЕ „СРЕБРЕНИЦА: ФАЛСИФИКОВАЊЕ ИСТОРИЈЕ“

ПРЕДСЕДНИК „ИСТОРИЈСКОГ ПРОЈЕКТА СРЕБРЕНИЦА“ СТЕФАН КАРГАНОВИЋ ОД ИНЦКА ЗАТРАЖИО ДА СЕ ЗАБРАНА ОДМАХ УКИНЕ

КЊИГА „Сребреница: Фалсификовање историје“, чији је издавач невладина организација „Историјски пројекат Сребреница“,  неће се - бар привремено - продавати у БиХ!

ЦЕНЗУРА у 21. веку! А „прорадила“ је у овом случају на захтев из Федерације БиХ.

Књига је, иначе, као поклон требало да стигне до читалаца у БиХ уз најновији број недељника Печат, чија је редакција након провере открила да је улазак књиге забрањен на захтев из ФБиХ, саопштено је из „Историјског пројекта Сребреница“.

Из ове организације наглашавају да је књига, која је издата у сарадњи са Печатом, легално штиво научног карактера које не крши ниједан законски пропис на нивоу БиХ, поготово не на европском нивоу.

„Забрана или постављање било какве препреке читаоцима да по слободном избору набаве и прочитају ову књигу представља грубо кршење релевантних одредаба Устава БиХ које се односе на слободу савести и штампе, као и Европске повеље о основним правима, посебно чланова који се односе на слободу мисли и слободу средстава јавног информисања“, наводи се у саопштењу.

Стефан Каргановић

У саопштењу се наводи да је књига „Сребреница: Фалсификовање историје“ зборник критичких есеја поводом „Масакра у Сребреници“, студије америчког професора Едварда Хермана и групе страних аутора. Књигу чине есеји 10 страних и домаћих аутора који критички и документовано разматрају догађаје у Сребреници у јулу 1995. године.

Председник невладине организације „Историјски пројекат Сребреница“ Стефан Каргановић оценио је да забрана дистрибуције књиге „Сребреница: Фалсификовање историје“ представља прворазредни скандал и грубо кршење Устава БиХ, као и Европске повеље о људским правима.

„За забрану неко мора да сноси одговорност, и моралну и законску. Захтевамо укидање забране“, рекао је Каргановић на конференцији за новинаре.

И он је истакао да књига представља легално штиво научног карактера које не крши ниједан законски пропис на нивоу БиХ, а нарочито не на европском нивоу.

Каргановић је навео да је поводом забране књиге на захтев Федерације БиХ упутио и отворено писмо високом представнику у БиХ Валентину Инцку у којем очекује да се одмах заузме, како је навео, да се ситуација озбиљног кршења уставних одредаба и права грађана БиХ врати у законске оквире.

„Мени је довољна чињеница да Устав БиХ, чију сте правилну примену Ви, између осталог, постављени да надгледате, а и Европска повеља о основним правима, децидно одбацују могућност забране овакве врсте“, навео је Каргановић у писму високом представнику.

Дистрибуција „Сребренице“ је у БиХ забрањена је одлуком комисије у којој се налазе по један представник Републике Српске, Федерације БиХ и УН.

Извор: „Факти“

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

pokajnica-s.jpg
Број прегледа чланка : 5432386

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.