svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ЦЕНЗУРА: ЗАБРАЊЕН УЛАЗАК У БИХ КЊИГЕ „СРЕБРЕНИЦА: ФАЛСИФИКОВАЊЕ ИСТОРИЈЕ“

ПРЕДСЕДНИК „ИСТОРИЈСКОГ ПРОЈЕКТА СРЕБРЕНИЦА“ СТЕФАН КАРГАНОВИЋ ОД ИНЦКА ЗАТРАЖИО ДА СЕ ЗАБРАНА ОДМАХ УКИНЕ

КЊИГА „Сребреница: Фалсификовање историје“, чији је издавач невладина организација „Историјски пројекат Сребреница“,  неће се - бар привремено - продавати у БиХ!

ЦЕНЗУРА у 21. веку! А „прорадила“ је у овом случају на захтев из Федерације БиХ.

Књига је, иначе, као поклон требало да стигне до читалаца у БиХ уз најновији број недељника Печат, чија је редакција након провере открила да је улазак књиге забрањен на захтев из ФБиХ, саопштено је из „Историјског пројекта Сребреница“.

Из ове организације наглашавају да је књига, која је издата у сарадњи са Печатом, легално штиво научног карактера које не крши ниједан законски пропис на нивоу БиХ, поготово не на европском нивоу.

„Забрана или постављање било какве препреке читаоцима да по слободном избору набаве и прочитају ову књигу представља грубо кршење релевантних одредаба Устава БиХ које се односе на слободу савести и штампе, као и Европске повеље о основним правима, посебно чланова који се односе на слободу мисли и слободу средстава јавног информисања“, наводи се у саопштењу.

Стефан Каргановић

У саопштењу се наводи да је књига „Сребреница: Фалсификовање историје“ зборник критичких есеја поводом „Масакра у Сребреници“, студије америчког професора Едварда Хермана и групе страних аутора. Књигу чине есеји 10 страних и домаћих аутора који критички и документовано разматрају догађаје у Сребреници у јулу 1995. године.

Председник невладине организације „Историјски пројекат Сребреница“ Стефан Каргановић оценио је да забрана дистрибуције књиге „Сребреница: Фалсификовање историје“ представља прворазредни скандал и грубо кршење Устава БиХ, као и Европске повеље о људским правима.

„За забрану неко мора да сноси одговорност, и моралну и законску. Захтевамо укидање забране“, рекао је Каргановић на конференцији за новинаре.

И он је истакао да књига представља легално штиво научног карактера које не крши ниједан законски пропис на нивоу БиХ, а нарочито не на европском нивоу.

Каргановић је навео да је поводом забране књиге на захтев Федерације БиХ упутио и отворено писмо високом представнику у БиХ Валентину Инцку у којем очекује да се одмах заузме, како је навео, да се ситуација озбиљног кршења уставних одредаба и права грађана БиХ врати у законске оквире.

„Мени је довољна чињеница да Устав БиХ, чију сте правилну примену Ви, између осталог, постављени да надгледате, а и Европска повеља о основним правима, децидно одбацују могућност забране овакве врсте“, навео је Каргановић у писму високом представнику.

Дистрибуција „Сребренице“ је у БиХ забрањена је одлуком комисије у којој се налазе по један представник Републике Српске, Федерације БиХ и УН.

Извор: „Факти“

 

Колумна

Али ..

ali

 

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

ravanica.jpg
Број прегледа чланка : 6181667

16600m

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.