svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

УЖАСАВАЈУЋЕ: РОЂЕНА ПРВА ГЕНЕТСКИ МОДИФИКОВАНА ДЕЦА

Објављена је вест да су израђена прва генетски модификована људска бића.

Вест да је након низа експеримената рођено 30 здраве деце, изазвала је у Америци још једну жестоку дебату о етичности таквог чина. Засад, двоје од деце је тестирано и установљено је да носе гене 03:00 "родитеља". 15 деце рођено је у протеклих три године као резултат експерименталног програма који спроводи Институт за репродуктивну медицину и науку у St Barnabasu, New Jersey.

 

Бебе су намењене женама које су имале проблема са зачећем. Додатни гени од женске донаторке уметнуте су у јајашца неплодних жена пре него што су оплођена, чиме се покушало повећање могућности жена да затрудне. Тестирање генског отиска на двоје једногодишње деце потврђује да су наследила ДНА од троје одраслих-две жене и једног мушкарца. Чињеница је да су наследили екстра гене који су инкорпорирани у њихов генски материјал (који се иначе добија из сперме и јајашца родитеља), што значи да ће бити могуће да их пренесу даље на њихове потомке.

Промена људског генетског материјала - с циљем да се петљањем у то "поправи" људска раса - техника је коју је велика већина светских научника досад заобилазила у великом луку. Генетичари страхују да би се ова метода једног дана могла користити у сврху стварања нове расе људи са додатним жељеним карактеристикама као што су снага или висока интелигенција.

У чланку објављеном у часопису Human Reproduction (Људска репродукција), истраживачи предвођени пиониром на подручју плодности, проф. Jacques Cohenom кажу да је ово "први случај модификације људског генетског материјала чији је резултат рођење нормалне, здраве деце". Поједини стручњаци оштро су критиковали ове експерименте. Лорд Винстон из западнолондонске болнице Hammersmith, јуче је изјавио за BBC: "С обзиром на третмане који се данас спроводе у лечењу неплодности, не постоје докази да ова техника доноси нешто више ... Веома сам изненађен да је уопште дошло до ове фазе. То сигурно неће бити дозвољено у Великој Британији."

John Smeaton, национални директор Друштва за заштиту нерођене деце каже: "Људи саосећају са паровима који пате од проблема неплодности. Али ово изгледа додатно подупире чињеницу да читав процес оплодње " in vitro", као средства за зачињање деце, доводи до тога да се на децу гледа као на објекте на производној траци. То је још један додатни и врло забрињавајући корак назад и потпуно погрешан пут којим иде човечанство. "Професор Коен и његове колеге дијагностиковали су разлог неплодности код жена које су учествовале у експерименту. Оне су имале поремећај ситних структура, тзв митохондрија, у ћелијама њихових јајашаца.

Узели су јајашца од донора и користећи врло фине игле извукли из тих јајашаца материјал који садржи здраве митохондрије, те их инјектирали у јајашце жене која је желела да затрудни. Због чињенице да митохондрије садржи генски материјал, бебе зачете након овог третмана наслеђују ДНА од обе жене. Генски отисак преко мајчине линије, код ове деце, сад се може преносити даље на потомке. Портпарол власти надлежан за подручје људске оплодње и ембриологију (HFEA), који се бави регулативом технологије потпомогнуте оплодње у Великој Британији, тврди да ова техника неће моћи бити лиценцирана у Британији јер се петља у мењање људског генетског низа. Jacques Cohen је брилијантан, али контроверзан научник који помера границе технологије потпомогнуте оплодње.

Развио је технику којом се неплодним мушкарцима омогућава да имају сопствену децу тако што је у лабораторији убризгавао ДНА сперме директно у женино јајашце. Пре тога, само су неплодне жене могле бити подвргнуте оплодњи " in vitro", одн. вантелесној оплодњи. Прошле године, проф. Cohen изјавио је да би му због његове стручности требало дати дозволу да клонира децу-такву могућност маинстрим научна заједница сматра ужасавајућом. "Моји студенти би тако нешто направили у једно поподне.", Изјавио је Коен, додајући да му је најмање троје људи пришло изражавајући жељу да им деца буду клонирана, али он је морао да одбије њихове захтеве.

Michael Hanlon, Daily Mail

Извор: „Матрикс ворлд“

Приредила редакција сајта "Светиње Браничева"

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

koporin-s.jpg
Број прегледа чланка : 5368209

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.