svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ОРГАНСКА ПРОИЗВОДЊА СВЕ ПОПУЛАРНИЈА У СРБИЈИ

Органска пољопривреда, као производни метод који је еколошки прихватљив и заснива се на природним процесима и употреби органских и природних минералних материја, све је популарнији у Србији.

У Србији је 2011, регистровано 319 произвођача органских производа - биљне производе органског порекла производио је 271 произвођач, док се само 42 произвођача определило за производњу меса и рибе на органски начин, објављено је у "Агробизнис магазину".

Од 6.237 хектара површина на којима се примењују методе органске биљне производње, 3.635 ха је у периоду конверзије, док су 2.602 хектара сертификована.

Највише је пашњака - 3.324 ха, који чине 53 одсто укупне површине на којој се примењују методе органске производње, која се назива и еколошка и биолошка пољопривреда.

На површинама на којима се примењују методе органске производње у Србији, најзаступљеније су житарице, које се сеју на 1.169 ха (19 одсто), и воће на 663 ха (11 одсто).

У сточарској производњи, на органски начин највише се гаје овце (3.320) и говеда (746 грла). Пчеларство је такође заступљено и до сада су регистрована 1.053 пчелиња друштва.

Од органских производа, Србија највише извози сировине и замрзнуте производе, а увози органске производе вишег степена прераде, углавном из земаља Европске уније. Нови законодавни оквир за органску производњу усклађен је са важећом регулативом ЕУ.

Министарство пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде је децембра 2010. Европској комисији поднело захтев за укључење Србије на листу трећих земаља на којој се налазе земље које имају еквивалентан систем органске производње са законодавством ЕУ.

Ради употпуњавања документације техничког досијеа који је поднет, у наредном периоду биће урађена процена усаглашености законодавног оквира за органску производњу Србије са законодавством ЕУ.

Циљ органске производње - очување "живог" земљишта као основе пољопривредне производње - постиже се плодоредом и другим агротехничким мерама.

То подразумева повећање биолошке активности земљишта правилним ђубрењем и одржавање структуре земљишта, увођење култура са дубоким кореном, затим легуминоза и култура погодних за зеленишно ђубрење.

Да ли је неки производ, процес или услуга у складу са стандардима органске производње утврђује се стручном контролом овлашћене сертификационе организације. На основу извештаја стручне контроле, доноси се одлука о сертификацији органских производа и издаје сертификат.

Извор: ТАНЈУГ

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

ravanica.jpg
Број прегледа чланка : 5368218

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.