svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ОРГАНСКА ПРОИЗВОДЊА СВЕ ПОПУЛАРНИЈА У СРБИЈИ

Органска пољопривреда, као производни метод који је еколошки прихватљив и заснива се на природним процесима и употреби органских и природних минералних материја, све је популарнији у Србији.

У Србији је 2011, регистровано 319 произвођача органских производа - биљне производе органског порекла производио је 271 произвођач, док се само 42 произвођача определило за производњу меса и рибе на органски начин, објављено је у "Агробизнис магазину".

Од 6.237 хектара површина на којима се примењују методе органске биљне производње, 3.635 ха је у периоду конверзије, док су 2.602 хектара сертификована.

Највише је пашњака - 3.324 ха, који чине 53 одсто укупне површине на којој се примењују методе органске производње, која се назива и еколошка и биолошка пољопривреда.

На површинама на којима се примењују методе органске производње у Србији, најзаступљеније су житарице, које се сеју на 1.169 ха (19 одсто), и воће на 663 ха (11 одсто).

У сточарској производњи, на органски начин највише се гаје овце (3.320) и говеда (746 грла). Пчеларство је такође заступљено и до сада су регистрована 1.053 пчелиња друштва.

Од органских производа, Србија највише извози сировине и замрзнуте производе, а увози органске производе вишег степена прераде, углавном из земаља Европске уније. Нови законодавни оквир за органску производњу усклађен је са важећом регулативом ЕУ.

Министарство пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде је децембра 2010. Европској комисији поднело захтев за укључење Србије на листу трећих земаља на којој се налазе земље које имају еквивалентан систем органске производње са законодавством ЕУ.

Ради употпуњавања документације техничког досијеа који је поднет, у наредном периоду биће урађена процена усаглашености законодавног оквира за органску производњу Србије са законодавством ЕУ.

Циљ органске производње - очување "живог" земљишта као основе пољопривредне производње - постиже се плодоредом и другим агротехничким мерама.

То подразумева повећање биолошке активности земљишта правилним ђубрењем и одржавање структуре земљишта, увођење култура са дубоким кореном, затим легуминоза и култура погодних за зеленишно ђубрење.

Да ли је неки производ, процес или услуга у складу са стандардима органске производње утврђује се стручном контролом овлашћене сертификационе организације. На основу извештаја стручне контроле, доноси се одлука о сертификацији органских производа и издаје сертификат.

Извор: ТАНЈУГ

 

Колумна

Али ..

ali

 

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

pokajnica-s.jpg
Број прегледа чланка : 6190600

16600m

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.