svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Амерички научници: лаке цигарете изазивају посебно агресивни рак плућа

062582Утврдили такође да су „електричне цигарете“ једнако опасне као обичне

  • Питер ШИЛДС са универзитета америчке државе Охајо: „Дуванске компаније поново су обмануле и лекаре и пушаче које су навеле да поверују да су такве цигарете безбедније по здравље. Резултати до којих смо дошли показују, напротив, да постоји несумњива веза између вентилационих рупица у филтерима лаких цигарета и епидемије аденокарцинома током последње две деценије“
  • Шилдс и његове колеге траже хитну забрану филтера лаких цигарета и упозоравају: „Филтер мења начин сагоревања дувана и обогаћује његов дим канцерогенима, а пушачи пуше дуже и чешће што диму омогућава да продире и у дубину плућа где обично и настаје аденокарцином“

НАУЧНИЦИ су утврдили и упозоравају: данас веома популарне лаке цигарете нарочито су опасне јер изазивају један од неагресивних видова рака плућа - аденокарцином.

Своје упозорење су објавили у часопису Journal of the National Cancer Institute.

Такозване лаке цигарете се од обичних разликују по томе што у њиховим филтерима постоје рупице које - како тврде њихови произвођачи - чисте дим од смоле, никотина и других канцерогена и онемогућавају њихово продирање у плућа. Кроз те рупице наводно у дувански дим улази и ваздух и тако и њега чини мање опасним.

Питер Шилдс (Peter Shields) са универзитета америчке државе Охајо, који се налази у Коламбусу, међутим наглашава:

„Дуванске компаније поново су обмануле и лекаре и пушаче које су навеле да поверују да су такве цигарете безбедније по здравље. Резултати до којих смо дошли показују, напротив, да постоји несумњива веза између тих вентилационих рупица у филтерима лаких цигарета и епидемије аденокарцинома током последње две деценије“.

Истраживање Шилдса и његових колега открило је тенденцију: због смањења количине смоле и других штетних материја у дуванском диму - постепено су узмицале све болести повезане са пушењем. Само, то није утицало на појаву и развој аденокарцинома, а узрок су постале - лаке цигарете.

Шилдс указује: „Филтер мења начин сагоревања дувана и обогаћује његов дим канцерогенима, а пушачи пуше дуже и чешће што диму омогућава да продире и у дубину плућа где обично и настаје аденокарцином“.

Шилдс звони на узбуну да такви филтери морају бити потпуно забрањени, а пушачи алармирани какву опасност по њих представљају лаке цигарете.

Можда је једнако важно што су онколози у САД утврдили да дим електричних цигарета и састојци течности којима су напуњене, садрже најмање онолико канцерогена колико их има у дуванском диму. Такође: да једнако активно убијају ћелије плућа и других органа.

Како је објавио часопис Oral Oncology, ово су показали експерименти у лабораторији у Сан-Дијего. Тачније, опасним су се показале „електричне“ и без никотина и са малим дозама. И једне и друге су „масовно таманиле ћелије плућа“. Са небитном разликом што је при „пушењу“ празних погибија била нешто мања.

Ванг-Родригез је објаснила да дим таквих цигарета садржи, формалдехид и различите ароматичне додатке попут диацетила, који имају јак канцерогени ефекат. Јер, њихово дејство доводи до оштећења ДНК ћелија и активирања апоптозе - програма њиховог самоуништења.

Преузето са: http://fakti.org/

Последње ажурирано уторак, 23 мај 2017 21:11  

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

00zlatenac2qy7.jpg
Број прегледа чланка : 5439595

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.