svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

На Харварду случајно открили антитело које наводи имуне ћелије да нападају туморе рака

30307Имуни систем до сада није „видео” ћелије рака које постану способне да се самостално крећу

  • Имуне ћелије веома ретко продиру у тумор да би га уништавале изнутра. Многи научници су уверени да ћелије рака умеју да емитују „сигнале панике“ због којих Т-ћелије, које су главни диригенти имунитета, не дају другим имуним ћелијама команду да нападају рак

АМЕРИЧКИ научници су случајно открили антитело које се придружује ћелијама имуног система човека и присиљава их да нападају туморе рака - тврди се у чланку објављеном у часопису Science Immunology.

Заслуге за то припадају Хауарду Вајнеру са Харварда који је поводом открића изјавио:

„Као неуробиолог, никада нисам мислио да ћу писати текст о имунотерапији рака. Када смо проучавали посебну групу Т-ћелија, за које смо претпостављали да спречавају развој аутоимуних обољења, дошли смо на идеју да додатно укључимо имуни систем у борбу с њим“.

Научници сматрају да имуни систем најчешће добро излази на крај са „примарним туморима“, а да проблеми настају када ћелије рака постају способне да се самостално крећу јер то доводи до метастаза које имуни систем из неких разлога не види и не покушава да се са њима бори.

Вајнер указује и да имуне ћелије веома ретко продиру у тумор да би га уништавале изнутра. Многи научници су уверени да ћелије рака умеју да емитују „сигнале панике“ због којих Т-ћелије, које су главни диригенти имунитета, не дају другим имуним ћелијама команду да нападају рак.

Вајнер и његове колеге већ неколико година трагају за начином како да натерају имуне ћелије да не нападају неуроне мозга и желели су да дођу до антитела које би их окретало против реалних претњи човековом здрављу.

Експериментишући на мишевима, Вајнер је утврдио да у мозгу здравих има веома много „посебних Т-ћелија“, као и у туморима. То га је навело на претпоставку да те Т-ћелије сметају другим имуним ћелијама да продиру у туморе.

У даљим експериментима - да додавањем тих антитела другим имуним ћелијама - открили су да се њихова активност против тумора знатно повећала јер је била блокирана способност молекуле бета-TGF да „плаши“ лимфоците који уништавају појединачне ћелије рака изван тумора.

Са успешним натеривањем имуних ћелија да продиру у туморе - Американци су успевали да или успоре или потпуно зауставе раст неколико типова рака, укључујући меланом и рак мозга. 

Преузето са: http://fakti.org/

Последње ажурирано недеља, 21 мај 2017 15:56  

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

tuman-s.jpg
Број прегледа чланка : 5136487

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.