svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Eпохално открићe србске aрхеологије

Manastir-Sv.-Georgija-u-s.-M.-kod-PribojaСрби су још у 12. и 13. веку обављали тешке операције мозга

Eпохално открићe aрхеолога у селу Мажићи код Прибоја – Срби су још у 12. и 13. веку радили најсложеније операције на људској лобањи и то врло успешно. У манастиру Светог Николе Дабарског, у Прибојској Бањи, постојала је велика болница са медицинским инструментима, који се не разликују много од данашњих.

Manastir-Sv.-Georgija-u-s.-M.-kod-Priboja
Манастир Светог Георгија у селу Мажићи код Прибоја

Сазнања говоре да су Срби много пре Немаца, савременије и успешније лечили људе, а доказано је и да је у манастиру Светог Николе Дабарског, који се налази у Прибојској Бањи, такође постојало лечилиште.

Српски калуђери претече у медицини

Археолог и директор Завичајног музеја у Прибоју Саво Дерикоњић рекао је да је оно што је откривено након вишегодишњег истраживања заиста епохално – у манастиру је постојала болница, а у њој медицински инструменти, који се не разликују много од данашњих.

Medicinski-instrumenti
Неки од пронађених медицинских инструмената

Донедавно се мислило да је чувени турски путописац Евлија Челебија, који је боравио у манастиру у селу Мажићи 1620. године, претеривао у опису онога што је видео и затекао, али археолошки налази то све потврђују.

Овај старински манастир лежи на високом брегу који окружује река Лим. То је уредан манастир четвороугаоног облика с разноврсним куполама као какав град (кал’а), а сав је покривен чистим оловом. У њему има пет стотина калуђера; околни становници су Срби и Бугари.

Калуђери послужују госте од свег срца; не дају им ни да скину покриваче и торбе својим коњима и сами их тимаре. Коњима дају храну, а људима чисте папуче и дан-ноћ стоје на услузи. Сваком доносе јело и пиће по три пута дневно. Калуђери овог манастира су се за Гази Ходаведигарових времена покорили Царству и ту остали. Манастир има много задужбина. Овамо долазе они који су се заветовали, и како кажу, „за љубав Исусове вере“ бесплатно послужују госте храном и чине им услугу доносећи им брокатне, свилене и позлаћене јоргане и красне пресвлаке.

Ушао сам у овај дивни манастир да бих га могао пажљиво разгледати и разгледао сам га. Манастир је био украшен златним и сребрним кандилима, крстовима и уметнички јако лепо израђеним скупоценим лустерима, а мирис мошуса, свеже амбре алојиног дрвета и тамјана опија човеку мозак. На једном троножном крсту стоји Јеванђеље. Около је тако украшено разноврсним драгуљима, да се сија као свећњак, а вреди преко педесет хиљада гроша.

У њему има, даље, једна ћелија у коју сам такође желео да уђем и да је разгледам, али ми, сиромаху, један млади духовник не даде да уђем. Раним јутром кренули смо из овог манастира опет према југоистоку, обалом реке Саве, и за пет сати стигли у порушени град Ковин.

(из Путописа Евлије Челебије о Прибоју и околини, види: priboj033.com)

monahinja-1
Открића која мењају историју модерне медицине леже у манастиру над Лимом

Више је него јасно и зашто калуђери нису дозволили турском путописцу да уђе у једну посебну ћелију. „То је у ствари био улаз у манастирску болницу, која је брижљиво чувана од радозналаца. А Евлија Челебија био је и турски шпијун, који је давао обиље података својој царевини која је у то време владала овим просторима“, објашњава Саво Дерикоњић, археолог и директор Завичајног музеја у Прибоју.

Derikonjic Savo
Саво Дерикоњић

„Оно што смо открили заиста је епохално. Уз медицинске инструменте, претече данашњих хируршких инструмената који се много ни данас не разликују од ових савремених, пронашли смо остатке покојника истражујући до сада 165 гробова средњовековне некрополе и јасно утврдили да су код десетина њих вршени у 12. и 13. веку, али и касније, све до 18. века и паљевине манастира, врло сложени хируршки захвати, попут врло сложених операција на људској лобањи. Неки су лечени, а некима су видане ране након тешких битака и рањавања. Имамо доказе да су многи од њих живели након операција још годинама. Према нашим проценама, око манастирског комплекса је најмање две хиљаде скелета, а реч је углавном о онима који су ту лечени и оперисани“, навео је Дерикоњић.

Само на простору једне сонде регистровано је више од сто скелета различите старости и пола. На тим остацима, посебно лобањама покојника, видљиве су операције, код једног је пронађено ливено бронзано дугме које највероватније припада 12. веку, као и два дубровачка денара из средине 13. века.

„Пронашли смо инструмент за извлачење метака са сврдлом, који потиче око 1520. године, овај инструмент из манастира Светог Георгија је седам милиметара дужи од сачуваног аналогног примерка који се налази у Германском националном музеју у Нирнбергу. Затим, мали хируршки шестар из 15. века, и виљушку за ампутацију из 16. века. Оно што је за нас било заиста зачуђујуће и епохалан проналазак су наочаре „ленонке“, какве је носио чувени „Битлс“ Џон Ленон. Ове наочаре, као функционално помагало у операцијама, потичу из 15. века, са оквирима од профилисаног бакра и малим елипсоидним алкама за прихватање. Очигледно да је реч о најстаријим наочарама ленонкама“, истиче Дерикоњић.

medicinski instrumenti 2
Пронађени инструменти

Дерикоњић каже да су у последње време, након обнове манастира Мажићи, на жалост, стала истраживања манастирске болнице. А стало се због српског посла, пошто један мештанин на чијем је имању једним делом манастирски комплекс тражи велике паре и станове за децу да би уступио то парче земље археолозима ради прекопавања и истраживања.

Иначе, и свет је већ показао велико интересовање за епохална медицинска открића у манастиру Мажићи, била је планирана чак и изложба пронађених предмета и медицинских инструмената у Будимпешти, али што због недостатка пара, али и застоја у наставку истраживања, ова открића која мењају историју медицине и у Европи, али и у свету, остаће још неко време тајна.

Преузето са: http://www.rasen.rs/

Последње ажурирано понедељак, 20 фебруар 2017 08:08  

Колумна

Али ..

ali

 

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

ravanica.jpg
Број прегледа чланка : 6920046

16600m

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.