svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ТРУЛО МЕСО СЕ ТРЕТИРА УГЉЕН МОНОКСИДОМ КАКО БИ ИЗГЛЕДАЛО СВЕЖЕ У ПРОДАВНИЦИ!

Многи љубитељи меса ни не слуте да је више од 70% меса говедине и пилетине у САД-у, Канади и многим другим земљама широм света третирано с отровним угљен-моноксидом.

Чак и месо које је дословно труло може након третмана са угљен моноксидом изгледати свеже и такав изглед може задржати неколико недеља. Месна индустрија наставља с коришћењем убацивања овог отровног гаса у месо и већину других месних производа које људи свакодневно користе у великим количинама.

Питање које ми постављамо је: како се људи не отрују од овако хемијски третираног меса које се продаје породицама широм света?

Угљен-моноксид или CO, је гас без укуса, мириса и боје, његов молекул се састоји од атома угљеника и атома кисеоника, и разликује се од јавности пуно познатијег угљен-диоксида, CO2, који ми издишемо.

Када људи удахну велике количине угљен-моноксида, овај гас се споји с црвеним крвним зрнцима уместо кисеоника и долази до тровања. Обично се због тровања људи онесвесте, но ако се удахне велика количина овог гаса долази до смрти, чак и они људи који преживе тровање угљен моноскидом пате од дуготрајних неуролошких проблема.

Свеже месо - ни приближно, само је "нашминкано" отровним угљен-моноксидом!

Канадски одбор за месне произвођаче препоручује да унутрашња температура меса за људску употребу не пређе температуру од -15,5 степени Целзијуса лествице у процесу чувања. Такве ствари су регулисали и други интернационални произвођачи меса. Чак и сасвим мало повећање температуре од само два степена би за смањило временски период чувања меса хладњацима на пола.

Па ипак одржавање меса на овим температурама је врло захтевно за продавнице и месаре. Површинска температура меса је обично пуно већа од оне у унутрашњости меса стављеног у фрижидер, често је спољна температура већа и за 10 степени Целзијуса лествице.

Месо тако јако брзо пропада и трули, тако да је интернационална месна индустрија инвестирала огромне суме новца у модификовано вакумско паковање са убацивањем угљен моноксида у месо како би продужили рок трајања меса и период његова одржавања у фрижидерима продавница.

Дакле, иако је угљен моноксид гас који може бити фаталан за људе ако га инхалирају у великим количинама, месна индустрија инсистира да он није штетан ни опасан за људе ако у тело доспе преко меса који је третирано са CO.

Clostridium perfringens, анаеробна бактерија која узрокује тровање, у тело се уноси зараженом храном, највише пакованим месом третораним с CО.

Ово није тачно јер бактерија C. perfringens, која је трећи најбројнији узрочник тровања храном, расте на месу које ми сматрамо свежим у нашим продавница, а које је третирано са угљен моноксидом и то за време које сматрамо "унутар рока употребе."

Marissa Cattoi техничарка лабораторије која анализира узорке меса из супермаркета каже како се бактерија C. perfringens, стално налази на свежем месу које се продаје. "Уобичајено је да тестирамо месо на бактерију C. perfringens, половина од испитаних узорака је позитивна на ову бактерију иако је тестирано месо у року употребе означене на амбалажи. Сви узорци који су били заражени бактеријом C. perfringens, долазе из пакета унутар којих је убациван угљен моноксид, "додала је Cattoi.

Сад, Канада, Аустралија, Велика Британија и многе Европске земље користе паковања меса у које се убацује угљен моноксид како би спречили распадање меса.

Текст написала Natasha Longo, доктор нутриционизма и сертификовани нутриционистички и фитнес саветник у Канади, Аустралији, Шпанији, Ирској, Енглеској и Немачкој.

Извор: "Матрикс ворлд"

Приредила редакција "Светиње Браничева"

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

tuman-s.jpg
Број прегледа чланка : 5148533

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.