svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ЏОРЏ ОРВЕЛ БРАНИО ДРАЖУ!

Чувени писац је у предговору за "Животињску фарму” рекао да су Британци оптужили Михаиловића за сарадњу с Немцима како би се додворили Русима и да четници никада нису добили прилику да одговоре на оптужбе

“Ако слобода уопште нешто значи, значи право да се људима каже оно што не желе да чују”.

Ове речи записао је велики енглески писац и новинар Џорџ Орвел у закључку текста “Слобода штампе”, који је намеравао да објави као предговор за своју књигу “Животињска фарма“.

Такав предговор није прошао цензуру и објављен је први пут тек 1972. у недељнику “Тајмсов књижевни додатак”.

Орвел је “Животињску фарму” написао као сатиру на Совјетски Савез, као антистаљинистичку алегорију. Предговор је саставио као осуду аутоцензуре код британске интелигенције, када је у питању критика Стаљина и Совјетског Савеза, ратног савезника.

За Србе је посебно занимљив део предговора где помиње однос британске штампе према Дражи Михаиловићу. Орвел говори о сервилности с којом је велики део енглеске интелигенције прогутао и понављао руску пропаганду од 1941. године.

- Посебно очигледан случај био је у вези с пуковником Михаиловићем, вођом југословенских четника. Руси, који су имали свог југословенског штићеника у лику маршала Тита, оптужили су Михаиловића за сарадњу с Немцима. Ову оптужбу одмах је преузела британска штампа. Михаиловићеве присталице нису добиле никакву шансу да одговоре, а чињенице које су у супротности са оптужбом једноставно нису објављиване – написао је Орвел и додао:

- У јулу 1943. Немци су понудили награду од 100.000 златних круна за хватање Тита и исту награду за хватање Михаиловића. Британска штампа била је запљуснута текстовима о награди за Тита, док су само једне новине, ситним словима, поменуле награду за Михаиловића, и оптужбе за сарадњу са Немцима су се наставиле – пише Орвел.

Идеју за “Животињску фарму” Орвел је добио 1937. године, после неколико година проведених у Шпанији током грађанског рата, где се борио на страни републиканаца. Роман је завршио тек крајем 1943, за свега неколико месеци, али је био свестан тога да са објављивањем неће ићи лако. Одбила су га у старту четири издавача, од којих један после “консултација” с Министарством за информисање. “Животињску фарму” објавио је тек 1945. године.

Извор: „Телеграф“

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

trska_crkva.jpg
Број прегледа чланка : 5148514

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.