svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

МОНСАНТОВ КУКУРУЗ СТВАРА ИНСЕКТЕ „МУТАНТЕ“

Група од 22 научника, стручњака за кукуруз, упутила упозорење америчким властима: "Монсанто ГМО кукуруз створио је мутиране инсекте"

Група од 22 научника, стручњака за кукуруз, упозоравају америчку владину институцију ЕПА (агенција за заштиту околине, "Environmental Protection Agenci") на опасности које представљају генетско модификовани усеви компаније Монсанто.

Истраживање је објављено у угледном научном листу "Environmental Sciences Evrope".

Научници упозоравају како Монсантов ГМО кукуруз ствара инсекте "мутанте" који развијају посебне отпорности као резултат масовног коришћење ГМО производа.

Кукуруз је кључна прехрамбена култура и такође се интензивно користи у производњи етанола, сточне хране и другде.

У Америци је тренутно 88% свог кукуруза генетски модификовано, према информацијама министарства пољопривреде - лист Natural Societi преноси како је међу новим засадима та бројка још већа и, око 92% свог кукуруза је генетски модификовано.

Због мутираних инсеката пољопривредници присиљени да користите све више пестицида

Joseph Spencer, стручњак за кукуруз са универзитета Universiti of Illinois наводи како нова сазнања нимало не изненађују и како би се на иста требало озбиљно упозорити агенцију ЕПА.

Spencer наводи како након дужег периода коришћења ГМО производа и посебних Монсанто средстава против наметника, кукурузна златица је мутирала и сада прети и ГМО усевима, преноси Ројтерс.

Научници су 5. март послали упозорење федералној агенцији ЕПА како би још једном упозорили на тај проблем.
Из агенције је већ раније дата изјава у којој се наводи како је ЕПА примила на знање нова открића и како је већ упозната са чињеницом да Монсанто ГМО производи стварају отпорне кукурузне златице које управо пустоше ГМО усевима након што је дошло до мутација због коришћења пестицида познатог и као Bacillus thuringiensis. ЕПА такође има сазнања како су се мутиране кукурузне златице појавиле у следећим савезним државама: Ајова, Илиноис, Минесота и Небраска, преноси Bloomberg.

Лист Natural Societi наводи како је откривено већ 8 врста инсеката који су мутирали због чега пољопривредници сада морају употребљавати још веће количине пестицида.
Монсантов пестицид створио "суперкоров" који је похарао 120.000.000 хектара земље

Монсанто није само највећи произвођач ГМО производа, већ уједно и главни произвођач пестицида за заштиту тих истих генетски модификованих производа. Најпопуларнији и најпродаванији Монсанто пестицид зове се "Roundup" - масовно коришћење истог такође је већ довело до мутације, преноси The New York Times. Због обилате употребе Монсантовог "Roundup" пестицида развио се тзв. "Суперкоров" који се до данас проширио на чак 120 милиона хектара земље и потпуно уништио тамошња пољопривредна имања.

Natural Societi преноси како актуелно коришћење ГМО производа прети интегритету целог околине, али и целој људској врсти. Тврде како би се ГМО производи морали темељно и дугорочно тестирати пре сваког пуштања у природи, то није пракса корпорације Монсанто која - као и свака друга корпорација на свету - има само један примарни циљ, остварити што већи могући профит.

Natural Societi истиче 3 државе које се данас најжешће боре против увоза и коришћења ГМО производа: Перу, Француска и Мађарска.

Извор: http://www.advance.hr

Приредила редакција „Светиње Браничева“

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

rukumija-s.jpg
Број прегледа чланка : 5148523

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.