svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ПАМЋЕЊЕ СРБИЈЕ ГЛАСАЛО ЗА ГУСЛЕ И ХАРМОНИКУ

Охрабрена међународним успесима певача и спортиста, и међународним признањима певању и игрању – историјa, наукa, културa намењени су другима – државна телевизија је покренула серију забавних програма под насловом “Ја имам таленат”, где се ревијално представило доста даровитих људи – опет из света музике, плеса и блиских начина извођења.

 

Показало се да је Србија препуна талената из области музике и игре.

У финалу, по оцени жирија и публике – нашло се њих десет – појединаца и група, који су се представили аудиторијуму Првог канала Радио-телевизије Србије у недељу на дан председничких избора у Русији.

Дабоме, свако од њих могао је бити најбољи. Можда, најпре, намлађи – нека чуда од девојчица и њихових гласова.

Право изненађење, међутим, били су брат и сестра Пековићи: она с гуслама, он с хармоником. Извели су музичку комбинацију која је изненадила и директора Филхармоније. Похвале и аплаузи нису били неискрени, као и у нумерама других уметника, али да ће се гусле у данашњој Србији пробити до финала није се баш могло очекивати. Тим пре што је највише песама – оперских, забавних и осталих – певано на страним језицима, највише на енглеском.

Публика је, међутим, гласала за Пековиће: за хармонику и гусле.

Зашто?

Можда зато што су се заједно појавили сестра и брат, Бојана и Никола. Није ли та врста заједништва помало заборављена и у савременој породици и у савременој Србији.

Можда зато што су се заједно појавили гусле и хармоника – инструменти чији звуци одавно изражавају неке лепе и дубоке национално-историјске мисли и осећања.

Можда су инструменти поново ујединили душе присилно раздвојене браће из епских динарских предела (уз гусле) и оне шумадијске са ритмом: “Играле се делије…” (из хармонике) чију су мелодију брат и сестра исто “уплели” у свој наступ или таленат.

Можда зато што се у првом делу њихове композиције поменула мати Србија, а не “региони”, а у другом делу беху довољна два стиха славних речи кнеза Лазара, које су кључ косовског опредељења, дефиниција српског идентитета и садржај некадашњих читанки: “Земаљско за маленo царство, а небеско увек и довека!” Десило се то само неки дан после званичног пристајања режима Србије да у Европу и у представљање у “региону” иде без Косова.

Или, на крају, можда, најважније: од најбољих певаних нумера, само се ова певала на српском.

На Евровизији, вероватно не би прошла; овде је победила.

Да је победила девојчица Емилија, опет би било лепо. Можда и лепше.

Али је, овај пут, нама се чини, тражећи себе, публика открила гусле и хармонику: казали су им више и разговетније, ближе срцу и памћењу. Памћење лако бледи, а мало му треба да букне.

Извор: Факти

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

rukumija-s.jpg
Број прегледа чланка : 5148528

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.