svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Руски научници забележили тајанствени сигнал из космоса

93229 vest rfdeНАУЧНИЦИ У ЕВРОПИ И САД ПРЕТПОСТАВЉАЈУ ДА НА ЗВЕЗДИ HD164595 ИЗ САЗВЕЖЂА ХЕРКУЛЕС ПОСТОЈИ ЖИВОТ

Своју претпоставку они темеље на „загонетном сигналу” који је забележио телескоп Специјалне опсерваторије Руске академије наука у Нижњем Архизу.

Радио-сигнал који је забележио руски телескоп RATAN-600 пре нешто више од годину дана, тачније 15. маја 2015. године, много је јачи од типичних сигнала. Дужина таласа је 2,7 цм, а сигнал је трајао две секунде, што је за такве радио-таласе веома дуг период. На пример, таласи који на Земљу стижу са Месеца слабији су 7-12 пута.

„Ми смо пре свега проверили има ли сателита у области из које је телескоп ухватио сигнал. Тамо је све било чисто. Могло се радити о сметњама које стижу са војних објеката или авиона који пролећу. Могуће је, међутим, и да је сигнал дошао са звезданог система који проучавамо”, рекла је за „Руску реч” Јекатерина Филипова, начелница одељења за научне информације Специјалне опсерваторије Руске академије наука у Нижњем Архизу.

Сметње земаљског порекла

Звездани систем HD164595 је сличан нашем Сунчевом систему. Удаљен је од Земље 95 светлосних година. Тај систем се посматра преко годину дана, нарочито планета „врући Нептун”, која је по саставу слична Земљи, само што има 16 пута већу масу.

Како руски, тако и западни научници који раде на програму SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) сматрају да на тој планети вероватно нема живота. Због тога руски научници нису сматрали да је њихово откриће важно и изнели су га у јавност тек прошле недеље. Нису ни претпостављали да ће та вест имати великог одјека у свету.

Научници који су дошли до тог открића сматрају да сигнал има земаљско порекло. „У току године има у просеку педесетак таквих сметњи, тако да то није ништа чудно. Телескоп RATAN ради на фреквенцијама које се не користе у Европи и Америци. Управо у том дијапазону је и откривен сигнал”, каже доктор физичко-математичких наука Олег Верходанов, сарадник опсерваторије који је открио поменути радио-талас.

Друга верзија коју износи Верходанов су такозване „случајне сметње”. Те појаве се у научним круговима разматрају већ две године. То су ситуације у којима се из непознатих разлога емитују интензивнији таласи. „Већи интензитет таласа је могућ, на пример, када астероид падне на неутронску звезду, па се појаве такви сигнали. И последња верзија у мом личном списку је ’поздрав’ од ванземаљских цивилизација”, каже Верходанов за „Руску реч”.

У потрази за животом у космосу

Већ сада се сматра да ћe откривени сигнал из правца звезде HD164595 бити једна од главних тема на годишњем заседању Сталног савета SETI који ће се одржати у септембру. Засада није јасно шта ће се конкретно разматрати на седници Савета, јер сигнали такве снаге подразумевају да постоји цивилизација која је далеко развијенија од наше.

По мишљењу астрофизичара, сигнал је могао стићи до Земље само ако је био специјално усмерен према нама. Поврх тога, фреквенција од 11 гигахерца на којој је ухваћен радио-талас припада руским оружаним снагама. Армије других земаља не користе ту фреквенцију. Па ипак, научници не губе наду.

„За ванземаљским цивилизацијама се трага већ преко 50 година, а наш радио-телескоп је највећи уређај те врсте на свету, и може да хвата чак и најслабије сигнале”, коментарише Јекатерина Филипова.

Арам Тер-Газарјан

Преузето са: http://ruskarec.ru/

Последње ажурирано субота, 03 септембар 2016 13:13  

Колумна

Време преиспитивња

vreme preispitivanja

 

На ивици

na ivici

 

Тешко је

 tesko je

 

Време твоје и време моје

tvoje i moje vreme

 

Не горди се

ne gordi se

 

До тебе је

do tebe je

 

Тешко је

tesko je 1

 

О доброти

o dobroti

 

Људи

ljudi

 

О несрећи

o nesreci

 

00zlatenac2qy7.jpg
Број прегледа чланка : 5673110

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.