svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Руски научници забележили тајанствени сигнал из космоса

93229 vest rfdeНАУЧНИЦИ У ЕВРОПИ И САД ПРЕТПОСТАВЉАЈУ ДА НА ЗВЕЗДИ HD164595 ИЗ САЗВЕЖЂА ХЕРКУЛЕС ПОСТОЈИ ЖИВОТ

Своју претпоставку они темеље на „загонетном сигналу” који је забележио телескоп Специјалне опсерваторије Руске академије наука у Нижњем Архизу.

Радио-сигнал који је забележио руски телескоп RATAN-600 пре нешто више од годину дана, тачније 15. маја 2015. године, много је јачи од типичних сигнала. Дужина таласа је 2,7 цм, а сигнал је трајао две секунде, што је за такве радио-таласе веома дуг период. На пример, таласи који на Земљу стижу са Месеца слабији су 7-12 пута.

„Ми смо пре свега проверили има ли сателита у области из које је телескоп ухватио сигнал. Тамо је све било чисто. Могло се радити о сметњама које стижу са војних објеката или авиона који пролећу. Могуће је, међутим, и да је сигнал дошао са звезданог система који проучавамо”, рекла је за „Руску реч” Јекатерина Филипова, начелница одељења за научне информације Специјалне опсерваторије Руске академије наука у Нижњем Архизу.

Сметње земаљског порекла

Звездани систем HD164595 је сличан нашем Сунчевом систему. Удаљен је од Земље 95 светлосних година. Тај систем се посматра преко годину дана, нарочито планета „врући Нептун”, која је по саставу слична Земљи, само што има 16 пута већу масу.

Како руски, тако и западни научници који раде на програму SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) сматрају да на тој планети вероватно нема живота. Због тога руски научници нису сматрали да је њихово откриће важно и изнели су га у јавност тек прошле недеље. Нису ни претпостављали да ће та вест имати великог одјека у свету.

Научници који су дошли до тог открића сматрају да сигнал има земаљско порекло. „У току године има у просеку педесетак таквих сметњи, тако да то није ништа чудно. Телескоп RATAN ради на фреквенцијама које се не користе у Европи и Америци. Управо у том дијапазону је и откривен сигнал”, каже доктор физичко-математичких наука Олег Верходанов, сарадник опсерваторије који је открио поменути радио-талас.

Друга верзија коју износи Верходанов су такозване „случајне сметње”. Те појаве се у научним круговима разматрају већ две године. То су ситуације у којима се из непознатих разлога емитују интензивнији таласи. „Већи интензитет таласа је могућ, на пример, када астероид падне на неутронску звезду, па се појаве такви сигнали. И последња верзија у мом личном списку је ’поздрав’ од ванземаљских цивилизација”, каже Верходанов за „Руску реч”.

У потрази за животом у космосу

Већ сада се сматра да ћe откривени сигнал из правца звезде HD164595 бити једна од главних тема на годишњем заседању Сталног савета SETI који ће се одржати у септембру. Засада није јасно шта ће се конкретно разматрати на седници Савета, јер сигнали такве снаге подразумевају да постоји цивилизација која је далеко развијенија од наше.

По мишљењу астрофизичара, сигнал је могао стићи до Земље само ако је био специјално усмерен према нама. Поврх тога, фреквенција од 11 гигахерца на којој је ухваћен радио-талас припада руским оружаним снагама. Армије других земаља не користе ту фреквенцију. Па ипак, научници не губе наду.

„За ванземаљским цивилизацијама се трага већ преко 50 година, а наш радио-телескоп је највећи уређај те врсте на свету, и може да хвата чак и најслабије сигнале”, коментарише Јекатерина Филипова.

Арам Тер-Газарјан

Преузето са: http://ruskarec.ru/

Последње ажурирано субота, 03 септембар 2016 13:13  

Колумна

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

Карактер

karakter

 

Иди, и како си веровао нека ти буде

idi i kako si verovao

 

trska_crkva.jpg
Број прегледа чланка : 5037572

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2020.

pravilo posta 2020

БУКВАР
за србску православну децу
и родитеље

0000

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.