svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ОТРОВИ У ХРАНИ (1): КАНЦЕР ВРЕБА ИЗ ТАЊИРА

Ел. пошта Штампа ПДФ

Београд – У последњих 50 година направљено је 80.000 врста хемикалија на планети, које су присутне су у храни, води, ваздуху, дечјим играчкама, компјутерима, а чак 300 штетних материја се може наћи у телу „здравог“ европског човека. Цивилизација је толико напредовала, да смо остали без здраве воде, хране и ваздуха – све остало имамо. Хоће ли човек преживети своју „памет“, остаје да се види.

Година на измаку неће се памтити само по стезању каиша целог света. Иако званичних података, наравно, нема, многи лекари ће испод гласа признати да је година протекла у знаку праве пандемије алергије, коју често називају болешћу будућности. Канцер је последњих деценија, и то укорак са индустријализацијом, почео да коси људски род као куга. Оно питање које све чешће мучи модерног урбанизованог човека јесте шта он у ствари једе?

То више нико не зна осим прехрамбене индустрије, којој је профит вазда био на првом месту. Загађеност ваздуха, река, градова већ достиже алармантну границу, али нас СЗО не упозорава да нам је исто тако отрована храна у тањиру.  Под фирмом здраве хране често нам се потурају сумњиви производи са лажним ознакама о садржају: воће и поврће се прска хемикалијама за које нико не зна које последице остављају, а стока је толико набилдована антибиотицима да је цео људски род постао имун и стигао дотле да је некад скоро истребљена туберкулоза опет у порасту.

Притом, сваки индустријски производ је толико напуњен разноразним хемијским изумима за што дужи рок трајања, са примамљивим изгледом или бољим укусом, да у току живота поједемо више отрова него хране. Права пандемија канцера и гојазности у читавом свету говори да није само употреба дувана проредила човечанство, него се иза свега крије још опаснија и богатија – прехрамбена индустрија.

У више од 6.000 производа на полицама супермаркета налазе се адитиви. Они служе да би укус или боја намирница била упадљивија, али могу да буду окидачи за појаву злоћудних болести. Различити заслађивачи, боје и појачивачи укуса могу да подстакну развој канцерогених болести, а најопаснији од свих су појачивачи укуса и различити заслађивачи и боје који могу да изазову и најтеже малигне болести.

Претерана употреба појачивача укуса повезује се с неуродегенеративним болестима као што су Алцхајмерова и Паркинсонова болест. Могу да изазову и алергију, посебно код астматичара, а неки изазивају поремећај метаболизма мокраћне киселине. Научници са института у Ливерпулу испитивали су у лабораторијским условима могући токсични ефекат адитива аспартам, натријум-глутаминат (боја бриљант плава и кинолинско жута) на ћелије живаца. Дошли су до закључка да је комбинација ових адитива изузетно опасна, посебно за нервни систем.

Отровне жваке, слаткиши, супе

Опасни заслађивачи - шифре: Е-950, Е-951, Е-952, Е-954 и Е-962. Налазе се у безалкохолним напицима, бомбонама, жвакаћим гумама, сладоледу, посластицама, лековима, козметици…

Опасни појачивачи укуса - шифре Е-620 до Е-633. Налазе се у чипсу, кобасицама, конзервисаној храни, жвакама, безалкохолним пићима, супама, маргарину, умацима, готовим јелима, зачинским мешавинама и сенфу.

Опасне боје – шифре Е-102, Е-104, Е-110, Е-122, Е-123, Е-124, Е-125, Е-126, Е-127, Е-128 и Е-129. Налазе се у пекарским производима, производима од меса, безалкохолним пићима, сладоледу, сиру, воћним јогуртима, безалкохолним пићима, супама, кремовима и десертима…

Стеван Благојевић, истраживач у Институту за општу и физичку хемију, каже да су адитиви нужно зло настало индустријализацијом и коришћењем хемијских средстава, али да се у данашње време не може замислити храна без њих.

- У 18. и 19. веку јела се искључиво свежа храна. Данас то није могуће, па се у храну додају адитиви, који су цена напретка и жеље за лагодним животом. У дозвољеним количинама нису опасни, али хемија је добар слуга, а лош господар. Другим речима никако се не сме претерати у коришћењу адитива – наводи Благојевић. истраживач у Институту за општу и физичку хемију. Он каже да су адитиви нужно зло настало индустријализацијом и коришћењем хемијских средстава, али да се у данашње време не може замислити храна без њих.Нарочито је спорна употреба натријум глутамината, адитива који појачава укус. Пестициди су опасни уколико се не поштују упутства. Ако на њему пише да треба да прође најмање 28 дана од брања воћки до изношења на пијацу, а сељак их продаје после неколико дана, он нуди храну која није здрава.

Нутрициониста Немања Каменица клади се да би сваки Србин ставио прст на чело када би знао шта све наша земља увози и да се ти производи контролишу по застарелим правилницима из 80-их и 90-их година. У Србији сваки други становник осећа последице брзе хране. Пецива, колачи, слане грицкалице, хамбургери садрже трансмасне киселине, засићене масти, соли, шећер и главни су кривци за гојазност, пораст лошег холестерола, појаву кардиоваскуларних и других хроничних болести.

Мађарска је увела порез на брзу хранум тзв. чипс листу, на којој би ускоро могао да се нађе и маргарин, односно сви производи који садрже незасићене и такозване трансмасти.

У Словенији извештаји из 1987. да је гојазне деце било 15 одсто, док је данас трећина младих узраста од шест до 19 година предебела.

Новостворене материје су присутне у свему: храни, води, ваздуху, дечјим играчкама, компјутерима. Цену плаћамо здрављем, о чему нас не информишу. Око 300 штетних хемикалија се може наћи у телу „здравог“ европског човека!

Захваљујући многобројним научним студијама утврђена је директна веза између модерних болести људи и хране. Агрохемикалије и адитиви изазивају тумор, канцер, цисте, изазивају прерано старење, стерилитет, импотенцију, побачаје, изазивају дегенеративна обољења, као и алергије и упалне процесе. Истраживачи тржишта су установили да само на 14 одсто производа пише шта заиста садрже у свом саставу!

Издахнули од укуса и боје

Е621 (Натријум-глутаминат) - чипс, кобасице, конзервисана храна, вегета.Изазива канцер.

Е407 (караген) - у кобасицама, паризерима, виршлама, мајонезу, газираним пићима, слаткишима … Изазива затвор и рак црева.

Е 553б (талк) - у чоколади и слаткишима. Може да узрокује обељења желуца и црева.

Е220 (сумпор-диоксид) - у винима, газираним пићима, кобасицама …Поспешује астму, црвенило, коњуктивитис.

Е512 (калај-хлорид) - у конзервисаном поврћу. Изазива мучнину, пролив, главобољу и акутно тровање.

Е104 (кинолинско жуто) - у рибљим производима, сладоледима, пудинзима, слаткишима, газираним пићима. Може изазвати алергију и дерматитис.

Е123 (синтетичка црвена боја) - у вину, алкохолним пићима, сладоледу, кавијару … Може узроковати неуродерматитис, астму и хиперактивност.

Извор: „Васељенска ТВ“

 

Колумна

Али ..

ali

 

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

ravanica-s.jpg
Број прегледа чланка : 6220754

16600m

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.