svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Предраг МИРКОВИЋ: Поводом јединствене изложбе божевачке школе у пожаревачкој Галерији савремене умеметности

Letopis--15-naslovana-za-DacuПЕТНАЕСТ СРЕБРАНКИНИХ ПОДВИГА ЗА ПАМЋЕЊЕ

У ово време изгона васпитања из наших школа, чије су последице приметне на сваком кораку, а повремено се претварају у читаве скандале, право је чудо срести школу која се супротставља том злу. Управо је ових дана скренула на себе пажњу божевачка Основна школа, која већ 15 година издаје Летопис школе не би ли своје ђаке научла да воле и цене свој крај и буду поносни што живе у њему. То је подстакло Народни музеј у Пожаревцу да поводом тог јубилеја организује изложбу о деценију и по излажења овог јединственог школског листа, Јединственог по разноврсности садржаја, по лепоти опремања и по заједничкој сарадњеи наставника и ученика у  њему. Moже се рећи да је то оставштина за будућност каква се може пожелети.

Директорка школе Сребранка Томић, иначе професор биологије, идејни творац и организатор овог изузетно вредног подухвата, имала је шта да каже. Било је ту  петнаест бројева Летописа са текстовима о пореклу становништва, о значајним људима из тога краја, о старим занатима, кућама, оделима, јелима, о савременим догађањима, о позоришним представама (позориште у Божевцу међу најбољим је сеоским позориштима у Србији), о гостовањима књижевника, сликара, археолога, официра, истраживаља, о  грађењу величанственог споменика српској војсци на Врањевцу повише манастира Брадача. Све што је вредело – забележено је, за ова и нека будуће покољења.

zaq-dacu

Директорка Сребранка Томић

- Имамо ми низ других активности идеалних за васпитно деловање  на ученике, али Летопис је изнад свега – каже директорка Сребранка. - Па, само ангажовање деце да пишу текстове је велика  ствар. Док су некад на то тешко пристајала, данас радо узимају перо у руку и бирају теме. Кад смо пре две године изашли на Врањевац да видимо докле су радови на споменику стигли ђаци су предложили да  један њихов друг обуче униформу српског војника из времена Врањевачке битка и да се с пушком у руци слика на рову српске војске из 1915. године. Тако се та слика са текстом, појавила у нашем Летопису. А када је прошлог октобра споменик завршен, на велику свечаност поводом откривања тог  заиста прелепог дела изашли смо и настаавници и ученици. Споменик је открио председник државе, што упечатљиво говори о његовом значају и ми смо то забележили и у управо изашлом броју Летописа сликом објављеном преко целе насловне стране, У првом плану је девојчица са цвећем у наручју а у позадини споменик са великим белим крстом. То младост полаже цвеће на гроб знаним јунацима, јер је свеки страдалник из Браничевског округа у ратовима 1912-1918 , - поменут..  Ја сам слику од пре две године из Летописа урамила и поколонила на оној великој свечаности прошлог октобра писцима четворотомне књиге „Српски ратни поменик“ Мирковићу и Антонијевићу на  која је подстакла оне који су волели Србију. како ја не споменику и записано, да помогну изградњу овог изузетног дела.  Хтела сам да се моја школа захвали људимак који су урадили оно што досад није урађено у српској историографији. Да моји ученици науче да такве подвиге цене и поштују.

Учинити све  што се може да се код деце развије осећање за вредности и поштовање  тих вредности, да се развије љубав према истини, правди и поштењу, да се деца науче да воле лепоту, да је траже и препознају, да схвате да је њихова отаџбина највећа вредност, да су храброст и жртвовање неопходност у животу – то је одувек била света дужност сваког учитеља. Данас се све то доводи у питање под навалом тзв. западних вредности, па се патриотизам тумачи као заосталост, храброст као лудост, поштење као нека аномалија коју не треба помињати, а лажљивост на сваком кораку постала је цењенија од истине. О српским јунацима и српској војсци какву свет није видео, према ондашњим западним изворима, радије би сада да се не прича, што ће рећи да се заборави.. Докле је све то стигло показало је и већ поменуто откривање споменика на Врањевцу кад државна телевизија није тај догађај ни поменула, нити је пренела говор председника Николића, а имало је шта да се чује и шта да се види тог сунчаног дана на попришту крваве битке, о којој историја још увек ћути, као што не говори ни о осталим биткама у Браничеву из тог времена. . 

vranjevac-za-letopis

Поклон школе ауторима Српског ратног поменика
П. Миркоивићу и Ж. Антонијевићу

 Директорка Сребранка не говори о тешкоћама, иако су оне свуда око нас. Нема времена за то. Брине, каже, како да отвори прозор овог времена у којем су наша прошлост и наша садашњост и додир са будућношћу. Мислила је како да у школу пред ђаке и наставнике доведе сјајну глумицу Весну Станковић са њеном преставом „Чај од јасмина“. И довела је, а сала је била препуна деце и њихових родитеља. Њу пре свега инересује оно шта њена школа треба да ради и како да омогући ђацима да понесу све што ће их красити у животу. По речима књижевника Славише Радовановића њен Летопис је излетео из поља хронике или мини монографије и високо се уздигао изнад њих својим приступом школским питањима на потпуно оригиналан, уметнички начин, чврсто постављен на традицији и етнолошким вредностима овога краја, проткан поезијом и личностима од значаја за ову школу и овај крај, а самим тим и за Србију.

Колико је Летопис ушао у живот овога краја, колико је освојио и ђаке и родитеље може се лако видети. Он се налази у свих пет села, на подручју које школа обухвата и сигурно је најчитанијја књига међу децом и одраслима на том простору.

Све то је директорка Сребранка Томић урадила на особени начин и на Видовдан ће изаћи пред своје ђаке, њихове родитеље и пријатеље и показати шта је њена школа учинила.

Притом ће сваком поклонити  примерак Летопис као и увек досад. 

koletktiv-za--letopis

 Колектив Божевачке школе 

 

Последње ажурирано среда, 29 јун 2016 07:37  

Колумна

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

Карактер

karakter

 

Иди, и како си веровао нека ти буде

idi i kako si verovao

 

nimnik.jpg
Број прегледа чланка : 5037723

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2020.

pravilo posta 2020

БУКВАР
за србску православну децу
и родитеље

0000

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.