svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Шта нас чека у европском рају

88612 vest sjemeЕУ ЗАБРАЊУЈЕ СЕЈАЊЕ АУТОХТОНИХ СОРТИ ЧАК И У БАШТАМА

За пољопривреднике биће обaвезно кориштење стандардизованог и унифицираног семена, при чему ће кориштење старих и ретких сорти бити кажњиво, чак и онда када се сеју или саде у приватној башти, преноси хрватски Новилист.

Након недавне скандалозне одлуке Европске комисије о приватизацији водоснабдевања, из Брисела стиже нови шок. Европска комисија данас ће послати Европском парламенту нову уредбу којом ће пољопривредницима законски прописати обавезно кориштење стандардизованог и унифицираног семена, при чему ће кориштење старих, ретких и аутохтоних сорти – које немају готово никакве шансе да добију дозволу за промет – бити кажњиво, чак и онда када се сеју или саде у приватној башти!

Европске еколошке организације и бројне организације чији чланови покушавају очувати старе аутохтоне сорте семена – а које су већ дуго трн у оку мултинационалним компанијама – ових су дана изазвале велику узбуну због намере Еуропске комисије чија би одлука могла угрозити сувереност европских држава у очувању генетичке разноликости.

Аутохтоне сорте семења, међутим, за разлику од ових »високопродуктивних и интензивних« сорти, прилагођене су локалним приликама. Осим што је неуспоредиво укусније и богатије храњивим састојцима – што више никоме не треба посебно доказивати – поврће и воће добијено из аутохтоних сорти захтева мање воде и уметног гнојива, а и није га потребно штитити толиким количинама хемикалија, јер је отпорније на болести, што уједно смањује загађење околине.

"Захваљујући" уредби Европске комисије, која ће вредити и у Хрватској, аутохтоне сорте, које су досад биле изузете из европских правила, брзо ће ишчезнути с трговачких полица.

Они који не буду поступали по уредби биће строго кажњени, а они који буду пожељели да региструју властито семе суочиће се с непремостивим бирократским препрекама, будући да предвиђена регулација регистрације семења дискриминише аутохтоне сорте у односу на индустријско семе, чиме се дискриминишу мали произвођачи у односу на велике компаније, због чега еколошке организације и упозоравају на скори потпуни нестанак аутохтоног семења, преноси Новилист.

Преузето са: http://www.vostok.rs/

Последње ажурирано петак, 06 мај 2016 15:07  

Колумна

Не горди се

ne gordi se

 

До тебе је

do tebe je

 

Тешко је

tesko je 1

 

О доброти

o dobroti

 

Људи

ljudi

 

О несрећи

o nesreci

 

Прошлост никада не пролази

proslost nikad ne prolazi

 

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

zaova.jpg
Број прегледа чланка : 5542805

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.