svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

СРБИ МЕЂУ НАЈРЕЛИГИОЗНИЈИМ НАРОДИМА У ЕВРОПИ

Ел. пошта Штампа ПДФ

Са 95 одсто верујућих, Србија је у самом врху Европе по броју религиозних грађана. Атеисти не верују у статистику и кажу да је неверника од 15 до 20 одсто

Србија је у кругу најрелигиознијих држава у Европи, јер се 95 посто њених грађана изјашњава да верују у Бога. Атеисти, према званичним подацима, чине свега пет посто укупног становништва, што је много мање у поређењу са осталим европским земљама.

У Патријаршији СПЦ објашњавају овај запањујући податак тиме што је, како кажу, српски народ религиозан у својој основи:

- После деценија наметнутног атеизма у друштву, народ се окренуо цркви. Томе наруку иду и искушења у којима је наша држава изложена последњих година, која доприносе јачању вере.

Министар вера и дијаспоре Срђан Срећковић каже за ”Новости” да је у српском народу национални и верски идентитет изједначен. Он истиче да је упркос свему Србија земља у којој су сада, а биће и у будућности, црква и држава одвојени.

- Готово да нема сумње да је број оних који се изјашњавају као верници већи од оних који то заиста јесу – каже Срећковић. – У односу на деценије за нама то је, ипак, позитиван помак. СПЦ је већ годинама институција у коју грађани имају највише поверења.

У Удружењу грађана ”Атеисти Србије”, чије је седиште у Новом Саду, оспоравају званични податак и напомињу да је број нерелигиозних људи у држави неупоредиво већи. Број оних који се куну у Дарвина, а не у Бога, како истичу атеисти, у Србији је на нивоу европског просека.

- Између 15 и 20 посто наших грађана је нерелигиозно – истиче Андрија Шрек из овог удружења. – Проблем са нетачним бројем људи који не верују у Бога створен је непрецизним питањем на претходном попису становништва. Део пописивача погрешно поставља питања тако што грађанима сугерише да се изјасне као верујући – каже Шрек.

Атеисти очекују да попис који је у току покаже реално стање, иако имају суштинске примедбе на начин на који се питање о религији поставља.

Устав Србије гарантује верске слободе – наведено је у извештају Стејт департмента о верским слободама у земљама света у 2010. години. У њему је наведено да су готово сви религиозни грађани припадници традиционалних цркава.

- Око 85 посто становништва је православне вере, а римокатолици чине пет посто. Муслимана је три посто, а протестанти чине 1,5 посто – наведено је у извештају.

КИНЕЗИ СВЕ ЧЕШЋЕ ПОСТАЈУ ПРАВОСЛАВЦИ

МЕЂУ верницима СПЦ последњих година све је више и странаца, који из других вера прилазе православљу. Тачан број примљених у СПЦ не постоји ни у Патријаршији нити у Министарству вера. У СПЦ кажу да сваке године бар неколико Кинеза који раде у Србији прихвати православље. Међу новим православцима има и Јапанаца, али и Американаца и људи из Западне Европе. Источну веру прихватио је и супруг сестре шефа српске дипломатије Вука Јеремића, пореклом Шкот.

ГРЦИ ВЕРНИЦИ, ФРАНЦУЗИ АТЕИСТИ

У БОГА не верује трећина Француза, чак сваки пети Шпанац, Швеђанин или Италијан. Међу Мађарима је 14 посто неверујућих, а међу Русима 16 посто. Са друге стране, религији су највише привржени Грци, међу којима је свега три посто атеиста. Ситуација је веома слична и у Пољској, где је верујућих 95 посто становништва.

Извор: Вечерње новости

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

pokajnica-s.jpg
Број прегледа чланка : 5367693

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.