svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ЗАБРАЊЕН СКУП У ГОЛУБИЋУ

Ел. пошта Штампа ПДФ

Министарство унутрашњих послова Хрватске забранило одржавање комеморативног скупа погинулим Србима из Голубића у сукобима од 1991. до 1995. године.

Министар унутрашњих послова Хрватске Томислав Карамарко забранио је одржавање за сутра најављеног комеморативног скупа и откривање споменика погинулим српским жртвама из Голубића код Книна од 1991. до 1995. године.

У Карамарковом решењу се износи процена да би одржавање скупа вероватно довело до значајнијег узнемиравања грађана и ремећења јавног реда и мира.

"Том мером је отклоњена опасност од већих инцидената и немира на том ширем книнском подручју", истиче се у решењу министра полиције.

За надлежне у Хрватској споран је и споменик постављен у подножју узвишења на коме је српска православна црква "Св. Стефана", па је наложено да буде уклоњен у року од три дана.

Државна инспекција Министарства заштите околине, просторног уређења и градитељства установила је да је две трећине простора на коме се налази споменик у власништву државе, а једна трећина у власништву Српске православне цркве, као и да нема потребних дозвола и сагласности за подизање споменика.

На споменику су уклесана имена Голубићана погинулих у рату од 1991. до 1995. године. На спомен-плочи су 34 имена, углавном страдалих у акцији "Олуја" 1995. године, али и неколико њих који су погинули 1991. и 1992. године.

На свечаности откривања коју је за сутра најавио одбор за подизање споменика  погинулим Голубићанима требало је да буду вицепремијер Слободан Узелац, жупанијски и локални кнински руководиоци, и представници српске мањинске самоуправе, док би владика далматински Фотије са свештенством епархије освештао споменик.

Најава откривања споменика изазвала је буру, поготово код хрватских ветерана, који су, како су изјавили локални Срби који нису желели да открију свој идентитет, претили, па и најавили минирање споменика.

Прављење споменика је финансирало 115 фамилија које су у рату изгубиле неког свог, било да су убијени или нестали.

Промењена етничка структура

За време Рата у Хрватској, Голубић je био у саставу Републике Српске Крајине.

Током акције Олуја 1995. године, готово целокупно становништво је напустило Голубић.

Након пада Републике Српске Крајине, у Голубић су насељени Хрвати из централне БиХ чиме jе промењена етничка структура насеља.

Према попису из 1991. године, Голубић је имао 1. 424 становника, од чега 1. 389 Срба, 17 Хрвата, 1 Југословена, 1 Муслиман и 16 осталих.

Извор: http://www.rts.rs/

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

00zlatenac2qy7.jpg
Број прегледа чланка : 5224940

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.