svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Прича о флашираној води и ПЛАСТИЧНОЈ АМБАЛАЖИ

Ел. пошта Штампа ПДФ

Погледајмо прво шта пише на дну пластичне амбалаже :

 

Вероватно пре десет и више година нико још није помишљао, да ћемо обичну воду пити из пластичне боце. Још данас је то више из навике него потребе, јер је вода из већине водовода још увијек питка. Ипак, често  пијењем воде из пластичне амбалаже себи чинимо медвјеђу услугу. Зашто? Због хемијског састава пластике и њене растворљивости у води. На дну сваке амбалаже потражите троугао са бројем у средини. Он говори, колико је опасна ваша пластика.

1 – ПЕТ ( често и ПЕТЕ ) - Те су боце у већини случајева намењене једнократној употреби. Постоји могућност, да испуштају тешки метал антимон и хемијску твар EPA, која омета деловање хормона. Такве боце могу испуштати и канцерогена једињења.

2 – HDP (некад и HDPE ) - Ради се о „доброј“ пластици, за коју постоји најмања вероватноца испуштања хемикалија у воду.

3 - PVC (некад и 3V ) - Ова пластика испушта две отровне хемикалије, а обе ометају деловање хормона у људском телу. Упркос томе, то је још увек најчешће употребљавана пластика за боце.

4 - LDPE - Пластика, која не испушта хемикалије у воду. Упркос томе се не користи за израду пластичних боца, него углавном за израду пластичних врећица за намирнице.

5 – PP - Још једна од „добрих“ пластика, обично беле или полупрозирне боје. Користи се за боце у које се пакују сирупи, или чашице за јогурт.

6 – PS - Пластика која испушта у воду канцерогену материју  STIREN. Најчешће се користи у чашицама за кафу за једнократну упорабу, или у амбалажи брзе прехране.

7 – PC ( или без ознаке ) - То је најлошија пластика за прехрамбене производе, јер излучује хемикалију BPA. На жалост, користи се у бочицама за новородјенчад, спортским боцама и посудама за спремање хране.

Пластичне масе, које не отпуштају хемикалије у воду су, дакле, 2, 4 и 5, или с ознаком HDP, HDPE, LDPE, PP. Код свих других радије размислите о њиховој употреби. Још је увек најбоље чувати воду у стакленим боцама.

Долази вријеме, када ћемо на жалост, воду све чешће носити са собом. Најлошији је начин њено преношење у пластичној амбалажи; посебно у оној с ознакама 1,3,6 или 7. Вода у таквим боцама је подложна хемијском или температурном деловању, а код накнадног пуњења и бактериолошком. Пожелне би биле стакленке, али су непрактичне, зато препоручамо алуминијске боце ( не пластичне, јер су због цене обично од најлошије пластике ) са заштитном кошуљицом која одваја садржај од алуминија. За пијење воде у канцеларији најбоље је да купите малу стаклену боцу, којих има на тржишту, па тако направите нешто корисно за своје здравље и околину.

Домаћи задатак: У својим ормарима проверите у какву је амбалажу упакована  “здрава храна“ купљена у продавницама специјализованим за промет здраве хране!

Верујте, бићете непријатно изненађени !

У наставку погледајте кратак  филм о флашираној води

Извор: http://beleznica.wordpress.com/2011/08/20/prica-o-flasiranoj-vodi-i-plasticnoj-ambalazi/

 

Колумна

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

Карактер

karakter

 

Иди, и како си веровао нека ти буде

idi i kako si verovao

 

zaova.jpg
Број прегледа чланка : 5057175

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2020.

pravilo posta 2020

БУКВАР
за србску православну децу
и родитеље

0000

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.