svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Слободан Ерић: НАШЕ ЗА НИШТА

Западни народи имају колонијалну психологију. У политичким и дипломатским односима са њима сваки Ваш уступак се тумачи као знак слабости, и уместо очекиване награде добијате нове услове и уцене. Србија се у то најбоље и болно уверила последњих недеља.

Један део политичке елите и један део јавности мислио је да ће испоручивањем Ратка Младића и Горана Хаџића бити уклоњена последња препрека за улазак Србије у ЕУ и да ће утопија и сан звани Европа најзад постати реалност. Из Брисела су стигли нови услови - да Србија мора „успоставити добросуседске односе", односно признати Косово, а као одговор на учешће Београда у преговорима из Приштине је стигао ембарго на увоз робе из Србије и напад специјалаца Хашима Тачија на царинске прелазе на северу Косова, Јариње и Брњак. Просто је невероватно да нико у овој држави не сабере сва обећања која су западни званичници упутили Србији у последњих двадесет година и простом математиком не утврди колико смо уступака учинили, а шта смо заузврат добили. Наравно да је резултат овог простог рачуна поразан по националне и државне интересе, а посебно по део политичке елите која се показала као неодговорна и политички инфантилна.

Вол стрит журнал" је недавно објавио да се Џорџ Сорош спрема да са албанским милионером Сахитом Мојом експлоатише угаљ на Косову и Метохији, чија вредносг, према неким проценама, достиже 300 милијарди долара. Сећам се да је пре неколико година, као реакција на један од текстова Геополитике који је аргументовано оспоравао процену тржишних вредности ресурса на Косову и Метохији од стране Светске банке, нашем сараднику - аутору текста - стагла претња телефоном од стране особе која је говорила српски са изразитим страним акцентом. Па наравно да подршка ОВК није била бесплатна и да Србија није бомбардована због „угрожених права" Албанаца. То је право лице Америке и великог „хуманисте" Џорџа Сороша. Новац којим се финансирају невладине организације и „независни медији" који нам држе лекције о демократији, „људским" и другим правима, најчешће води порекло од неке берзанске спекулације, односно преваре, или од неке безочне пљачке имовинских ресурса, било да су у питању Србија, Либија или неке треће земље.

А пример како се бране земља и национални ресурси пружа нам Либија и њен храбри лидер, пуковник Муамер Гадафи. Либија још није окупирана и интересно подељена између великих мултинационалних компанија само захваљујући томе што је Гадафи рекао да ће се борити до последњег метка, и што својим поступцима и делима стоји иза изговорених речи. Позната је изрека „Срећа прати храбре". Треба добро размислити и запитати се ко прати храбре - „срећа", или „Бог прати храбре".

А ми више нисмо тако храбри као што смо некад били и зато нас ни не прати срећа. Основно обележје садашње генерације Срба је млакост. Са хришћанског аспекта гледано, то је веома лоша особина, односно лоше стање духа нације, јер је Христос рекао - за оне који нити су врући нити хладни, да ће их испљунути. Приближни аналоган световни термин оваквом преовлађујућем расположењу у једној нацији је опортунизам, који прати комформизам.

Нација се дефинише као заједница предака, садашњих генерација и будућих потомака, а пре свега као заједница духа и успомена, а потом заједничке територије и језика. Добар део садашње генерације Срба, у односу на тај велики национални континуитет, себе дефинише изоловано, односно егоистички, и зарад сопственог комформизма би да се помири са непријатељима, немајући поштовање за велика духовна и материјална дела која су нам оставили преци.

Да ли ми мислимо да ће то што смо олако и будзашто продали фабрике, односно зној читавих генерација које су радиле, градиле, и одрекли се територија, односно крви и жртава које су наши преци положили за њих, проћи тако олако и без последица по нас? Наравно да неће проћи без последица. Коначно, ни не треба.

Извор: „Геополитика“, август 2011.

 

Колумна

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

Карактер

karakter

 

Иди, и како си веровао нека ти буде

idi i kako si verovao

 

bradaca.jpg
Број прегледа чланка : 5060793

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2020.

pravilo posta 2020

БУКВАР
за србску православну децу
и родитеље

0000

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.