svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Улице, нови дом за Американце

Економски очај почиње да се шири кроз Америку. Док ово читате, милиони америчких породица једва успевају да се одрже, држећи се за нокте. За растући број Американаца наступила је општа борба како би само имали  кров над главом и храну на столу. На жалост, више људи него икада губи ову битку. Вечерас, десетине хиљада Американаца – све бивши припадници средње класе – ће спавати у својим аутомобилима, и поред тога што је то у многим америчким градовима забрањено. Десетине хиљада других ће спавати у ‘градовима’ направљених од шатора, или на улицама. У исто време, урбани центри широм Америке уводе законске норме којима је циљ  да ‘гурну’ шаторске градове и бескућнике ван својих средина. Испада да кад у овој држави једном изгубиш свој посао и своју кућу, постајеш ‘отпад из друштва’. На жалост, број ‘отпада’ ће наставити да се умножава јер економија САД наставља са колапсом.

Већина Американаца која је завршила да станује у својим аутомобилима или шаторским градовима никада није помислила да ће им се тако нешто десити.

Чланак у Der Spiegel дао је профил једног америчког брачног пара који је у стању шока због онога шта им се десило ...  Chanelle Sabedra се већ налази на улици. Она и њен супруг спавају у свом аутомобилу скоро три недеље. “Ми овако нешто нисмо видели да наилази, никада, икада”, изјавила је Сабедра. Почиње да плаче. “Ја сам пунолетна особа, и ја умем да бринем о себи, на овакав или онакав начин, а исто је и са мојим супругом, али моја деца су превише мала да пролазе кроз овако нешто”.  Она има троје деце; од девет, пет и три године.

“Имали смо кућу мало јужније, у Сан Бернардину”, изјавила је Сабедра. Њен супруг је јула 2009. изгубио посао у грађевинарству, градећи монтажне куће.  Комунална фирма нам је искључила гас. “Ми смо морали кувати воду на роштиљу како би окупали нашу децу”, рекла је. Пошто више нису били у стању да плаћају киру, породица Сабедра је у августу (2009.) присилно исељена из своје куће.

Како би се ви осећали када бисте имали дете од 3 године као и дете од 5 година и морали да спавате у аутомобилу ?

На жалост, уколико би социјалне службе (намењене деци) икада дознале за ту породицу као и за ту децу, та деца би највероватније била украдена и никад више враћена.

Америка постаје врло сурово место.

На жалост, то што се десило тој породици није издвојен случај. Док општа незапосленост почиње да се шири кроз Америку, број људи који је изгубио своје куће се повећао. Тренутна процена је да од прилике једна трећина бескућника у Сијатлу живи у својим аутомобилима.

Очај је на порасту свуда по Америци. Већина људи се надала да ће до сада видети економски опоравак, али, то се једноставно није десило.

Феномен Американаца који спавају у својим аутомобилима је постао толико упечатљив да је чак и Тајм (Time) магазине урадио једну причу о овоме ...  За људе који немају новца за кирију, аутомобил је последњи степен достојанства и здравог разума над очајом улице. Кућа на точковима је класична америчка ствар, од камп приколица до камп комбија. Али сада, за неке Американце који су се уздизали друштвеним лествицама, економско невреме је претворило задње седиште аутомобила или пртљаг комбија у спаваћу собу. “Нашли смо шест особа како спавају у својим аутомобилима током једне вечерње полицијске патроле у децембру месецу”, изјавио је John Edmund, шеф кабинета градском већнику из Long Beach, Dee Andrews-u. “Једна је била удовица која је живела у лимузини с четворо врата. Она и њен супруг су бивши ветерани Авијације САД. Није знала за агенције које су могле да јој помогну. После тога сам имао сузе у очима”.

На жалост, испада да је спавање у аутомобилима постало незаконито у многим деловима САД. У многим градовима полиција ставља клампе на аутомобиле, а када власници нису у стању да плате казну, аутомобили се онда одузимају од њих.

Кад вас у Америци срећа једном напусти, ви ћете брзо дознати да ће вам власт одузети све што вам је од имовине остало. Сједињене Америчке Државе могу бити врло сурово место ако сте сиромашни.

Свуда по Америци, заједнице уводе законе с којима се  забрањују градови од шатора, или се (бескућници) једноставно најурују. Произилази да многи Американци заиста не воле да велики бројеви бескућника кампују у њиховом суседству. Али, многи од њих су биле особе као што смо ви и ја. Оно што се дешава у градовима од шатора у неким деловима земље је апсолутно грозно. На пример, ко може да заборави онај видео из St.Petersburg, Флориде, где полиција користи ножеве за резање кутија како би исекла шаторе бескућника... шта пролази кроз вашу главу када гледате тако нешто?

Сиромаштво експлодира у Америци, и то апсолутно. Број Американаца који одлази код штандова за храну или кујнама за супу (намењених сиротињи) се од 2006. године повећао за 46%. Моментално имамо 44 милиона Американаца који примају маркице за храну. Да није оваквих мера, улице Америке би се напуниле људима - пустоловима. Ситуација је тешка, а постаће још тежа. Почетком следеће године, социјална издавања, која су била од помоћи незапосленима током овог економског пада, ће истећи. До сада многи незапослени Американци су могли 99 недеља да примају бенефиције за незапослене. Сада се томе примиче крај. Према New York Times-u, то ће испразнити новчанике незапосленим Америкнцима у износу од 37 милијарди долара, и то онима који једва преживљавају.

Зашто, за име света, се све ово дешава ? Где, за име света, су сва радна места отишла? Па, испада да су милиони радних места лиферовани у прекоморске земље, где се сам рад далеко, далеко мање плаћа, и та чињеница почиње да нас сустиже.

Америка је у одмаклом стању РАСПАДА. Број ‘отпадника’ из друштва ће се намножавати. Американци губе своја радна места као и куће. Американци ће спавати у својим аутомобилима, у градовима од шатора или на улицама пре него што се све ово заврши.

Економија САД се ВИШЕ НИКАДА неће вратити у ‘нормалу’. Оно што сада преживљавамо је ‘нова нормала’, и она је ‘урнебесно’  богатство према ономе шта наилази !!!

За Видовдан превео Бранко Филиповић

Извор: http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=30005

Извор: „Видовдан“

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

bradaca.jpg
Број прегледа чланка : 5237593

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.