svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Највећа црква а без трага у историји

ВЕЛИКИ МАНАСТИР

 

НА УЛАЗУ У ГОРЊАЧКУ КЛИСУРУ

На темеље овог свакако највећег средњевековног манастира у Браничеву, о чијој историји се ништа не зна, указао је професор Никола Крстић (Viminacium 11), седамдесетих година прошлог века. Он их је измерио и утврдио да је дужина цркве достизала 25, а ширина 12 метара. По начину и стилу градње Крстић је закључио да је манастир припадао рашкој градитељској школи: био је без певничких апсида, што упућује на крај 13. и почетак 14. века као време његовог настанка. Био је саграђен на доста неприступачном месту, повише десне обале Млаве, у каменитом брду, педесетак метара далеко од реке, чијом левом обалом је ту пролазио пут ка Жагубици.

Свети извор у непосредној близини некада њег Великог манастира

Професор Крстић је забележио казивање да су становници оближњег села Ждрело 1936. године, тражећи „закопано благо“ допрли до подрума осликаног фрескама и кад нису нашли ни дукате ни златне огрлице зарушили су подрум и оставили да све пропадне.. Учинили су оно што чине и данашњи вандали широм Браничева, раскопавајући и уништаавајући трагове српске историје.

Послератна власт, опседнута својим догмама, није нашла за сходно да заштити остатке некадањих манастира, па ни овог. Она је чак дозволила да се темељи Великог манастира добрим делом униште и да се на том месту сагради некаква зграда пожаревачке Путне секције са рестораном Учињено је то 1961. године. Зграда је већ одавно напуштена и руинирана, без врата и прозора, па данас ружи ово свето место. Као да у целој Горњачкој клисури не бејаше простора за грађење ове бараке.

Барака на месту манастира

Неких двадесетак метара ниже је некадања света вода овог манастира. Чесма је уз сам асфалтни пут и место је заустављања и освежавања њеном изврсном водом небројених путника. Нигде нема било какве ознаке да је ту некада био манастир. Да професор Никола Крстић није још пре скоро пола века описао темеље манастирске цркве данашње генерације мислиле би да су то темељи некадањег ресторана, са терасом која се још увек лепо види.

 

Колумна

Људи

ljudi

 

О несрећи

o nesreci

 

Прошлост никада не пролази

proslost nikad ne prolazi

 

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

00zlatenac2qy7.jpg
Број прегледа чланка : 5523658

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.