svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

НАЈЗАБРАЊЕНИЈИ ИНТЕЛЕКТУАЛАЦ У СРБИЈИ ПРОГОВОРИО О ХАОСУ КОЈИ НАС ОЧЕКУЈЕ!

Бранко Драгаш. Познат као “најзабрањенији интелектуалац” у Србији. Овај врсни економиста савремених схватања познат је и по бритком језику и оштром уму. Он има прецизан плана како да се Србија извуче из економског, социјалног и политичког суноврата. Какав је то план и како он види тренутну власт и путању на којој се Србија налази прочитајте у ексклузивном интревјуу са Бранком Драгашем за Телепромптер.рс.

 

Драгаш о Александару Вучићу

- Добили смо премијера који је патетични демагог. Старх се шири Србијом. Страх од погледа премијера. Претње новинарима РТС-а је увод у ново лудило. Тиранија лудила се наставља из периода када су новине забрањивање и строго кажњаване. Следи обрачун са свима нама који критикујемо неспособну власт.

Драгаш о експозеу премијера Вучића

- Експозе од три сата је доказ препотентности и бахатости премијера. Толика брбљивост и патетика је одраз огромног страха пред историјским проблемима којима није дорастао. Када помешате причу о буреку са промашеним метафорама и на све то додате јапајазам, егоманијакална потреба да све знате и да се за све питате, онда морамо бити забринути за судбину државе и народа.  Мана експозеа је што није дуже трајао. Добра страна је да премијер отворено говори о потпуној распродаји Србије.

Драгаш о саставу нове владе

- Добили смо административну владу економских убица из ММФ-а и Светске банке. Њихов задатак је да се потпуно уништи економија Србије. Тако ће Срби коначно бити сурово кажњени за непослушност. Ово ће бити најсуровија влада у парламентарној историји Србије, која ће радити против интереса своје државе и свог народа. Шок терапија је најављана за привреду која се налази у коми. Операција без анастезије је повратак на хирушку политику тржишних фундаменталиста из периода после петооктобарске контрареволуције.

Драгаш о министру финансија и министру привреде

- Лазар Крстић је све показао. Финансијски Никола Тесла, као га је најавио Вучић, заправо је Малиша Палиша. Дошао је да спржи наше финансије. Душан Вујовић је проверени високи чиновник Светска банке, који је задужен за уништавање националних економија. Он не зна нашу привреду и због тога неће имати никакве сентименталности у испуњавању добијених налога. Не треба заборавити да је он економски био задужен за уништавање Украјине. Видимо какво је расуло оставио за собом. Такав сценарио се спрема и за Србију.

Драгаш о Вучићевим реформама

- Најављене економске реформе ће потпуно уништити Србију. Грађани Србије морају да устану у одбрану државе од уцењених издајника, конвертита и тржишних талибана. Економске реформе су, дакле, штетне по наше државне, економске и националне интересе и не треба их применити. Економски тим је састављен од дилетаната. Примена економског програма из његовог експозеа нас доводи до потпуне пропасти и губитка националне економије. Да ли ће се то заиста и десити? Зависи од грађана. Видећемо где су границе стрпљења осиромашених, опљачканих и заведених грађана Србије. Премијер је сада у екстази и на врхунцу самозадовољства. Ускоро креће суочавање са реалношћу. Тада ће бити најопснији за демократију.

Драгаш о Вучићевим метафорама

- Пошто је премијер свој тим прогласио за Бајерн, Реал је у Минхену потукао Бајерн са четри гола и тако срушио и ову Вучићеву метафору о успешности његовог тима. Узгред, директора Бајерна очекује затвор од три године због новчаних проневера. Е, то је права метафора.

Драгаш о тоталној распродаји државних предуезћа

- Хоће да продају РТБ Бор, ПКБ Корпорацију и све пољопривредне комбинате, Државне лутрије, Аеродром, Галенику и све националне ресурсе. Налог је јасан – све распродај! Ништа не сме да остане у рукама државе. Неолиберали ликују! Хвале Вућича и клањају се његовој спремности да све уништи и распрода. Нико не одговара на питање – Када све распродате, од чега ћемо живети? Како ћемо пунити буџет? Како ћемо исплаћивати пензије, социјална давања и плате за људе који раде за државу? Сама чињеница да су прво смањили плате трудницама са 50.000 динара на 20.000 динара, најбољи је доказ какви су десперадоси дошли на власт. Народ ће платити велику цену своје лаковерности и поводљивости. Када продате националне ресурсе, онда сте изгубили државу. Постајете робови у властитој држави. Нова власт је добила тај задатак  и толику подршку “Великог Брата”. Сама чињеница да је првога дана од именовања дошла Кетрин Ештон, најбоље говори о том намесничком односу. Дугорочна последица распродаје националних ресурса је губитак националног суверенитета и дугогодишње сиромаштво и беда заробљених кредитима грађана Србије.

Драгаш о продаји Телекома

- У октобру 2011. године, Вучић и Николић су подигли тужбе против владе Цветковића, која је имала намеру да прода наш Телеком, па су чак говорили да ће својим телом да бране националну компанију. Сада хоће што пре да продају Телеком, објашњавајући то чувеном мантром неолибералних шарлатана да држава не може да управља Телекомом. На питање, како је могуће да је држава Норвешка већински власник 53% најуспешније компаније Теленор и да они ништа не приватизују, тржишни талибани немају одговор. Не сме се продати Телеком. То је злочин према држави.

Драгаш о продаји ЕПС-а

- Намера да се прода ЕПС је потпуно лудило однарођеног режима. Интересантно је да се тражи мањински власник, коме ће се дати контролни пакет управљања компанијом. То је шизофрена одлука. То не постоји нигде на свету. То не постоји у акционарским друштвима света. Никада већински власник не даје мањинском да управља уместо њега. Зашто би му дао? Који је онда смисао већинског власништва? Невероватно шта нам се дешава. Лично сам поражен колико смо пропали и у какве све нове проблеме упадамо са овом влашћу.

Драгаш о распродаји јавно-комуналних предузећа

- Посебно ће бити интересантно када се власт усмери на распродају јавних и јавно-комуналних предузећа. Када то ураде, грађани ће бити изложени невиђеном терору мултинационалних компанија и то нас онда директно води у социјалну револуцију на улици. Осиромашени грађани неће моћи да плаћају скупу струју, гас, воду и побуна је природна одбрана од лудила пролупале власти. То говоре искуства из света. Вучић хвали Маргарет Тачер, заборављајући да је њена приватизација железница и рудника довела до потпуног колапса тих националних система. У Калифорнији се распао енергетски систем због погрешне приватизације и то ће се нама догодити.

Драгаш о банкроту Србије

- Једини сам који се од 2008. године залаже да се прогласи банкрот. То је једини начин да се спаси Србија. Моје колеге ме нису подржали у томе, јер се плаше да не изгубе своје привилегије. Наравно, власт не жели да примени мој план банкрота, који се односи на државну управу и финансије, него припрема најгору шок терапију са распродајом националних ресурса. Банкрот је примењен преко 250 пута у свету и он је лековит, јер се подвлачи црта и зауставља даљи распад државе. Аргентина је тако зауставила потпуно расуло 2001. године. Претходно је на улицама била социјална револуција, која је довела нове политичаре на власт.

Драгаш о његовом Плану банкрота

- То је читав сет економских мера које треба да нас изведу из ове програмиране агоније и безнађа. Проглашењем банкрота Србије уводе се привремене мере на годину дана у државну управу и финансије Србије. Подвлачи се црта и зауставља даљи суноврат. Забрањује се даље задуживање државе, хапсе се политичари и тајкуни и конфискује им се имовина по закону, доносе се закони који покрећу домаћу производњу, смањују сва захватања из привреде и либерализују пословање, репрограмирају се сви дугови, строгим мерама штедње у држави искорењује буџетски дефицит, нема више 50.000 аутомобила, нема плаћених управних одбора, укида се обавезна резерва, укида се девизна клаузула, референтна каматна стопа се смањује на 1%, сви државни депозити иду у државну банку, формира се права Берза, смањују се порези и доприноси, убрзава се проток пара банака на жиро рачуну, девизне резерве се враћају у земљу, преко 2 милијарде евра девизних резерви се остављају на рачунима код НБС, остало од 9 милијарди евра се пласира у извозне послове и супституцију увоза, тако се запошљава 2,8 милиона људи, српске банке пласирају капитал без камате уз поделу добити из посла, ствара се слободна финансијска зона у центру Београда и милијарде девиза долазе у финансијским транскацијама, тако Србија добија стопе раста од 30-60% годишње и расте великом брзином како бисмо што пре изашли из беде.

Сви светски услови нам сада одговарају за велики српски привредни препород. На светским финансијским тржиштима слободног капитала има у изобиљу и ми можемо да га привучемо у нашу привреду, енергетику, здравство, инфраструктуру и индустријализацију. Нема задуживања, него инвестирање! Србија треба да постави циљ да до 2024. године има БДП од 230 милијарди евра. Сада је реални БДП свега 15 милијарди евра.

Драгаш о Србији након две године Вучићеве владе

- Ако све распродају, владаће две године. Иза тога иде – пакао. Ако их спречимо да све распродају и ако преварени грађани устану у одбрану својих живота и живота своје породице, онда ћемо изборе имати до краја године, најкасније на пролеће 2015. Зато је важно сада да се почне са стварањем нове опозиције. Позивам све људе који воле нашу Србију да се удруже. То је једини начин да се скине опасни тоталитарни режим који свакога дана у свакоме погледу показује знаке губитка здравог разума.

Драгаш о гушењу демократије

- Опомињем грађане Србије да се налазимо у врло критичној зони гушења свих демократских институција и сваког критичког мишљења, јер “Вођа” органски не подноси критику. Опомињем грађане да се ради о доказаном конвертиту, који је спреман на све и који ће се макијавелистички користити свим средствима да остане на власти. Снага наше демократије и републиканске идеје су на испиту. Снага наше грађанске слободе и жеље да се сачува самосталност државе је на провери. Много ће нам требати заједничког рада и поверења да изградимо неко друго друштво у коме више нећемо имати вође и старешине.

Драгаш о томе какав нам премијер заправо треба

- Нама требају премијер и влада који знају да праве новац! Нама не требају драмосери и јапи фолиранти који све распродају и закукавају над чињеницом да су добили сву власт и да немају петље да сами преузму одговорност за судбину нације, него се поново сакривају иза Малог Слобе и његове криминалне политичке групације. Треба нам премијер који ће створити богату Србију и искоренити сиромаштво.

Драгаш о стварању новог друштва

- Политичка идеја је дигитална директна демократија или политика без професионалних политичара. Економска идеја је народни или етички капитализам који ће се временом претворити у ново друштво – ХУМАНИЗАМ. Изгледа данас да је то нека далека политичка утопија, али то није тако. Империја у растројству се распада, долази до сукоба цивилизација и трага се за новом политичком и економском идејом. Имам идеју. Србија прва може да створи такво друштво будућности. Верујем у интелигенцију и доброту нашег народа. Верујем у древну мудрост словенских народа. Верујем у ингениозност балканских народа. Верујем у Европу која ће победити неонацистичку ЕУ творевину.

Драгаш о томе зашто је “најзабрањенији интелектуалац”

- Спадам у најзабрањеније српске интелектуалце. Успешно су ме забрањивали подједнако комунисти, националисти, шовинисти, социјалисти, демократе, неолиберали, еурофанатици и професионални Срби. Свима је сметала моја слободарска мисао и борба за институције система. Медији не смеју да ме преносе јер представљам модерно, економско, европско и космолитско српство. Говорим отворено и слободно јер је то део мога васпитања. Сматрам да само тако могу да помогнем заједници. Све моје прогнозе су се у последњих три деценије обствариле. Нажалост, био сам у праву за све што сам писао и говорио. Политички промишљам четри деценије, али се не бавим професионално политиком. Мене не занима да се бавим политиком и зато заступам идеју да човечанству треба једна нова политичка и економска идеја.

Биографију Бранка Драгаша можете прочитати овде.

АУТОР: Телепромптер.рс

 

 

Колумна

Али ..

ali

 

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

koporin-s.jpg
Број прегледа чланка : 6220395

16600m

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.