svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Одломци из интервјуа др Смиље Аврамов листу Геополитика

Броз међу најмрачнијим политичким личности 20. века

"...Броз је био један од најмрачнијих политичких личности 20. века, не само у односу на Југославију, него и шире. Написано је о томе на десетине књига, објављени су драгоцени документи. Не могу да схватим да Србија, на званичном нивоу, није отворила то питање, него савија кичму и доживљава понижење, па чак и тешке неосноване оптужбе.

Учињена је фатална грешка од самог почетка кризе у Југославији, која није случајна, него вешто наметнута, а ми смо а ми смо остали неми, без стратешког концепта, без оперативних критеријума на основу којих је требало усмерити политику. Извор легитимитета и легалитета Југославије не почива на АВНОЈ-у и револуцији, него на војним, политичким и моралним успесима Србије у ратовима које је водила, увек у савезу или коалицији са Западом. На тој основи формулисани су уговори после Првог и Другог светског рата. Друга, не мања грешка, коју је Запад конструисао кроз друштвени инжењеринг, јесте замена теза. Једина легална оружана сила, ЈНА, која је по међународном праву имала једино правну заштиту, а на основу Устава била је обавезна да штити територијални интегритет и независност земље, проглашена је од стране Запада за „агресора“, што је незабележено у историји – агресија на сопствену земљу – а устаници, који по међународном праву не уживају никакву заштиту, проглашени су за „легалне борце“.

Следбеници неолибералне глобалистичке идеологије оспособљени су за фалсификовање стварности и управо на том терену смо ми доживели пораз. Без једне концепцијске јасноће о нашој прошлости и садашњости, без расветљавања историјског идентитета Броза и његових закулистних савезника, Србија не може изаћи из овог хаотичног стања у које је запала, туђом али делимично и својом кривицом. Моћна западна пропаганда, сасвим природно, свесно је избегавала по њих непријатне истине. Последња етапа наше несрећне историје не може и не сме бити траса будућности.

Идентитет Јосипа Броза са сигурношћу ни до данас није утврђен. Постоји неколико верзија; једно је међутим неспорно – да Тито није био личност како је званично представљен. Објављено је на десетине књига о његовом бурном животу, сарадњи са неколико обавештајних служби. Али чињеница је да се досијеи Броза у свим западноевропским архивама још увек налазе под строгим ембаргом за наредних педесет до седамдесет година. И што је још запрепашћујуће јесте да је и архива маршалата за научне раднике недоступна.

Ни у једном архиву нисам могла да дођем до досијеа Броза, али документација која ми је била доступна несумњиво потврђује да је током рата одржавао везе са усташком владом и са Ватиканом.

За мене је много значајније питање ко нам је наметнуо Броза, које су међународне структуре стајале иза њега. Држање Запада током разарања Југославије, усвајање Авнојевске формуле, уместо међународних уговора закључених после Првог и Другог светскг рата, као решење за излаз из кризе, и сатанизације српског народа јасно указују одакле ветар дува. Најпрљавију улогу у том хаосу одиграла је Велика Британија. Данас пред научним радницима стоји историјски задатак да оформе тимове који би разрешили ово питање од фундаменталног значаја за будућност Србије."

У овом веома занимљивом интервјуу, препуном досад јавности непознатих детаља из времена у којем се одређивала српска судбина, проф. Др. Смиља Аврамов саопштава:

„Остала сам буквално шокирана када сам наишла на податак да је британска обавештајна служба тесно сарађивала са усташким терористичким покретом још од 1926, а Павелић је приликом бекства из Хрватске био под високом заштитом британске армије. Сачекао га је у Аустрији британски генерал и предао га представнику Ватикана Драгановићу, и под британском пратњом отишао је у Ватикан. Није на одмет подсетити да је само дан касније у исту британску зону у Аустрији стигао и генерал Милан Недић са својом пратњом. По налогу британског команданта враћени су истог дана у Београд."

На питање шта треба не само држава него и сви ми да чинимо да бисмо сачували Србију и српски народ др. Аврамов одговара:

"Страхујем да из трагичне прошлости нисмо извукли поуке и данас се вртимо у кругу око идеализоване представе о Европској унији, као упоришној тачки без алтернативе. Ту се затвара мисаони круг наше званичне политике, што може бити фатално по нашу будућност. Морамо поћи од корена зла које нас је задесило, а оно се своди на две главне тачке: неодостатак стабилне и организоване државе и губитак колективног идентитета српског народа. То су два примарна задатка од којих ваља поћи у 21. веку - васкрс српске државе на њеним историјским темељима и борба за обнову колективног идентитета српског народа./.../

Колективни идентитет као друштвена конструкција разбијен је, и ударци су долазили са две стране; прво стварањем Југославије, а да при том нова држава никад није остварила колективни идентитет. Уместо тога, од самог зачетка нове држве, оформљен је антисрпски блок који је коначно разорио државу. Други ударац на колективни идентитет задао је Броз, кроз вештачку идеолошку творевину, а данас се налазимо под великим притиском супранационалних институција. Морамо рехабилитовати своје историјско наследство које је бачено под тепих. То би допринело изградњи савременог српског идентитета и издградњи једне модерне демократске државе."/.../

Преузето из листа „Геополитика“ бр. 40, за април 2011., а из текста „Стратегија заборава и фалсификовање стварности“, стр. 6.

текст приредио: П. Мирковић

 

Колумна

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

Тишина

tisina

 

Ковид сан

kovid san

 

Сутра ће бринути за себе

sutra ces se brinuti za sebe

 

vitovnica-s.jpg
Број прегледа чланка : 5962913

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.