svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Светиња везана за кнегињу Милицу

ЦРКВА ШУПЉАЈА

КОД СЕЛА РИБАРА У ХОМОЉУ

Кнегиња Милица је, према народном предању, после Косовског боја одлучила да сагради манстир у пределима где ће монаси бити поштеђени турског узнемиравања. Пошто је познавала ове крајеве, јер је са кнезом долазила у Горњак, мислила је да би било најбоље да цркву сагради у Хомољу. Дошла је са једним бројем косовских удовица, одабрала село Рибаре и дала да се ту сазида црква. Кад је црква била готова и заблистала у пуној лепоти протомајстор се обратио кнегињи питањем: ''Пресветла госпођо, како вам се свиђа црква?'' Кнегиња је на то одговорила: ''Лепа је, мајсторе, али ми је срце шупљe (празно) за мојим господаром кнезом Лазаром, па не могу да се радујем''. И, отад се црква назове Шупљаја.

Турци су, вели даље ово предање, пронашли цркву и порушили је, а кнегиња Милица се заједно са сестринством тог манастира вратила у Крушевац и сазидала нови манастир Љубостињу, па се онда замонашила и добила име Евгенија. (Предање нам је испричао дугогодишњи свештеник цркве у Рибару , сада у пензији отац Милосав Лекић).

Предање указује на време зидања ове светиње, а оно по њему пада у доба непосредно после Косовског боја, када је у свим крајевима Србије било удовица косовских јунака, па и у Хомољу. Кнегиња Милица је могла да се заузме да се овде за њих сагради манастир, као што ће нешто касније и сама подићи манастир Љубостињу и покалуђерити се у њему.

На рушевинама Шупљаје започета је 1928. године црква и завршена 1930. када је и освећена. Посвећена је Светом великомученику Георгију, а осветио је епископ Браничевски Венијамин. Њене димензије су 15 х 4,5 метра и у њој се одржава служба сваке недеље и празника. Црквене заветине су Света Тројица и Петровдан - кад иду литије око цркве.

Ниже цркве на 30-так метара је свети извор, на обали Осаничке реке, која се готово у непосредној близини улива у Млаву.

Свети извори су у главном пратиоци наших средњевековних манастира и готово да нема манастира без оваквог извора, мада смо нашли један број извора без манастирских трагова у њиховој близини. Шупљаја је, ако је судити по светој води, била манастир. Но, никаквих других доказа за то немамо. Треба рећи да оближња Тршка црква нема свету воду у својој близини, али се то може објаснити чињеницом да је она грађена као црква у онда главном, тржном месту, а не као манастир.

 

Колумна

Не горди се

ne gordi se

 

До тебе је

do tebe je

 

Тешко је

tesko je 1

 

О доброти

o dobroti

 

Људи

ljudi

 

О несрећи

o nesreci

 

Прошлост никада не пролази

proslost nikad ne prolazi

 

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

bradaca.jpg
Број прегледа чланка : 5538618

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.