svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Поменут крајем 16. века у данашњем атару Гршљане

МАНАСТИР ГРШЉАН

КОД СЕЛА МЕЛНИЦА

Манастир је први и једини пут поменут у другој половини 16. века, у време владавине Султана Мурата III. Тада је уписан у дефтер без помињања посвете и задужен са 400 акчи годишњег пореза. Спадао је у имовином сиромашније богомоље и у том погледу био знатно иза Горњака, Тумана, Витовнице, Пешчанице и других.

Гршљане - простор где је некада био манастир

 

Село Гршљан, на чијем је простору био, налазило се у данашњем атару села Мелница, источно од Петровца на Млави, на источном рубу њеног атара који се данас зове Гршљане. Оно захвата пространу висораван, а део на десној страни пута Петровац-Кучево, који пролази кроз Гршљане, назива се Црквиште, где би требало тражити трагове тог манастира. Становништво ништа не зна о тој давнашњој цркви. Преци данашњих Мелничана, Власи, и Срби који су се касније повлашили, нису затекли манастир, судећи по томе да ни један податак о њему није сачуван у колективном памћењу. Први досељеници Вишћежи из Алмаша у Румунији, како је записао Љубомир Јовановић (Млава), као и нешто доцније пристигли Будимировићи из српског села Витежево у Морави, дошли су око 1700. године, што значи да је манастир порушен пре њиховог досељавања, односно у 17. или 18. веку.

 

Кроз Гршљан је, иначе, водио значајан пут од Кучајне, па преко Претрже поља у Рановац, где су се још крајем 19. века видели трагови старих рудишта.

 

То време успона и сјаја српске државе, српске цркве и културе, чему је Браничево много допринело, на жалост, и даље лежи у запећку историје, јер изостају обимнија и систематичнија археолошка и историографска истраживања.

 

Колумна

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

Тишина

tisina

 

tuman-s.jpg
Број прегледа чланка : 6060165

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.