svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Поменут крајем 16. века у данашњем атару Гршљане

МАНАСТИР ГРШЉАН

КОД СЕЛА МЕЛНИЦА

Манастир је први и једини пут поменут у другој половини 16. века, у време владавине Султана Мурата III. Тада је уписан у дефтер без помињања посвете и задужен са 400 акчи годишњег пореза. Спадао је у имовином сиромашније богомоље и у том погледу био знатно иза Горњака, Тумана, Витовнице, Пешчанице и других.

Гршљане - простор где је некада био манастир

 

Село Гршљан, на чијем је простору био, налазило се у данашњем атару села Мелница, источно од Петровца на Млави, на источном рубу њеног атара који се данас зове Гршљане. Оно захвата пространу висораван, а део на десној страни пута Петровац-Кучево, који пролази кроз Гршљане, назива се Црквиште, где би требало тражити трагове тог манастира. Становништво ништа не зна о тој давнашњој цркви. Преци данашњих Мелничана, Власи, и Срби који су се касније повлашили, нису затекли манастир, судећи по томе да ни један податак о њему није сачуван у колективном памћењу. Први досељеници Вишћежи из Алмаша у Румунији, како је записао Љубомир Јовановић (Млава), као и нешто доцније пристигли Будимировићи из српског села Витежево у Морави, дошли су око 1700. године, што значи да је манастир порушен пре њиховог досељавања, односно у 17. или 18. веку.

 

Кроз Гршљан је, иначе, водио значајан пут од Кучајне, па преко Претрже поља у Рановац, где су се још крајем 19. века видели трагови старих рудишта.

 

То време успона и сјаја српске државе, српске цркве и културе, чему је Браничево много допринело, на жалост, и даље лежи у запећку историје, јер изостају обимнија и систематичнија археолошка и историографска истраживања.

 

Колумна

Време преиспитивња

vreme preispitivanja

 

На ивици

na ivici

 

Тешко је

 tesko je

 

Време твоје и време моје

tvoje i moje vreme

 

Не горди се

ne gordi se

 

До тебе је

do tebe je

 

Тешко је

tesko je 1

 

О доброти

o dobroti

 

Људи

ljudi

 

О несрећи

o nesreci

 

bradaca.jpg
Број прегледа чланка : 5658200

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.