svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Локација ове светиње још није утврђена

МАНАСТИР СВЕТИ СТЕФАН

ИЗМЕЂУ ШЕТОЊА, БИСТРИЦЕ И ОРЕШКОВИЦЕ

Овај манастир био је уписан у Али-бегов читлук 1467. године као манастир Свети Степан, а налазио се, по свему судећи, у селу Степинцу, које је по њему и добило име. Село је те године поменуто у Али-беговом читлуку.

Читлук Али-бега Михалоглуа простирао се југоисточно од данашњег Петровца на Млави и уз друга села на том простору обухватао је и село Степинац са 8 кућа. Као готово сва села уз манастире и оно је било велики произвођач меда и воска. Његов порез на мед износио је 150 аспри и био је неуобичајено велики за тако мало кућа. Село се пружало негде уз реку , судећи по воденици с једним жрвњем, на коју је плаћало порез од 15 аспри. То би могла да буде Бистрица, Орешковица или нека друга мања река на том простору. Вероватно је припадало манастиру у време српске средњевековне државе, а његови становници радили су на манастирском имању.

Манастир је поменут још једном, 1476-78. године, и то у атару села Осиница, које у претходном попису није постојало под тим именом, па се може закључити да је у питању исто село, само што је променило име. Јер, кад се оно појавило престало је помињање села Степинца. Касније се манастиру губи траг. У сваком случају, треба га тражити на простору између данашњих села Шетоњe, Бистрицa и Орешковицa, где се налазио Али-бегов читлук.

Сва три манастира у том читлуку била су уписана у пореску књигу на крају пописа читлука, односно после села Новац други, па се стиче утисак да су се налазили у том атару. Писар је, међутим, прибегао за њега свакако рационалнијем решењу: манастире је поређао на крају пописа читлучких села, без обзира на то којем су од тих села припадали.

 

Колумна

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

Тишина

tisina

 

Ковид сан

kovid san

 

ravanica.jpg
Број прегледа чланка : 6052552

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.