svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Локација ове светиње још није утврђена

МАНАСТИР СВЕТИ СТЕФАН

ИЗМЕЂУ ШЕТОЊА, БИСТРИЦЕ И ОРЕШКОВИЦЕ

Овај манастир био је уписан у Али-бегов читлук 1467. године као манастир Свети Степан, а налазио се, по свему судећи, у селу Степинцу, које је по њему и добило име. Село је те године поменуто у Али-беговом читлуку.

Читлук Али-бега Михалоглуа простирао се југоисточно од данашњег Петровца на Млави и уз друга села на том простору обухватао је и село Степинац са 8 кућа. Као готово сва села уз манастире и оно је било велики произвођач меда и воска. Његов порез на мед износио је 150 аспри и био је неуобичајено велики за тако мало кућа. Село се пружало негде уз реку , судећи по воденици с једним жрвњем, на коју је плаћало порез од 15 аспри. То би могла да буде Бистрица, Орешковица или нека друга мања река на том простору. Вероватно је припадало манастиру у време српске средњевековне државе, а његови становници радили су на манастирском имању.

Манастир је поменут још једном, 1476-78. године, и то у атару села Осиница, које у претходном попису није постојало под тим именом, па се може закључити да је у питању исто село, само што је променило име. Јер, кад се оно појавило престало је помињање села Степинца. Касније се манастиру губи траг. У сваком случају, треба га тражити на простору између данашњих села Шетоњe, Бистрицa и Орешковицa, где се налазио Али-бегов читлук.

Сва три манастира у том читлуку била су уписана у пореску књигу на крају пописа читлука, односно после села Новац други, па се стиче утисак да су се налазили у том атару. Писар је, међутим, прибегао за њега свакако рационалнијем решењу: манастире је поређао на крају пописа читлучких села, без обзира на то којем су од тих села припадали.

 

Колумна

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

Карактер

karakter

 

Иди, и како си веровао нека ти буде

idi i kako si verovao

 

00zlatenac2qy7.jpg
Број прегледа чланка : 5060881

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2020.

pravilo posta 2020

БУКВАР
за србску православну децу
и родитеље

0000

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.