svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Локација ове светиње још није утврђена

МАНАСТИР СВЕТИ СТЕФАН

ИЗМЕЂУ ШЕТОЊА, БИСТРИЦЕ И ОРЕШКОВИЦЕ

Овај манастир био је уписан у Али-бегов читлук 1467. године као манастир Свети Степан, а налазио се, по свему судећи, у селу Степинцу, које је по њему и добило име. Село је те године поменуто у Али-беговом читлуку.

Читлук Али-бега Михалоглуа простирао се југоисточно од данашњег Петровца на Млави и уз друга села на том простору обухватао је и село Степинац са 8 кућа. Као готово сва села уз манастире и оно је било велики произвођач меда и воска. Његов порез на мед износио је 150 аспри и био је неуобичајено велики за тако мало кућа. Село се пружало негде уз реку , судећи по воденици с једним жрвњем, на коју је плаћало порез од 15 аспри. То би могла да буде Бистрица, Орешковица или нека друга мања река на том простору. Вероватно је припадало манастиру у време српске средњевековне државе, а његови становници радили су на манастирском имању.

Манастир је поменут још једном, 1476-78. године, и то у атару села Осиница, које у претходном попису није постојало под тим именом, па се може закључити да је у питању исто село, само што је променило име. Јер, кад се оно појавило престало је помињање села Степинца. Касније се манастиру губи траг. У сваком случају, треба га тражити на простору између данашњих села Шетоњe, Бистрицa и Орешковицa, где се налазио Али-бегов читлук.

Сва три манастира у том читлуку била су уписана у пореску књигу на крају пописа читлука, односно после села Новац други, па се стиче утисак да су се налазили у том атару. Писар је, међутим, прибегао за њега свакако рационалнијем решењу: манастире је поређао на крају пописа читлучких села, без обзира на то којем су од тих села припадали.

 

Колумна

muk

Мук

 

vera nada ljubav mudrost

Вера, нада, љубав и мудрост

 

posle svega

После свега

 

vidim a ne cujem

Видим а не чујем

 

recnik secanjaРечник сећања

 

liceЛице

 

aliАли ..

 

НикадаНикада

 

Било јеБило је

 

nije mi nistaНије ми ништа

 

trska_crkva.jpg
Број прегледа чланка : 4811466

БУКВАР
за србску православну децу
и родитеље

0000

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.