svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Једна од пет средњевековних светиња у Звижду

МАНАСТИР СВ. НИКОЛЕ (други)

У КАМЕНИЦИ КОД КАОНЕ

Други манастир Светог Николе у Звижду, који турски порезници бележе 1560. године у близини Кучајне био је у данашњем атару села Каонa, у пределу њеног засеока Каменица, на левој страни Дугог потока. Манастир је тада имао једног калуђера и плаћао 60 акчи пореза, што значи да је тада располагао веома малом непокретном имовином. Двадесетак година касније сасвим је опустео и у њему су краће време становали ковачи што су радили у оближњем руднику. Успомена на тај рудник сачувана је у називу потеса Мајдан, десетак минута хода узводно од манастиришта. У турске пореске књиге уписан је још три пута, али увек као пуст, а после тога се више нигде не помиње. Највероватније је присвојен за потребе рудника, а за смештај рудара у његовим конацима.

Десно под брдом манастир Светог Николе

Манастир је био саграђен на левој страни потока, стотинак метара далеко, на нешто уздигнутом али равнијем и пространијем месту, а уз саму падину брда. То је, заправо, био и једини погодан простор за подизање манастира, јер и узводно и низводно стране брда силазе готово на саме обале потока. Манастир је, заправо, био у некој врсти кањона.

Овај локалитет успели смо да пронађемо захваљујући помоћи Жељка Јовановића, ветеринара родом из Каоне, заљубљеника у пећине, којих овде има доста, и чијим се истраживањима бави, али и пасионираног љубитеља старина и Новице Јаношевића, ветеринарског техничара из истог места. Бављење спелеологијом и археологијом овде није случајно, с обзиром на богата налазишта остатака римске и нешто доцније српске срењевековне културе и постојање изазовних пећина. .Овде су, заправо, били богати рудници олова са примесама злата и сребра, што је и омогућило подизање најмање пет манастира само у овом делу Звижда.

Тешко је одгонетнути како је баш у овом доста неприступачном кањону саграђен манастир. Као да је постојало неко неписано правило по којем је биран терен. Простор је невероватно сличан оном где су у средњем веку саграђени манастири Браник, Ђеринац, Туман, Горњачки манастири, Црква Везиља. Као да су сви саграђени у истом раздобљу.и по истом обрасцу избора терена.

Милан Ђ. Милићевић је записао да је ово био велики манастир, са неких 77 соба, али у то је тешко поверовати, с обзиром на скученост простора и оскудност у имовини. Пре ће бити да се то односи, мада је и то претерано, на манастир Светог Николе, који се налазио у кругу данашње фабарике креча. У њему је једно време, судећи по печату нађеном на његовим рушевинама, седео и митрополит браничевско-смедеревски, а манастир је био знатно богатији и са великим бројем монашких ћелија.

Данас нема видљивих трагова тог старог манастира на левој страни Дугачког потока или како га Власи зову Огашу лунг. Једино ако би били потражени његови темељи можда би се открила и његова тачна локација.

Манастир је највероватније је пострадао почетком 17. века.

 

Колумна

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

Тишина

tisina

 

Ковид сан

kovid san

 

Сутра ће бринути за себе

sutra ces se brinuti za sebe

 

vitovnica-s.jpg
Број прегледа чланка : 5948076

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.