svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Једна од пет средњевековних светиња у Звижду

МАНАСТИР СВ. НИКОЛЕ (други)

У КАМЕНИЦИ КОД КАОНЕ

Други манастир Светог Николе у Звижду, који турски порезници бележе 1560. године у близини Кучајне био је у данашњем атару села Каонa, у пределу њеног засеока Каменица, на левој страни Дугог потока. Манастир је тада имао једног калуђера и плаћао 60 акчи пореза, што значи да је тада располагао веома малом непокретном имовином. Двадесетак година касније сасвим је опустео и у њему су краће време становали ковачи што су радили у оближњем руднику. Успомена на тај рудник сачувана је у називу потеса Мајдан, десетак минута хода узводно од манастиришта. У турске пореске књиге уписан је још три пута, али увек као пуст, а после тога се више нигде не помиње. Највероватније је присвојен за потребе рудника, а за смештај рудара у његовим конацима.

Десно под брдом манастир Светог Николе

Манастир је био саграђен на левој страни потока, стотинак метара далеко, на нешто уздигнутом али равнијем и пространијем месту, а уз саму падину брда. То је, заправо, био и једини погодан простор за подизање манастира, јер и узводно и низводно стране брда силазе готово на саме обале потока. Манастир је, заправо, био у некој врсти кањона.

Овај локалитет успели смо да пронађемо захваљујући помоћи Жељка Јовановића, ветеринара родом из Каоне, заљубљеника у пећине, којих овде има доста, и чијим се истраживањима бави, али и пасионираног љубитеља старина и Новице Јаношевића, ветеринарског техничара из истог места. Бављење спелеологијом и археологијом овде није случајно, с обзиром на богата налазишта остатака римске и нешто доцније српске срењевековне културе и постојање изазовних пећина. .Овде су, заправо, били богати рудници олова са примесама злата и сребра, што је и омогућило подизање најмање пет манастира само у овом делу Звижда.

Тешко је одгонетнути како је баш у овом доста неприступачном кањону саграђен манастир. Као да је постојало неко неписано правило по којем је биран терен. Простор је невероватно сличан оном где су у средњем веку саграђени манастири Браник, Ђеринац, Туман, Горњачки манастири, Црква Везиља. Као да су сви саграђени у истом раздобљу.и по истом обрасцу избора терена.

Милан Ђ. Милићевић је записао да је ово био велики манастир, са неких 77 соба, али у то је тешко поверовати, с обзиром на скученост простора и оскудност у имовини. Пре ће бити да се то односи, мада је и то претерано, на манастир Светог Николе, који се налазио у кругу данашње фабарике креча. У њему је једно време, судећи по печату нађеном на његовим рушевинама, седео и митрополит браничевско-смедеревски, а манастир је био знатно богатији и са великим бројем монашких ћелија.

Данас нема видљивих трагова тог старог манастира на левој страни Дугачког потока или како га Власи зову Огашу лунг. Једино ако би били потражени његови темељи можда би се открила и његова тачна локација.

Манастир је највероватније је пострадао почетком 17. века.

 

Колумна

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

Карактер

karakter

 

Иди, и како си веровао нека ти буде

idi i kako si verovao

 

nimnik.jpg
Број прегледа чланка : 5054148

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2020.

pravilo posta 2020

БУКВАР
за србску православну децу
и родитеље

0000

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.