svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Сачуван у сећању, а записа нема

МАНАСТИР ЗМАЈЕВАЦ

КОД СЕЛА СМОЉИНАЦ

Постојање давне светиње у североисточном делу смољиначког атара, на месту које се и данас зове Манастир, нико не доводи у питање ни у селу Смољинцу, ни у равном Стигу. Мада нема никаквих видљивих трагова цркве, нити постоје икакви записи и натписи који би потврдили да је ту постојала богомоља, сам назив потеса Манастир убедљиво говори да је он ту заиста био. У осталом, постоји више манастира у Браничеву о којима историјски извори ћуте, али су они сачувани у памћењу народа. Такви су: Браник код Кладурова, Пањевац код Клења, Ћелије код Петровца на Млави, Манастирица у истоименом селу.

Пријатна оаза у пољу пшенице и кукуруза

Предео у којем је био манастир одвајакада се зове Змајевац, па се и у народу често помиње манастир Змајевац. То је брежуљкасти терен, опкољен равницом и по изгледу је сличан многим просторима на којима су подизани манастири.

По народном предању, манастир је славио Свету Параскеву, па се на тај дан сваке године крај извора окупља мноштво света из Смољинца, Кобиља, Шапина, Забреге, Малог Градишта, Касидола, Божевца и Салаковца. Ту се, такође, реже колач и на Св. Вартоломеја (Вртолому) и чини литија. И тада је овде пуно света, мада не прође дан без посетилаца, а сви они верују да та вода лечи од болести очију и да јача организам.

Прота Живорад Павловић, смољиначки свештеник, каже како већ 35 година слуша казивања својих парохијана о манастиру у Змајевцу. Највше њих говори да је манастир био у непосредној близини свете воде, али има и оних који тврде да се налазио 500 метара западно од ње. Недоумица ће се свакако решити када се уз помоћ археолога из Пожаревца, пронађу темељи некадање манастирске цркве, за шта већ неколико година постоји интересовање у Смољинцу.

На месту где се налазио манастир и данас је многопоштована света и лековита вода на коју долазе становници Смољинца и свих околних села. Ту, заправо, постоји неколико извора и сви се они сматрају лековитим, а над најјачим је увек била капела, обнављана с времена на време. Садању капелу, налик на црквицу, димензија 5,40 х 5 х 6 метара, саградила је омладина из Смољинца 1991. године, упркос противљењу следбеника титовске политике у селу. Тада су они још увек господарили, па су на већ опробани начин саслушавањима и претњама покушали да спрече младост села да сиђе с њиховог пута. Наравно, нису више могли да зауставе народ који су пола века одбијали од вере и цркве.

Идући ка главном извору, одмах до капеле с десне стране сазидан је дом са за окупљање народа, и са другим просторијама.

Само предео Манастир налази се у пољу, ван сеоских кућа, недалеко од фудбалског игралишта и до њега се стиже краћим макадамским путем, који од асфалтног друма скреће на десно.

 

Колумна

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

Карактер

karakter

 

Иди, и како си веровао нека ти буде

idi i kako si verovao

 

vitovnica-s.jpg
Број прегледа чланка : 5054127

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2020.

pravilo posta 2020

БУКВАР
за србску православну децу
и родитеље

0000

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.