svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
svetinjebraniceva.rs

Предраг Мирковић: ДОСТОЈАН НАСТАВЉАЧ СТАРЕ СРПСКЕ КЊИЖНЕ ТРАДИЦИЈЕ

MАНАСТИР РУКУМИЈА

КОД КОСТОЛЦА

Историјски извори не кажу ништа о времену настанка манастира Рукумија. У повељи кнеза Лазара, издатој манастиру Раваници 1376. године, по болоњском препису, поменуто је село Рукомија, али не и манастир,што може да значи да га тада још није било или да је постојала само парохијска црква.

 

Последње ажурирано субота, 27 децембар 2014 19:06 Опширније...
 

Од вајкада у поштовању народа

ДИВАНСКИ КЛАДЕНАЦ

У РАБРОВУ

У брдовитом делу Раброва, недалеко од Мале Бреснице, у пределу Диван, од вајкада је извор под именом Дивански кладенац. У ранијим годинама, када се много чешће и дуже остајало на њивама и ливадама, извор је био у великом поштовању становника свих околних села и свакодневно посећиван. Веровало се да је његова вода корисна за лечење очију и јачање здравља, па би свако настојао да бар једном годишње дође на кладенац, умије се и напије воде.

Последње ажурирано понедељак, 14 март 2011 20:29 Опширније...
 

Борис Радаковић: СТИХОВИ ТВРТКА ПРВОГ КОТРОМАНИЋА

КАД ПОЧНУ ИСТОРИЈУ ДА ТИ КРАДУ БРАНИ СЕ ИСТОРИЈСКИМ ИЗВОРИМА

Чија је Босна? Чији је Твртко? Чији су љиљани?

Краља Твртка својатају сва три народа у Босни и Херцеговини, користе га у дневнополитичким препуцавањима, дижу му споменике. Међутим, колико ти народи знају или желе да знају о Твртку?

Последње ажурирано недеља, 19 јануар 2014 22:22 Опширније...
 

Зид његове капеле недавно порушен

МАНАСТИР ПАЊЕВАЦ

КОД СЕЛА КЛЕЊЕ

Сем предања о манастиру, нешто обрађеног и ломљеног камења, као и зидове капеле, коју је пре неколико година неко порушио, никаквих других трагова овог древног манастира нема. Према истраживању археолога Драгана Јацановића, капела је потицала с краја 14. или почетка 15. века и представљала је живи доказ о постојању манастира. Коме је пало на ум да почини ово светогрђе, као увек у оваквим приликама, не зна се.

Последње ажурирано среда, 27 април 2011 15:39 Опширније...
 

Николић замолио Путина да Русија стави вето на британску резолуцију о Сребреници

1762321ДА ЛИ СЕ АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ СА ОВИМ ТАЈНО САГЛАСИО ИЛИ ЊЕГОВ „ПОЛИТИЧКИ ОТАЦ“ ДЕЛУЈЕ НА СВОЈУ РУКУ?

ФАКТИ: Ево коначно колико-толико чистог потеза! Ево коначно куцања на врата која ће се отворити. На жалост, ово није плод необјављене корекције државног курса. Ово је кратко одступање од „стратешког курса“. Ако се погледају земље у окружењу, све воде спољну политику која је у складу са њиховом историјом или се чврсто држе непријатеља својих непријатеља (Срба). Једино ДОС-напредна Србија срећу тражи тамо где је нема и не може да буде - код својих доказаних историјских мрзитеља и непријатеља и код пријатеља и покровитеља својих непријатеља. И, на овом плану се неће ништа променити док је на власти коалиција Вучић-Дачић и док Николић подржава свог „политичког сина“

Последње ажурирано недеља, 05 јул 2015 17:07 Опширније...
 


Страна 1 од 367

koporin-s.jpg
Број прегледа чланка : 658653

 

ГАЈЕЊЕ ДОМАЋИХ ЖИВОТИЊА

135

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

 Споменик на Врањевцу
откриће председник Србије
Томислав Николић 18. октобра.

Припремимо се за догађај
на који се чекало цео век.


Обавештења

ГЛАВНА ЖРТВА 20. ВЕКА СУ СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ КОЈЕ ЋЕ ДОЖИВЕТИ СУДБИНУ ВАВИЛОНА

У 20. веку се у симпатичну младу цивилизацију уселила хоботница из пакла и буквално је појела изнутра. Остали су делови коже, навучени на тело склиског олигархијско-милитаристичког Монструма који је Америку трансформисао у нови Вавилон