svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Саграђен на размеђу 14. и 15. века

МАНАСТИР РАВАН

КОД СЕЛА ЦРЉЕНЦА

Историјски извори бележе у атару села Кула манастир Раван 1467. године. Био је тада празан, а његову имовину село није обрађивало. Монаси су, највероватније, избегли пред турском најездом 1458. и 1459. године, када су османлије потпуно завладале српским просторима. У нама познатим изворима више није поменут.

Свети извор Кусан радо посећују становници околних места

У североисточном делу атара села Црљенац, чију пространу висораван омеђавају брда, налази се познати извор Кусан и данас посећен и цењен по својој светој и лековитој води. Налази се у пољу, десетак минута хода од краја села. Људи ту долазе по воду, како кажу изузетно питку и здраву, с чврстим уверењем да је света и лековита.

Тај извор народно предање везује за давно порушени манастир. Обновио га је Боривоје Стокић из Црљенца 1998. године, и притом сачувао његов пређашњи изглед. Кажу да се не памти да је икада пресушио.

Назив Кусан добио је по кратком или кусом потоку који од њега потиче и улива се 400 метара даље у поток Мореч. Заправо, име тог кусог потока понео је и сам извор.

Око равнице у великом кругу поређана су брда Бубња где су се 1915. године водиле велике битке између бранитеља српске земље и немачких освајача. Трагови тих беспоштедних сукоба још су видљиви.

Сама равница, смештена међу брдима, вероватно је, попут равница у другим сличним пределима, носила име Раван у средњем веку, као што и данас носе равни простори између брда или под брдом. А по називу предела, како је често бивало, назван је и манастир.

Пошто се у атару Куле већ 1476. године помиње манастир Гориље, каснија Брадача, неки мисле да би Раван могао да буде претходно име тог манастира. Уствари, Раван је престао да постоји. Разлози су – недокучиви, због великог протока времена и турског уништавања српских писаних докумената.

Хроничар села Црљенац Милић Антонијевић бележи како су до турског рата 1912. године били видљиви остаци старе цркве, двадесетак метара повише светог извора. О томе му је казивао човек на чијем имању су били темељи цркве.

 

Досад овде нису овде обављана никаква археолошка истраживања, а она би могла да открију праву истину.

Последње ажурирано петак, 18 фебруар 2011 08:57  

Колумна

Гордост

Gordost

 

Дај

daj

 

Брига

briga

 

Чекање живота

Cekanje zivota

 

Нико ништа не носи тмо где сви идемо

niko nista ne nosi tamo gde svi idemo

 

Мера живота

mera zivota

 

Човек је као сенка која пролази

Senka koja prolazi

 

Срећа се мења

sreca se menja

 

Глобализација

globalizacija

 

Компас

kompas

 

vitovnica-s.jpg
Број прегледа чланка : 4477227

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.