svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

СТРАШНО: Због невакцинисања одузимаће се чак и родитељско право

4 24Због невакцинисања одузимаће се чак и родитељско право

Држава намерава да стане на пут мамама и татама и антивакциналном лобију. У парничном поступку дете би привремено добијало старатеља 

Да ли ће прваци, који нису примили обавезне вакцине, сести у школске клупе 1. септембра? Закон каже и „да“ и „не“, јер је основно образовање обавезно, али је то и вакцинација за одређене заразне болести. Неку врсту решења помињао је недавно и министар просвете Младен Шарчевић, а подразумева да би дете, привремено, добило старатеља који би га, уместо родитеља, одвео на вакцине.

Судећи по реакцијама јавности, изјава министра Шарчевића да ће „родитељима, у крајњој инстанци, бити одузимана деца“, изазвала је бурне реакције, али стручњаци су ове речи дочекали са одобравањем, уз напомену да су то прве озбиљније мере да се стане на пут све јачем антивакциналном лобију.

– До сада је држава показала да је немоћна против антивакциналиста, јер нема праву стратегију – каже за „Новости“ један угледни београдски епидемиолог, који жели да остане анониман. – Све изречене казне су минималне и познато је да санитарни инспектори који су задужени за надзор спровођења вакцинације, пишу пријаве против несавесних родитеља, али оне, углавном, остају мртво слово на папиру.

ИЗРЕЧЕНО 119 ПРЕСУДА

Да би се повећао број вакцинисане деце, држава се не ослања само на страх, већ је за нешто више од годину дана изрекла 119 осуђујућих пресуда родитељима због неиспуњавања обавезе имунизације деце. Током прошле и ове године стигло је 228 захтева за покретање прекршајног поступка. Родитељима који нису вакцинисали своју децу, до сада, изречена је по једна казна од 5.000, 7.000, 50.000 динара, две казне од 15.000 динара, девет од 10.000 динара и 22 казне од 30.000 динара. Такође, казне су предвиђене и за оне који не упишу децу у школу а за то немају оправдан разлог. Оне се крећу од 5.000 до 100.000 динара.

Ипак, изгледа да министрова изјава није била без основа, јер правници су сагласни да се закони допуњују. Дакле оно што није дефинисано у слову закона о образовању и упису у школу, дефинисано је Законом о заштити становништа од заразних болести, који јасно обавезује које су то вакцине које би дете требало да прими до поласка у школу.

– У Закону о основном образовању и васпитању недвосмислено је наведено да је школа дужна да сарађује са здравственим установама у спровођењу здравствене заштите деце – каже Веселин Церовић, дугодогишњи адвокат. – Дакле, ови закони се допуњују и не исључују један други.

У Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања појашњавају да суд у парничном поступку може делимично да лиши родитеље њиховог права, односно да старатељ одлучује о праву детета на здравствену заштиту.

– У том случају, старатељ је тај који ће одвести дете на вакцинацију – кажу у Министарству, што ипак не значи да ће се деца трајно одузимати од несавесних родитеља, већ ће их код лекара водити старатељ којег одреди држава.

Да држава има озбиљну намеру да стане на пут неодговорим мамама и татама који не желе да вакцинишу своју децу, сведочи и податак да је за око 70.000 малишана, који би ове године требало да крену у први разред, била потребна и потврда о вакцинацији.

– Невакцинисано дете у колективу значи ризик, нарочито за децу која због неког основног обољења, као што су имунодефицијенција и малигни тумор, нису могла да буду вакцинисана ММР вакцином – каже Ивана Беговић Лазаревић, епидемиолог Завода за јавно здравље Београда. – Јер, када је реч о морбилима, једно оболело дете може да зарази од 12 до 18 малишана у свом окружењу.

Свест о потреби за вакцинацијом ипак расте, а разлог је, кажу стручњаци, страх. Подаци за последњих пет година показују да је након пада броја вакцинисане деце, од 2014. до 2016, дошло до пораста у 2017. и 2018. години.

– Пораст обухвата је нарочито изражен када је ММР вакцина у питању, где је обухват деце у другој години живота порастао са 84 одсто у 2017. на готово 99 одсто у 2018. години – каже Беговић Лазаревић. – То је резултат недавне епидемије малих богиња у којој је оболело више од 2.000 особа, било је и смртних случајева, што је утицало на родитеље да вакцинишу децу. Међутим, и даље је око 50 одсто малишана узраста од две до пет година невакцинисано ММР вакцином.

ОБАВЕЗА

Према закону, обавезне вакцине за децу су: против туберкулозе, хепатитиса Б, дифтерије, тетануса, великог кашља, дечје парализе, обољења узрокованих бактеријом хемофилус инфлуенце типа Б, стрептококус пнеумоније, морбила, заушака и рубеле. Интересантно је напоменути да у скандинавским земљама вакцинација није обавезна, али је више од 95 одсто деце цепљено.

Преузето са: https://srbin.info/

Последње ажурирано уторак, 23 април 2019 08:31  

Колумна

Ја

ja

 

Алас на Дунаву

alas

 

Пауза

pauza

 

vlast

Власт

 

ono sto se vidi

Оно што се види, често није оно што се налази тамо

 

muk

Мук

 

vera nada ljubav mudrost

Вера, нада, љубав и мудрост

 

posle svega

После свега

 

vidim a ne cujem

Видим а не чујем

 

recnik secanjaРечник сећања

 

zaova.jpg
Број прегледа чланка : 4914559

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2020.

pravilo posta 2020

БУКВАР
за србску православну децу
и родитеље

0000

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.