svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Ово су искуства наших људи који раде у Немачкој

fabrika radnici foto ras 800За исти посао у Немачкој СРБИ примају МАЊУ ПЛАТУ ОД НЕМАЦА?

Последње званичне информације показују да чак четвртина свих миграната у Немачкој долази са Западног Балкана. Да би нашли своје радно место у овој перспективној земљи радници из Србије трагају некада и месецима, а онда, према речима појединих који тамо раде, нису плаћени исто за исти посао као Немци. Да ли је то стварно тако или су права у овој земљи једнака, питали смо људе који годинама раде у Немачкој.

Анализа Савезне агенције за рад показала је да странци који имају исте квалификације и раде исти посао зарађују делимично знатно мање. Тако, према овом истраживању, помоћни радници Немци примају просечно 2.313 евра бруто, странци помоћни радници зарађују у просеку 1.918 евра бруто, док држављани Сирије, Авганистана, Ирака и осталих земаља које су највећи потражиоци азила у Немачкој, примају просечну плату 1.647 евра бруто.

Статистика је јасна

Са друге стране, анализа није оптимистична ни када је реч о стручњацима, академски образованим људима. Немци зарађују месечно 5.333 евра, странци 4.960 евра, док потражиоци азила зарађују око 4.960 евра бруто.

Те разлике се најмање примећују код оних који обављају послове са најмањим примањима попут чистача и чистачица. Немци чистачи зарађују 1.765 евра бруто, странци 1.761 евро, а азиланти 1.655 евра бруто.

Међутим, ако се удаљимо од статистика, ситуација на терену је, бар према речима наших радника, нешто боља.

-Мислим да та прича није баш истинита. Бар ја немам такво искуство. Сматрам да је заправо све ствар договора, односно како се на почетку "погодиш" са шефом. То није битно другачије него било где када тражите посао, увек на почетку уговарате своје услове - објашњава Никола Милошевић који ради у Штутгарту у једној фабрици.

Са њим се донекле слаже и Милош К. који ради у Минхену као грађевински радник. Он објашњава да у Немачкој има доста фирми које раде као подизвођачи одређених радова, такозване зеит фирме које су регистоване често и у оквирима своје земље. Тако, постоји доста таквих компанија које су регистроване у Хрватској, а траже и запошљавају раднике у Немачкој.

Такви послови су најбољи за поређење када је реч о плати, јер неретко наши људи управо преко таквих фирми могу после доста времена да пронађу жељени посао.

"Нису велике разлике"

-Брат и ја смо се запослили код подизвођача, а он је након неког времена прешао код Немаца на исти посао. Иако сви мисле да је плата већа код Немаца, разлике нису баш велике - каже Милош К. који наводи да је плата код Немаца за тај фабрички посао 2.500 евра нето, а у подизвођачкој фирми 2.100 евра.

Оно што чини ту разллику заправо је, према његовим речима, смештај - док је он Немцима урачунат у плату, онима који раде код подизвођача, сама фирма плаћа стан, па нема потребе за тим додатком на зараду.

Међу нашим људима највише зарађују возачи, како професионални који возе камионе тако и они у градском превозу који зарађују до 3.700 евра месечно за четири радна дана у недељи. Услов је да имају диплому која се добија после шест месеци школе.

Добро зарађују и медицинске сестре које из Србије све више одлазе у Немачку за плату од око 2.300 евра. Нешто мање су плаћени послови у пољопривреди, грађевинарству, угоститељству...

Преузето са: http://www.balkanspress.com/

Последње ажурирано уторак, 23 април 2019 07:55  

Колумна

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

Тишина

tisina

 

Ковид сан

kovid san

 

Сутра ће бринути за себе

sutra ces se brinuti za sebe

 

zaova.jpg
Број прегледа чланка : 5958539

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.