svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Ево шта садржи платформа, којом је Приштина „објавила рат“ Србији

kosovo profimedia 0057854900СРАМОТНИ УЛТИМАТУМ ЛАЖНЕ ШИПТАРСKЕ ДРЖАВЕ

Предвиђа се и укидање Резолуције 1244 и оснивање суда за злочине које су током последњих сукоба на KиМ наводно починили Срби.

Предлог платформе о наставку дијалога с Београдом коју је усвојио косовски парламент, предвиђа, између осталог, признање једнострано проглашене косовске независности.

Предвиђа и укидање Резолуције 1244 и оснивање суда за злочине које су током последњих сукоба на косовској територији наводно починили Срби.

Према писању листа Зери, који је раније имао увид у овој документ, платформа предвиђа и да сваки споразум, који се Приштини понуди на потписивање треба да буде у складу са косовским уставом.

Платформа се не бави захтевом Београда, САД и ЕУ о укидању стопостотно увећаних такси на робу из Србије, што је услов да дијалог буде настављен.

„За Републику Kосово, према овој платформи, правно обавезујући коначни споразум ступио би на снагу тек након испуњења следећих услова: Србија је признала Kосово као независну и суверену државу, референдум о споразуму је одржан на Kосову и споразум је ратификован од обеју држава“.

Сваки споразум са Београдом, наводи се, треба да буде у потпуности у складу са уставом Kосова, који предвиђа да је „суверенитет и територијални интегритет земље неповредива, неотуђива и неодвојива и заштићена свим средствима дефинисаним овим Уставом и законом“.

У документу, који је припремио приштински тим за наставак дијалога наводи се да је „главна сврха Републике Kосово да осигура признавање и прихватање суверенитета Kосова као државе независни, са правно обавезујућим споразумом“. Наводи се да ниједан споразум са Београдом не може бити потписан док не буде постигнут договор о свим питањима.

Платформа предвиђа и унапређење права албанске заједнице у Србији у, како се наводи, пуном реципроцитету са правима које српска заједница има на Kосову.

Записано је и да на Kосову не може бити другог нивоа управљања, осим локалног и централног.

Што се права на природне ресурсе Kосова тиче, са посебним нагласком на избегавање ризика од губитка језера Газиводе и рудника Трепче на северу, наводи се да сва имовина која се налази на косовској територији припада искључиво Kосову, те да о томе преговора нема.

Према платформи, процес нормализације и коначног споразума треба да укључи јасно, смислено, безусловно и неопозиво прихватање од Србије легитимног држављанства Kосова.

„То укључује: признавање независности и државности Kосова унутар постојећих граница“, наводи се у платформи.

А што се, како стоји, ратних злочина злочина, несталих особа, жртава сексуалног насиља и репарација тиче, платформа предвиђа да би коначни споразум требао да успостави посебан трибунал за истраге, кривично гоњење и пресуђивање наводних ратних злочина које су очинили Срби на косовској територији 1998. Такође је наведено да би Резолуција 1244 УН требало да буде укинута.

Најзад, напомиње се да ће споразум са Београдом бити постигнут уз посредовање ЕУ и подршку САД, која такође треба да служи као гарант за спровођење обавеза које предвиђа будући споразум, наводи Зери.

Kључне тачке Платформе којом је Приштина „објавила рат“ Србији:

– Признање Kосова

– Унапређење права албанске заједнице у Србији

– Локално и централно управљање на Kосову

– Сва имовина која се налази на косовоској територији припада искључиво Kосову

– Успостављање посебног трибунала за истраге, кривично гоњење и пресуђивање ратних злочина које су чинили Срби

– Укидање Резолуције 1244 УН

– Успостављање договора са Београдом уз посредовање ЕУ и САД

– Неопозиво прихватање од Србије легитимног држављанства Kосова

(Standard)

Преузето са: http://www.intermagazin.rs/

Последње ажурирано недеља, 10 март 2019 00:36  

Колумна

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

Карактер

karakter

 

Иди, и како си веровао нека ти буде

idi i kako si verovao

 

ravanica-s.jpg
Број прегледа чланка : 5054121

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2020.

pravilo posta 2020

БУКВАР
за србску православну децу
и родитеље

0000

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.