svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Немачки лекар дао прецизно објашњење и начин излечења!

ridiger dalke 800Психа најчешћи узрок због којих страдају пршљенови и дискови

Проблеми с хернијом диска почињу знатно раније него што се она манифестује као неиздржив бол.

Чак 550 мишића и 400 тетива и лигамената, као и 35 појединачних пршљенова - овако изгледа кичма у бројкама, тај стуб нашег тела који, нажалост, све више страда под "теретом" модерног начина живота.

Ако искључимо генетску предиспозицију и повреде, премало кретања, тј. занемаривање физичке активности, главни је разлог што све више људи данас пати од болова у кичми. Али, како тврди аутор књиге Болест као говор душе, лекар и психотерапеут Ридигер Далке, проблеми с дисковима (од њих зависи покретљивост), померање пршљенова, проблеми с држањем, сколиоза и друге болести кичме, увелико су условљени и стањем психе, па тако стрес, "терет" брига који себи стављамо на леђа и бројна друга духовна оптерећења уствари су главни кривци за проблеме с кичмом.

Дискови се прилагођавају разним оптерећењима

Под несвесним духовно-душевним оптерећењима страдају првенствено дискови, та мекана еластична језгра која се прилагођавају покретима кичме и делују попут амортизера приликом удараца и истезања.

"Дискови се, док је то могуће, прилагођавају различитим оптерећењима, али пре или касније буде им свега доста и њихова овојница од везивног ткива пукне и долази до тешке повреде - херније диска. Најчешће место настанка херније произлази из анатомских предодређености. На местима где систем амортизера најслабије амортизује, а терет је најтежи, дискови су највише изложени оптерећењу. Више од 90% хернија погађа доња три диска", каже др Далке, напомињући да хернија диска утеловљује склоност измицању под притиском.

184457 profimedia0228485464 ff*ФОТО: Профимедиа

Операцијом се, тврди Далке, то стање може краткорочно олакшати, али се проблем тако гура дубље у сенку, одакле ће се поново јавити кад се за то укаже прилика.

"Проблеми с хернијом диска почињу знатно раније него што се она манифестује каонеиздржив бол. Здрава еластична желатинозна језгра у унутрашњости диска обично, под свим притисцима и оптерећењима, природно узмичу према истегнутој страни. Ако се изгуби еластичност,више не може тако лако да се помера. Ако притисак порасте, повећава се опасност од пуцања спољашњег везивног прстена, при чему језгро излази кроз пукотину и притиска нерве изазивајући јак бол. Настала бол шири се низ нервна влакна према периферији. Код типичног ишијаса може да сеже све до стопала", објашњава др Ридигер Далке.

Он напомиње и како у појединим случајевима може да дође и до одузетости ногу, али и мокраћне бешике или црева.

"Код акутних случајева херније, истиснута језгра сама од себе се враћају на своје место, а у многим случајевима може да се врати тако што се "окачимо рукама о неку пречку или третманом код киропрактичара. Међутим, и након тога при сваком екстремном покрету можете да очекујете нову хернију диска", упозорава стручњак наводећи како се право решење овог проблема скрива у одстрањивању терета на духовно-душевном нивоу.

Питања која морате себи да поставите

Он наводи шест кључних питања које себи треба да поставе сви који често пате од ишијаса:

1. Како стоје ствари с честитости у мом животу?

2. Показујем ли став, односно заузимам ли се за важна питања?
3. Јесам ли флексибилан и савитљив, способан за истинску понизност?
4. Да ли је мој женски део под притиском или чак уцењен од стране мог мушког дела?
5. Носим ли несвесно терет у који свесно не верујем?

6. Какав терет подносим да бих стекао признање?

140537 shutterstock-630852458 ff
*ФОТО: Shutterstock

Др Далке верује да је и померање првог вратног пршљена, односно ситуација кад атлас покушава да напусти своју тешку и одговорну улогу тако што се измиче у страну, уствари реч о покушају избегавања наметнуте одговорности.

"Једино смислено решење јесте исправити главу. Наравно, најбоље је кад то можемо да учинимо у пренесеном значењу. Али, први корак споља мора да направи киропрактичар. Одлучним покретом, трзајем, наместиће пршљен на његово место, али искључиво физичко намештање дугорочно није довољно, јер пршљен и даље задржава склоност померању, све док се ситуација не рашчисти и у пренесеном значењу. Поука помереног атласа јесте у томе да треба искочити из уобичајеног правца кретања, па макар то било и изненада, и главу окренути у другом смеру, каткад допустити да нам нешто заврти главу, али не киропрактичар", каже Далке.

Људи с боловима у врату треба да се запитају против чега се буни њихов атлас, да ли им је глава постала неподношљив терет, шта би могло да заокрене ситуацију, а шта да је врати на право место и у којој су мери заиста прилагодљиви.

Код сколиозе или кривљења кичме у страну реч је о несвесном одступању од средине у неком значајном подручју. Телесна искривљеност подудара се с душевном.

"Ту је највише реч о "хватању кривина" које оболели и не примећују, а закривљење увек има двоструки карактер: од нечега се одвраћамо, док се нечему другом окрећемо. Занимљиво је да има знатно више сколиоза које се нагињу на десну страну, а то је мушка страна. Тако је један мој пацијент приликом терапије схватио да је његова сколиоза започела у пубертету, кад није успео да се супростави оцу, па му се физички измицао. Људи с таквим искривљењем најчешће покушавају да се помере и избегну отворену искреност.

Њихова кичма се криви откривајући сличне човекове склоности и у пренесеном значењу, које он сам себи не жели да призна. Уместо директне комуникације, они су склони да врте друге око малог прста и бирају пречаце како би избегли препреке. Али, притом каткад залутају на заобилазном путу па њих неко смота око малог прста", каже овај доктор.

Он додаје да је у тим случајевима корисно запитати се од које сте се стране окренули, а која вам преостаје; шта је у вашем животу остало ускраћено; које препреке заобилазите, шта је с вашом искреношћу и на какве сте компромисе спремни.

Да ли верујете у учење доктора Ридигера Далкеа? Поделите са нама у коментарима!

(Ридигер Далке (68) је немачи лекар и психотерапеут. Завршио је медицину у Минхену, а након тога се посветио усавршавању природних метода лечења и прошао проширену обуку из различитих психотерапијских праваца. Заједно са супругом Маргит Далке основао је исцелитељски центар у Шормаху код Јоханескирхена у Доњој Баварској)

Преузето са: http://www.balkanspress.com/

 

Колумна

Не горди се

ne gordi se

 

До тебе је

do tebe je

 

Тешко је

tesko je 1

 

О доброти

o dobroti

 

Људи

ljudi

 

О несрећи

o nesreci

 

Прошлост никада не пролази

proslost nikad ne prolazi

 

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

tuman-s.jpg
Број прегледа чланка : 5532189

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.