svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Како да ћириличним бројевима изразите годину свог рођења, висину личних примања ...

suzdaljski-kremlj-zidni-sat-830x0Разлози због којих тај систем више не користимо

Компликовани и непрактични систем ћириличних бројева коришћен је од стране Срба, Бугара, Руса и других православних народа који су током средњег века користили ћирилично писмо (рецимо Румуна), а био је заснован на грчком систему, са поретком који је био идентичан њиховом и који није пратио редослед ћирилице

suzdaljski-kremlj-zidni-sat-830x0
Часовник на зиду Суздаљског кремља у Русији направљен је пре неколико векова, а користи систем ћириличних бројева. Foto: Wikimedia Commons/Simm

0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9. Тих десет једноставних симбола, цифара, омогућавају нам да градимо огромне бројеве и да изразимо бескрајно велике нумеричке вредности. Зовемо их арапским бројевима јер су до Европе у једанаестом столећу стигли преко муслиманских Арабљана, иако су заправо индијски изум; али зовемо их арапским и зато што су им управо арапски учењаци из Северне Африке подарили њихов садашњи облик (постоји и источноарапски облик који је другачији).

Међутим, ти су арапски бројеви стигли до Западне Европе; ми који смо тада живели у византијскомкултурном кругу на Балкану, неко време смо наставили да користимо систем који се развио на тлу Првог бугарског царства, на чијем се тлу развила и ћирилица као писмо. Не случајно, на темељу грчког и римског узора, управо је то писмо коришћено за изражавање бројева. У питању су ћирилични бројеви.

Систем је био заснован на грчком, тачније јонском систему, какав је коришћен у Ромејском царству, само са нашим знаковима; поредак је такође био идентичан грчком и није пратио редослед ћирилице. Ћирилични бројеви су квази-децимални, што значи да су јединице, односно цифре од 1 до 9, изражене засебним словима, као и десетице (10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80 и 90) и стотине (100, 200, 300, 400, 500, 600, 700, 800, 900).

sistem-cirilicnih-brojeva-830x0
Ћирилични бројеви. Foto: Wikimedia Commons/Buncic/Oku-yun

Бројеви су се писали онако како су се изговарали, дакле слева надесно, осим бројева између 11 и 19, који су се писали обрнутим редоследом, јер су напросто тако изговарани. На пример, реч „петнаест“ када се разгради гласи „пет на десет“, па је тако и писана.

За добијање вредности ћириличног броја човек је морао да сабере вредност свих слова, то јест бројева. А да би читалац разликовао слово од броја, коришћен је титло, „ ҃“, дијакритички симбол у облику цик-цак-линије изнад текста (који није коришћен искључиво у те сврхе), или би пак бројеви били одвојени тачкама.

За бројеве веће од 999 постојао је симбол „҂“, који се писао испред броја а који је служио за множење вредности. Тако је 6.000 било изражено бројком „҂Ѕ“, док се „҂Л҂В“ рашчлањује као „30.000 + 2.000“ што значи да одговара вредности 32.000. Ево још једног примера: да изразите 1758.годину, написаћете „҂АѰНИ“, што буквално значи „хиљаду седамсто педесет осам“ а не „један седам пет осам“. За још веће вредности, симболом је опасаван број који се множи.

polurublja-i-zeton-poreza-na-bradu-cirilicni-brojevi-830x0
Реверс пола руске рубље из 1705. године и жетон пореза на браду Петра Великог, са ћириличним бројевима. Фото: Wikimedia Commons/Tcr25

Све у свему, скупа са римским и грчким био је то један компликован и непрактичан нумерички систем, који је напуштен у корист супериорнијег и практичнијег, који је на глобалном нивоу умногоме олакшао развој науке, технологије и цивилизације.

У ком тренутку смо га ми тачно престали да користимо тешко је рећи због ондашњих несрећних прилика у којима се наш народ налазио, али чини се да је то већ било поткрај средњег века или почетком новог, будући да смо били у непосредном додиру са Италијом и Средњом Европом, са којима је постојала дубока друштвена, културна и економска сарадња и размена.

Али Руси су овај систем користили све до почетка осамнаестог века и реформи Петра Великог, који је у употребу увео арапске цифре као део својих опсежних и општих реформи руске државе и друштва, са циљем да Русију у потпуности уведе у западноевропски културни круг а ишчупа из полуазијатског. Ипак, све до 1722. године ћирилични бројеви коришћени су на кованицама; већ је серија издата 1725. била са арапским цифрама.

(П. Л.)

Преузето са: https://www.telegraf.rs/

Последње ажурирано понедељак, 28 јануар 2019 15:51  

Колумна

Гордост

Gordost

 

Дај

daj

 

Брига

briga

 

Чекање живота

Cekanje zivota

 

Нико ништа не носи тмо где сви идемо

niko nista ne nosi tamo gde svi idemo

 

Мера живота

mera zivota

 

Човек је као сенка која пролази

Senka koja prolazi

 

Срећа се мења

sreca se menja

 

Глобализација

globalizacija

 

Компас

kompas

 

zaova.jpg
Број прегледа чланка : 4477142

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.