svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

СРБИЈА СТАРИ, ДЕЦЕ СВЕ МАЊЕ

Сваке године, Србија је мања за један град од 35.000 становника. Демографска слика изузетно лоша, позитиван пример Нови Сад.

Србија бележи негативан природни прираштај, па тако сваке године готово 35.000 људи више умре него што се роди. Ако се тако настави, за две деценије биће нас пола милиона мање.

И погледом на карту природног прираштаја лако је уочити колико је демографска слика лоша. Само у осам општина више је рођено него што је умрло.

Изненађујуће је да је у протеклој години у Новом Саду природни прираштај позитиван. Стручњаци то објашавају приливом избеглица и стимулативним мерама за побољшање демографске ситуације.

"Колико је нарушена старосна структура говори податак да када би сада жене кренуле да рађају четворо, петоро деце, и наредних деценија ми бисмо губили становништво", рекао је Иван Маринковић, Центра за демографска истраживања.

Висока просечна старост од 41 године указује и на то да ће у наредних неколико година пензиони и здравствени фондови бити додатно оптерећени, јер ће припадници бројне тзв. "Бејби бум генереције", рођени после Другог светског рата ући у контингент старих.

За демографску слику, важан је и број закључених и разведених бракова. У 2010. години највише развода било је од прве до четврте године брака, 24,4 одсто. Међутим, није занемарљив ни проценат развода парова који су у браку 25 и више година и то 12,2 одсто.

Парови који су се развели у готово 50 одсто случајева нису имали деце. Што се тиче полне заступљености, у Србији мушког становништва је 49, а женског 51 одсто.

"Очекивано трајање живота је број година које се очекује да ће доживети новорођенче рођено у Србији 2009. године. За мушку популацију износи 71, а женску 76 година", рекла је Гордана Бјелобрк из Завода за статистику.

И по овом мерилу Србија је испод европског просека. Најдуже живе становници Монака, мушкарци просечно 78 година, а жене 85. Најкраће живе становници Русије, жене 72 године, а мушкарци само 59.

Извор: http://www.rts.rs/

 

Колумна

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

Карактер

karakter

 

Иди, и како си веровао нека ти буде

idi i kako si verovao

 

nimnik.jpg
Број прегледа чланка : 5054092

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2020.

pravilo posta 2020

БУКВАР
за србску православну децу
и родитеље

0000

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.