svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

СРБИЈА СТАРИ, ДЕЦЕ СВЕ МАЊЕ

Сваке године, Србија је мања за један град од 35.000 становника. Демографска слика изузетно лоша, позитиван пример Нови Сад.

Србија бележи негативан природни прираштај, па тако сваке године готово 35.000 људи више умре него што се роди. Ако се тако настави, за две деценије биће нас пола милиона мање.

И погледом на карту природног прираштаја лако је уочити колико је демографска слика лоша. Само у осам општина више је рођено него што је умрло.

Изненађујуће је да је у протеклој години у Новом Саду природни прираштај позитиван. Стручњаци то објашавају приливом избеглица и стимулативним мерама за побољшање демографске ситуације.

"Колико је нарушена старосна структура говори податак да када би сада жене кренуле да рађају четворо, петоро деце, и наредних деценија ми бисмо губили становништво", рекао је Иван Маринковић, Центра за демографска истраживања.

Висока просечна старост од 41 године указује и на то да ће у наредних неколико година пензиони и здравствени фондови бити додатно оптерећени, јер ће припадници бројне тзв. "Бејби бум генереције", рођени после Другог светског рата ући у контингент старих.

За демографску слику, важан је и број закључених и разведених бракова. У 2010. години највише развода било је од прве до четврте године брака, 24,4 одсто. Међутим, није занемарљив ни проценат развода парова који су у браку 25 и више година и то 12,2 одсто.

Парови који су се развели у готово 50 одсто случајева нису имали деце. Што се тиче полне заступљености, у Србији мушког становништва је 49, а женског 51 одсто.

"Очекивано трајање живота је број година које се очекује да ће доживети новорођенче рођено у Србији 2009. године. За мушку популацију износи 71, а женску 76 година", рекла је Гордана Бјелобрк из Завода за статистику.

И по овом мерилу Србија је испод европског просека. Најдуже живе становници Монака, мушкарци просечно 78 година, а жене 85. Најкраће живе становници Русије, жене 72 године, а мушкарци само 59.

Извор: http://www.rts.rs/

 

Колумна

Магла

magla

 

Аплауз 

aplauz

 

Живот у чизмама

zivot u cizmama

 

Историја

istorija

 

Судбина

sudbina

 

Младост и старост

mladost i starost

 

Полу истине и полу знања

polu istine i polu znanja

 

Глупост и памет

glupost i pamet

 

Најбоље за најгоре

najbolje za najgore

 

Доброчинство

dobrocinstvo

 

bradaca.jpg
Број прегледа чланка : 4685360

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.