svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Први ћирилични написи у Браничеву

Драган Јацановић

ЋИРИЛИЦА У ДОЛИНИ МЛАВЕ

Ћирилица је у долини Млаве оставила значајне трагове. На само пар сати хода од питомог села Великог Поповца, настала је пре много векова читава ниска бисера српске средњевековне писмености и књижевности.

У манастиру Витовници уграђен је мермерни натпис писан 1218. године, на ком је записано да Ладо, син Бабугов, у име Оца и Сина и Светог Духа, сагради храм апостолима Јакову и Петру. Реч је о најстаријем ћириличном натпису у Браничеву. Његова посебна вредност је у томе што је изворно писан двојезично на српском и јерменском језику. По томе је он јединствен, јер сведочи о националној и културној  трпељивости на овим просторима у давно минулим вековима.

Благочестиви свети кнез Лазар саградио је 1379. године манастир Горњак, давши му даровном повељом читав низ села у Србији. Ту исту, Лазареву повељу, преписао је и потврдио игуман истог манастира Спиридон. У овом манастиру ће песничко надахнуће наћи и Ђура Јакшић, путујући и боравећи ноћ у Горњаку, али и савремени српски песници у чијим срцима и души одјекују горњачка звона, која неуморно покреће песник Раша Перић.

У рушевинама цркве Богородице Пречисте налазе се надгробне мермерне плоче чувене породице Десислалић. Непознати клесар је у као снег мелом мермеру показао сву лепоту ћирилице и сву снагу речи.

Деспот Стефан Лазаревић, најмудрија српска глава у бурним и смутним временима на почетку 15. века, гради у Горњачкој клисури, испред испоснице Светог Саве, манастир Благовештење. У њему Инок из Далше преписује јеванђеља. Једно од њих је прави драгуљ српске писмености и духовности. Оно почиње Божјом премудрошћу: „У почетку би реч, и реч беше у Бога, и Бог беше реч.“ То очито говори која је снага и значај речи. Срби су један од ретких народа који још увек верују у реч и верују на реч. Инок из Далше доноси на крају један опширан текст, којим описује свој живот и тешке прилике у Браничеву пред пропаст Деспотовине и средњевековне српске државе, културе и господства. И управо у таквом времену у Благовештењу Горњачком слика јеванђеља сликар Радослав, који ослика и препис Инока из Далше и потписа се речима: „Помени Господе, у царству твоме Радослава који ослика ове иконе.“  По њему ово јеванђеље прозваше Радослављево јеванђеље. А осликао је Радослав јеванђелисте Марка, Матеју, Луку и Јована дубоко божански надахнуто и сигурно, како их нико до тада није сликао. Он као да је позајмио соколу око, дуги и цвету боје, од камена станца мирноћу и снагу и слика. Он слика светог јеванђелисту Луку како зарезује ножем перо и спрема се да почне да пише. Ово је јединствена икона овог светитеља, кроз коју нам Радослав и данас, после шест векова, јасно и гласно говори да заоштримо оловку и перо и да пишемо и певамо песме, јер „Песма нас је одржала, њојзи хвала.“ То је порука и нама и свим будућим нараштајима, и биће тако у векове векова. Амин.

Последње ажурирано недеља, 02 август 2015 21:22  

Колумна

Време преиспитивња

vreme preispitivanja

 

На ивици

na ivici

 

Тешко је

 tesko je

 

Време твоје и време моје

tvoje i moje vreme

 

Не горди се

ne gordi se

 

До тебе је

do tebe je

 

Тешко је

tesko je 1

 

О доброти

o dobroti

 

Људи

ljudi

 

О несрећи

o nesreci

 

rukumija-s.jpg
Број прегледа чланка : 5676126

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.