svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Највећа црква а без трага у историји

ВЕЛИКИ МАНАСТИР

 

НА УЛАЗУ У ГОРЊАЧКУ КЛИСУРУ

На темеље овог свакако највећег средњевековног манастира у Браничеву, о чијој историји се ништа не зна, указао је професор Никола Крстић (Viminacium 11), седамдесетих година прошлог века. Он их је измерио и утврдио да је дужина цркве достизала 25, а ширина 12 метара. По начину и стилу градње Крстић је закључио да је манастир припадао рашкој градитељској школи: био је без певничких апсида, што упућује на крај 13. и почетак 14. века као време његовог настанка. Био је саграђен на доста неприступачном месту, повише десне обале Млаве, у каменитом брду, педесетак метара далеко од реке, чијом левом обалом је ту пролазио пут ка Жагубици.

Свети извор у непосредној близини некада њег Великог манастира

Професор Крстић је забележио казивање да су становници оближњег села Ждрело 1936. године, тражећи „закопано благо“ допрли до подрума осликаног фрескама и кад нису нашли ни дукате ни златне огрлице зарушили су подрум и оставили да све пропадне.. Учинили су оно што чине и данашњи вандали широм Браничева, раскопавајући и уништаавајући трагове српске историје.

Послератна власт, опседнута својим догмама, није нашла за сходно да заштити остатке некадањих манастира, па ни овог. Она је чак дозволила да се темељи Великог манастира добрим делом униште и да се на том месту сагради некаква зграда пожаревачке Путне секције са рестораном Учињено је то 1961. године. Зграда је већ одавно напуштена и руинирана, без врата и прозора, па данас ружи ово свето место. Као да у целој Горњачкој клисури не бејаше простора за грађење ове бараке.

Барака на месту манастира

Неких двадесетак метара ниже је некадања света вода овог манастира. Чесма је уз сам асфалтни пут и место је заустављања и освежавања њеном изврсном водом небројених путника. Нигде нема било какве ознаке да је ту некада био манастир. Да професор Никола Крстић није још пре скоро пола века описао темеље манастирске цркве данашње генерације мислиле би да су то темељи некадањег ресторана, са терасом која се још увек лепо види.

Последње ажурирано понедељак, 25 април 2011 21:08  

trska_crkva.jpg
Број прегледа чланка : 2731491

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2018.

 korice-za-prav-posta-2018

КУВАРИ ПОСНЕ ХРАНЕ

kuvari 2016 m 

 

ОТКРИВАЊЕ СПОМЕНИКА НА ВРАЊЕВЦУ

Vranjevac Toma Nikolic m

  

ГАЈЕЊЕ ДОМАЋИХ ЖИВОТИЊА

135

 

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.