svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
СВЕТИЊЕ БРАНИЧЕВА - Почетна

Десанка Максимовић: БАЛКАНАЦ

 

 Не стидим се што сам,
како ви велите,
варварин са Балкана,
тла прљавштине и буре.

Опширније...
 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ЕКОЛОШКОГ ПОКРЕТА НОВОГ САДА О СТРАВИЧНОМ ПЛАНУ КОМПАНИЈЕ МОНСАНТО О ОДУЗИМАЊУ ЗЕМЉЕ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА У СРБИЈИ

Из поузднаих извора Еколошки покрет је сазнао о стравичном плану биоинжењерске компаније Монсанто о начину одузимања земље пољопривредним произвођачима у Србији, затим о преузимању свих родних површина у Србији и њиховом претварању у пустињу.

Опширније...
 

Драгана Трифковић: РАТ У СИРИЈИ, РУСИЈА И МИ

Арапско пролеће је проузроковало серију потреса на Блиском истоку и северу Африке, којима су ове области дугорочно дестабилизоване. Након смене режима у Тунису и Египту, поделе Судана, гушења протеста у Јемену и Бахреину, у Либији je извршена војна интервенција. Исти сценарио задесио би и Сирију, да Америка није наишла на отпор.

Опширније...
 

Џералд Селенте: ГЛОБАЛИСТИ СУ ПСИХОПАТЕ И КУКАВИЦЕ

Џералд Селенте се бави праћењем и прогнозирањем трендова од 1980, издавач је интернационалног магазина „Трендови“ и оснивач и директор истоименог Истраживачког института и аутор изузетно цењених и високо тиражних књига: „Праћење Трендова и Трендови 2000“ (Варнер Букс 2000) Trend Tracking and Trends 2000 (Warner Books.).  Селенте је развио јединствену методологију „Globalnomic®“ у предвиђању и праћењу, идентификовању и искоришћавању  предвиђалачке методе.

Опширније...
 

Драгољуб Петровић: ХРВАТИ СУ БИЛИ ПЕРИФЕРНО СРПСКО ПЛЕМЕ, СВОЈИМ ЈЕЗИКОМ ПОТВРЂУЈУ СРПСКО ПОРЕКЛО

Лингвиста Драгољуб Петровић о историјском прогону ћирилице, угрожавању идентитета и комунистима као грешницима: Хрвати су били периферно српско племе. Бош Save њаци сада хоће босански језик. Црногорски је аветни

Опширније...
 

ПОБЕДА

Да се разумемо: ово што се десило на слободном северу Косова, можда једином истински слободном парчету Србије (колико год то надреално звучало) је победа.

Опширније...
 

Зоран Чворовић "КОСОВИЗАЦИЈА" ТИМОЧКЕ КРАЈИНЕ

Власт која није спремна да се бори за територијалну целовитост и сувереност државе Србије на Косову и Метохији и која применом тзв. бриселских споразума и позивом на Јахјагине изборе своје грађане изручује геноцидној сепаратистичкој албанској псеудодржавној творевини, трајни је и сигурни извор дестабилизације државне власти и на другим подручјима Републике Србије. Прецизније, даљи опстанак на власти једне колонијалне, корумпиране и неспособне интересне групе, која је сваки државни разлог у потпуности подредила остварењу личних и групних интереса, у комбинацији са спољним притисцима на путу ка евроатлантском државном и

Опширније...
 

Ивона Живковић: УМЕСТО КУЛТУРЕ, МЕДИЈСКЕ АГЕНТУРЕ

Само летимичан поглед на садржај српских медија (посебно онлине издања којима највише приступају малолетници који не купују новине на киоску) показује да се у њима, као по правилу, увек налазе "вести" које у себи садрже: секс, порнографију, физичку и менталну изопаченост, монструозност. Криминал је обавезно штиво. Посебно је важан криминал малолетника. Иако су културна и медијска политика формално у надлежности Министарства за културу и медије стварни креатори оваквог медијског садржаја је изгледа  невидљива агентура.

Опширније...
 

Пајтићев уџбеник за средњошколце: ДРАГА ДЕЦО, АКО ВАМ ЈЕ ТАТА ЛОВАЦ, ОНДА ЈЕ ОН ВЕРОВАТНО ПЕДЕР!?

*ОНО ШТО БИ ТРЕБАЛО ДА БУДЕ МНОГО ВИШЕ ЗАБРИЊАВАЈУЋУЕ ЗА СВЕ НАС, ЈЕСТЕ НАЈАВА УВОЂЕЊА ОВОГ (ХОМО)СЕКСУАЛНОГ УЏБЕНИКА У СВЕ ШКОЛЕ У СРБИЈИ, И ТО ПО РЕЧИМА ВОЈВОЂАНСКЕ СЕКРЕТАРКЕ ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ, МАРИНИКЕ ЧОБАНУ, ЧАК И У ОСНОВНЕ ШКОЛЕ: Секретарка Чобану најављује иницијативу свога секретаријата и Владе Војводине да предмет буде део редовне наставе у свим школама у Србији и по могућству већ за основношколце.  Предмет Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу заступљен је тренутно у десет војвођанских школа, односно четрдесет одељења са 1200 ђака.”

Опширније...
 

Michael Snyder: СВЕОПШТИ ВРХУНАЦ НЕЗАПОСЛЕНОСТИ

ЕКОНОМСКА ДЕПРЕСИЈА У ЕВРОПИ НАСТАВЉА ДА СЕ ЈОШ ВИШЕ ПРОДУБЉУЈЕ

Стопа незапослености у Еврозони је већа него што је то икад до сада била. Ове недеље смо дознали да је незапосленост у Еврозони за септембар месец достигла свеопшти врхунац од 12,2 %. Назад, током јануара месеца 2012. године, незапосленост је „седела“ на свега 10,4 %. Према томе, било ко да поверује да у Европи „ствари постају боље“ се једноставно обмањује. Шта више, економска депресија у Европи само наставља да тоне.

Опширније...
 

НАТО СРБИМА НАМЕНИО СУДБИНУ КУРДА

Шта је Милошевић рекао октобра 2000. у свом тестаментарном говору нацији?

Пуну деценију трају напори да се цело Балканско полуострво стави под контролу неких западних сила. Велики део тог посла је обављен успостављањем марионетских влада у неким земљама, претварањем тих земаља у земље ограниченог суверенитета или лишене сваког суверенитета.

Опширније...
 

Часлав Кузмановић: ЛАЖНЕ ВЛАДИНЕ МЕРЕ ЗА СПАС СРБИЈЕ: ПОЧЕТАК ПОТПУНОГ РОПСТВА

Грађани Србије су потпуно несвесни да је пакет мера Владе Србије за спас од економске кризе и банкрота директно погубан за државу и народ

Опширније...
 

Златко Богатиновски: МИ СМО СРПСКА ДЕЦА - ПУЦАЈТЕ!

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ НЕМАЧКОГ ЗЛОЧИНА У ШУМАРИЦАМА

Док jе нацистичка чизма 1941. газила читаву Европу, на брдовитом Балкану, у земљи Србији, неко се, ипак, усудио да стане немани на пут. Чачански и крагујевачки партизани, заједно са четницима, напали су Немце у околини Крагујевца. Убијено је, по првим информацијама, 70 а рањено 26 немачких војника. Устанак у Србији је био у пуном замаху.

Опширније...
 

Жељко Цвијановић: ЈЕДНА ЦЕВ, КОЈА ЋЕ НАС ПОДИЋИ ИЛИ УБИТИ

Изградили га или не, Јужни ток ће бити тај који ће Србију извести из овог стања чекања и привремености

1.

Није потребно гледати на карту и мерити где је Призрен, а где Анкара. Јер није Реџеп Таип Ердоган у Душановом граду рекао да је Косово Турска по превасходној логици геополитичких, економских или историјских законитости. Више него у тајнама тих дисциплина, објашњење изјаве овог Турчина са амбицијом да постане Бајазит Трећи лежи у срећном балансу лучења његових жлезда и здравог разума, једном, на крају, сасвим аполичном механизму.

Опширније...
 

ДОГАЂАЊА КОЈА ЈЕ НЕМОГУЋЕ (И НЕМОРАЛНО) ПРЕЋУТКИВАТИ

Ранко Гојковић

НИШ, ПОДГОРИЦА, ПЕЋАРШИЈА – ПИТАЊА И НЕДОУМИЦЕ

Српска Православна Црква је истинска мајка српског православног народа и током вишевековног ропства, српско православље и СПЦ очували су српство и српски православни идентитет. Због тога, без духовне трезвености писати о приликама у нашој светој Цркви, не водећи рачуна о хијерархијским вредностима, не само да је неозбиљно, него и опасно. Ревност не по разуму, не једном је током хришћанске историје била погубна за многе, па нам историја Цркве говори да је немогуће имати два Олтара у Цркви. Са друге стране, српски екуменизам све више почиње да личи на покрет обновљенства који је двадесетих година двадесетог века претио да уништи свето Православље у највећој православној земљи на свету – у Русији – тако да ни уљуљканост и елементарни недостатак будности не могу представљати одлике трезвеномислија.

Опширније...
 

Ана Филимонова: НОВИ АСПЕКТИ БРИСЕЛСКОГ ПРОЦЕСА

Представници Привремене Скупштине Аутономне Покрајине Косово и Метохија, поновили су 21. октобра 2013. године позив српском становништву да не учествује на локалним изборима под патронатом Приштине. По речима председника Скупштине Славка Стевановића, разлози за бојкот избора су очигледни – са становишта правног поретка Републике Србије, ови избори су незаконити и противуставни.

Опширније...
 

Јован Павловић: САСВИМ КРАТАК УВОД У ВИРТУАЛНУ ПЕДАГОГИЈУ – ПРИЛОГ ВАСПИТАЊУ ВРЛОГ НОВОГ ЂАКОБОТА

Ђакобот размишља сходно закону ексклузивне дисјункције. Или 0 или 1. Концепт јединства супротности у његовом поимању света је апсурдна немогућност. Са непоколебивом сигурношћу он пита: како нешто може истовремено да буде и добро и лоше, и лепо и ружно, и привлачно и одбојно?

Опширније...
 

Предраг Мирковић: ВРАЊЕВАЦ ПОСЛЕ СТО ГОДИНА - фото

КАКО СМО ГРАДИЛИ СПОМЕНИК СРПСКИМ ЈУНАЦИМА

Мада радови нису још потпуно завршени, пред спомеником на Врањевцу, импозантним делом архитекте Живорада Животића, окупили су се представници општина Браничевског округа, привредници и  дародаваци из народа – добротвори у овом великог подухвату – да виде каквим је плодом уродила њихва помоћ и да се поклоне жртвама.

Опширније...
 

Зоран Милошевић: БЕЗОБРАЗНО ДЕТЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Mађарска је ушла  у Европску унију и за десет година доживела катастрофалан пад: производња хране опала је  за 9,5 пута, а  производња намењена властитој држави је потпуно уништена, јер није испуњавала "европске стандарде"; број незапослених порастао је на 55 процената, а Влада је скратила давање помоћи незапосленима са 6 на 3 меседа да би ММФ дао кредит Мађарској; од десет милиона становника четири милиона је сиромашно. Тако стање довело је до масовних протеста Мађара па и паљења застава Европске уније.

Опширније...
 

За „Печат" из Москве БОГДАН ЂУРОВИЋ: РАЂАЊЕ НЕАМЕРИЧКОГ НАРОДА

Сирија је требало да буде рат који би Вашингтону омогућио да стигне на корак од стављања највећих светских енергетских ресурса под пуну контролу, али се томе испречио блок на челу са Русијом и Кином

Опширније...
 

Амбасадор Русије А.Чепурин: ЗАСТУПАЊЕ УЛАСКА СРБИЈЕ У НАТО ЈЕ НЕСХВАТЉИВО, АЛИ БУДАЛА ИМА СВУДА

Aмбасадор Русиjе у Београду Aлександар Чепурин оценио jе да ће пут Србиjе у Eвропску униjу “потраjати jош дуго”, као и да процес прикључења може да закомпликуjе “неке ствари, можда чак и суштински” у билатералним односима са Mосквом.

Опширније...
 

Јован Павловић: ТОЛЕРАНТНА ДИСКРИМИНАЦИЈА

Као основац у СФРЈ, са радошћу сам очекивао петак. Сваки петак – изузетак. Излази Политикин Забавник. До дана данашњег сачувао сам стрипове које је Забавник објављивао. Са уживањем се подсећам авантура Модести Блејз, Астерикса или Џеремаје. Обрадовао сам се кад је моја четворогодишња ћерка пре неки дан на трафици изабрала Мали Политикин Забавник. Након што је исцртан, офарбан и исецкан, добио сам прилику да прелистам некад омиљени часопис.

Опширније...
 

Александар Павић: ИЗДАЈО МОЈА ПРЕЂИ НА ДРУГОГ

У психијатрији је, још од Фројда, познат појам психолошке пројекције. Утемељивач модерне психоанализе је сматрао да је феномен пројекције одбрамбени механизам услед којег одређена особа одбацује одређена лична својства која сматра неприхватљивим и своје мисли, мотивације, жеље и осећања психолошки пребацује у спољашни свет и приписује их неком другом. Тако, на пример, неверни партнер може, у процесу психолошке самоодбране, да своје неверство почне да приписује другом партнеру, негирајући тиме осећај сопствене кривице или га, чак, претварајући у окривљавање оног другог.[1]

Опширније...
 

Владислав Панов: ХОЛИВУДСКИ ПАКТ СА ХИТЛЕРОМ

И СА ЂАВОЛОМ ЗБОГ ПРОФИТА

У књизи „Колаборација: Холивудски пакт са Хитлером" који ових дана пали историјску ватру са обе стране океана аутор Бен Арванд тврди да су током тридесетих година прошлог века холивудски студији отворено сарађивали са нацистичком Немачком не би ли обезбедили тржиште за своје филмове

Опширније...
 

ПЕТИЦИЈА ПРОТИВ ХОМОСЕКСУАЛНЕ ПРОПАГАНДЕ

Поштовани читаоци, објављујемо петицију против лгбт пропаганде, коју су покренуле организације ''Наши'', ''Србски Образ,'' и ''Косовски заветници'', а подржавају је ''Двери'', ''1389'' ''Ћирилица'' и многе друге.

Опширније...
 

Антоније Ђурић: СЕЋАЊЕ НА СРБИЈУ КОЈА НИЈЕ ИЗГУБИЛА ПАМЋЕЊЕ

Само су директор драме Миодраг Илић и редитељка Цисана Мурусидзе, православна Грузинка, дочекали Патријарха Германа, владике и 114 свештеника и монаха који су дошли да виде драму Солунци говоре. Било пре – 32 године! Бадњи дан! Са излога Народног позоришта у Београду, најстаријег театра у Србији, плакати позивају грађане на премијеру драме Солунци говоре.

Опширније...
 

Дмитриј Седов: КОРПУС КРВНИКА У ПУНОЈ АКЦИЈИ

Немогуће је само са позиција данашњице разматрати политику Запада према Србији. Та политика има корене у прошлости и не треба напрезати вид да би се они видели.

Опширније...
 

Милован Данојлић: ИМПЕРИЈА НАДИРЕ

Одлика је силника да себи свашта допушта и да се ни за шта не каје. Он данас наступа као свезнајуће и свемогуће божанство које никоме не полаже рачун за оно што чини. Убеђен је да му је памет у управној размери са војном и технолошком опремљеношћу и да га је Провиђење задужило за усрећење људског рода

Опширније...
 

"И ПОЗНАЋЕТЕ ИСТИНУ И ИСТИНА ЋЕ ВАС ОСЛОБОДИТИ"

ГЕНЕТСКИ МОДИФИКОВАНИ СРБИ

Шта су то генетски модификовани Срби и како им се супроставља српски ген отпора

Видите, логично је питање да ли је здравија генетски модификована храна или обична, она стара, природна и обична без ДНК модификација? Не улазимо у то да ли је штетна генетски модификована храна, само питамо да ли је здравија и безбеднија од обичне хране, старије или новије, свеједно је.

Опширније...
 

РАТ ЈЕ НАЈПОЗНАТИЈИ АМЕРИЧКИ БРЕНД, А НЕ COCA COLA

ОТВОРЕНО ПИСМО НОВИНАРА ПОДГОРИЧКОГ „МОНИТОРА”

АМБАСАДОРКИ САД У ЦРНОЈ ГОРИ - СУ КЕЈ БРАУН

Спремате се за нови рат, ви и ваши надређени. Није се ни охладило разорено либијско тло од ваших бомби, а већ пуните ратне бродове ракетама типа томахавк, у Средоземљу. Није се ни спрала крв Моамера Гадафија, а већ имате нову мету, Башара Асада. Ратујете и док спавате. Ратујете док преговарате. Волите да ратујете. Уживате у ратовању. Рат је, госпођо Браун, за вас и ваше, очигледно - боца с кисеоником. Ваше природно стање. Стање вашег мира.

Опширније...
 

Хастингс: СРБИЈА НИЈЕ ОДГОВОРНА ЗА ВЕЛИКИ РАТ

Док се савремена српска историографија још озбиљно не укључује у дебату о узроцима тог великог рата, британски историчар напада ревизионистички приступ који криви Србију.

Опширније...
 

Јован Павловић: СТАРА КРИЗА У НОВОМ ОДЕЛУ

Прича о кризи Европе је већ опште место. Мање је познато да је она постојала и много пре европског уједињења. Још је мање познато на шта се тачно криза односи.

Мењајте инжењере за пензионере

Опширније...
 


Страна 211 од 239

Колумна

Али ..

ali

 

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

Ко је присутан

Имамо 154 гостију на мрежи
nimnik.jpg
Број прегледа чланка : 7071888

16600m

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.