svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
СВЕТИЊЕ БРАНИЧЕВА - Почетна

Хастингс: СРБИЈА НИЈЕ ОДГОВОРНА ЗА ВЕЛИКИ РАТ

Док се савремена српска историографија још озбиљно не укључује у дебату о узроцима тог великог рата, британски историчар напада ревизионистички приступ који криви Србију.

Опширније...
 

Ана Филимонова: НОВИ АСПЕКТИ БРИСЕЛСКОГ ПРОЦЕСА

Представници Привремене Скупштине Аутономне Покрајине Косово и Метохија, поновили су 21. октобра 2013. године позив српском становништву да не учествује на локалним изборима под патронатом Приштине. По речима председника Скупштине Славка Стевановића, разлози за бојкот избора су очигледни – са становишта правног поретка Републике Србије, ови избори су незаконити и противуставни.

Опширније...
 

Јован Павловић: САСВИМ КРАТАК УВОД У ВИРТУАЛНУ ПЕДАГОГИЈУ – ПРИЛОГ ВАСПИТАЊУ ВРЛОГ НОВОГ ЂАКОБОТА

Ђакобот размишља сходно закону ексклузивне дисјункције. Или 0 или 1. Концепт јединства супротности у његовом поимању света је апсурдна немогућност. Са непоколебивом сигурношћу он пита: како нешто може истовремено да буде и добро и лоше, и лепо и ружно, и привлачно и одбојно?

Опширније...
 

Еди Вилкоксон: СУМРАК ХАШКОГ ТРИБУНАЛА

На церемонији којом је обележена двадесетогодишњица оснивања МКСЈ, председник Трибунала Теодор Мерон говорио је о „непроцењивом доприносу Трибунала глобалним напорима у борби против некажњивости решености међународне заједнице да не буде изузећа за било ког појединца, макар то био политичар високог ранга, на високом положају или војни лидер."

Опширније...
 

Предраг Мирковић: У БРАНИЧЕВУ НЕМА ВИШЕ НИЈЕДНОГ СЕОСКОГ ПОЗОРИШТА

И последња два сеоска позоришта у Браничевском округу дигла су руке од припремања представа. Позориште у Раброву три пута је покушавало да настави рад, али је коначно морало да одустане притиснуто све већим неразумевањем . Позориште у Божевцу имало је велику жељу да се појави на ФЕДРАС-у, који је управо у току, и започело пробе на време, али је у сусрету са  непремостивим препрекама морало да одустане.

Опширније...
 

ЗАБОРАВЉЕНИ БРАНИОЦИ БЕОГРАДА: МАЈОР ГАВРИЛОВИЋ БЕЗ ОБЕЛЕЖЈА

Престоница заборавила на своје браниоце из Великог рата. Нестало обележје са места одакле су славни официр и његови јунаци кренули у самоубилачки јуриш

Опширније...
 

АМЕРИКАНЦИ ШИРИЛИ ЛАЖИ О СВАЂИ ПУПУНА И ТЕСЛЕ

Нови поглед на однос двојице великих српских научника, који су живели и стварали у Америци. Гласине о сукобу ширили амерички научници и новинари.

Опширније...
 

300.000 ПОСЕТА САЈТУ „СВЕТИЊЕ БРАНИЧЕВА“

Наш сајт је за две и по године, колико постоји, посећен 300.000 пута. То је резултат Ваше жеље да сазнате што више, да будете што јасније и боље обавештени и да изградите свој однос према истини, у време када се она редовно злоупотребљава и као таква силовито намеће. Наше је било да Вам направимо такав сајт, и да вам понудимо текстове без којих бисте били бар мало сиромашнији.

Опширније...
 

ПОДИГНУТ КРСТ НА ВРАЊЕВЦУ У БРАНИЧЕВУ

Споменику на Врaњевцу, повише манастира Брадача, који се подиже у част  и славу више од 20.000 официра, војника и цивила из Браничева, страдалих у ослободилачким ратовима 1912-1918. придодат је јуче крст ливен у бетону, тежак дванаест тона. Крст је изливен пре месец дана на земљи, у дужини од 8 метара, а јуче је подигнут и постављен на капелу изграђену прошле јесени. Ову компликовану операцију извели су мајстори „Гошине“ монтаже у аранжману ПД Термоелектрана и копови Костолац.

Опширније...
 

ИМАМО ЧВРСТЕ ДОКАЗЕ O ХИТЛЕРОВОМ БЕКСТВУ У АРГЕНТИНУ

Енглески историчар Џерард Вилијамс, један од аутора сензационалне књиге „Сиви вук – бекство Адолфа Хитлера“

Кључни сведок је пилот који је извео Хитлера из Берлина, капетан Петер Баумгарт. Он је детаљно сведочио пред судом у Варшави,када му је суђено за припадништво у СС-у. На почетку су судије сматрале да није при здравој памети, па су га упутилена психолошка тестирања. Када је после шест месеци проглашен психички здравим, поново је детаље бекства открио у Данској.

Опширније...
 

ТЕСЛА БИО ПРОТИВ ГМО: ПАТЕНТИРАО ПРИРОДНИ НАЧИН ДА ПРЕХРАНИ ПЛАНЕТУ!

Геније из Смиљана је 1938, регистровао и заштитио робну марку Factor auctus. Учинио је то пошто је до детаља разрадио састав смеше за исхрану живине и голубова, природне хране коју је добио „револуционарним поступком"

Опширније...
 

КО ЈЕ ЗАИСТА БРАНИО САРАЈЕВО: ОВО ЈЕ ПРАВИ ВАЛТЕР – ЧЕТНИЧКИ ПОТПУКОВНИК (ФОТО)

Четнички потпуковник Жарко Тодоровић, под командом генерала Драже Михаиловића, био је прави јунак по коме је снимљен култни филм "Валтер брани Сарајево"

Опширније...
 

ОБРАЋАЊЕ МИЛОША КОВИЋА НА ПРОТЕСТУ ПРОТИВ ЛАЖНИХ ИЗБОРА НА КиМ

Србија је данас опљачкана и осрамоћена земља. У болницама и школама, у медијима и на универзитету, у приватним и јавним предузећима, у полицији и војсци – свуда видимо страх, саможивост и посрнуће. У овој земљи више не настају велике, оригиналне идеје, не ствара се потомство, не производе се материјална добра. Наше демографско опадање попримило је потпуно поразне размере. Наша привреда претворила се у пуко просјачење. Чак и просјаку милостиња се удељује бесповратно. Но наши „добронамерни“ кредитори, једном руком нам дају, а другом скидају и узимају чак и наше дроњке.

Опширније...
 

Стефан Каргановић: „ГЕНОЦИД У СРЕБРЕНИЦИ НИКАД НИЈЕ ДОКАЗАН“

Стефан Каргановић, председник НВО „Историјски пројекат Сребреница“, позвао је председника НВО „Мајке Сребренице“ Хатиџу Мехмедовић да га тужи – да би се коначно пред судом расплела истина о дешавањима у том месту, и поновио свој став да у Сребреници није било геноцида.

Опширније...
 

Бранко Радун: ДОМАЋОЈ ПРИВРЕДИ НЕДОСТАЈЕ ДОМАЋИНСКИ ПРИСТУП

На интернету је популарна анегдота о томе како је Марк Фабер, берзански аналитичар и успешан пословни човек, коментарисао неке идеје Бушове администрације да се ублаже разорни ефекти економске кризе на реални сектор и стандард грађана. Он је написао духовит коментар на владину идеју како да помогне привреди:

Опширније...
 

Предраг Мирковић: КЊИГА О САТИРАЊУ СРПСКЕ ЦРКВЕ И НАРОДА У ХРВАТСКОЈ

Н е намеравамо да оптужимо Хрвате за оно  што нису урадили Србима, али ћемо погледати документа која веома јасно говоре шта јесу. Документа је сакупио и објавио поч. Слободан Милеуснић, директор Музеја Српске православне цркве. Књига носи назив „Духовни геноцид“ и издао је Музеј СПЦ 1997. године. Садржи обиље материјала о рушењу сроских цркава у Хрватској у грађанском рату од 1991. до 1995. године. А пошто су све уништене цркве и манастири страдали и од хрватских усташа, Милеуснић је и те податке навео. Књига је изашла на српском језику али напоредо са преводом на енглески. Подаци и фотографије у њој представљају потресно сведочанство о ужасном страдању Срба у Хрватској.

Опширније...
 

КАКО СУ НЕСТАЛИ СРБИ РИМОКАТОЛИЦИ

Постоје теме у српској историографији о којима се на неки начин ћути, а свако ко иоле познаје историју као науку зна да ћутање значи заборав, а заборав опет смрт у повесном смислу. Тако се рецимо годинама ћутало о Дракулићу, Пребиловцима, Старој и Новој Градишки, па и Мачви 1914. и небројеним другим личностима и догађајима. Разлог за ћутање је био чисто политичке природе, јер би соломонско решење на коме је почивао одређени поредак био у најмању руку доведен у питање.

Опширније...
 

Јован Павловић: СТАРА КРИЗА У НОВОМ ОДЕЛУ

Прича о кризи Европе је већ опште место. Мање је познато да је она постојала и много пре европског уједињења. Још је мање познато на шта се тачно криза односи.

Мењајте инжењере за пензионере

Опширније...
 

Тимур Блохин: СТРАШНИ НАРКОТИК ПОВОНОВО У СРБИЈИ

У Србију се вратио наркотик који за свегa неколико година, а чак и много брже доводи човека, како је то описано у једној енциклопедији - „до стања труљења меса, на живо“. Овај страшни руски изум, који се у жаргону назива „крокодил“ већ је напустио своју „домовину“, јер је кодеин, као важан састојак, сада већ немогуће купити без рецепта. Ипак, ова је дрога почела своју шетњу по свету - забележени су случајеви употребе у САД, у Норвешкој, Белгији, Немачакој...

Опширније...
 

ПРВИ ПОМЕН ПРЕД СПОМЕНИКОМ НА ВРАЊЕВЦУ - фото

Прошле суботе одржан је први помен пред новоподигнутим спомеником на Врањевцу. Мада сви радови нису још завршени у потпуности, пред овим импозантним делом архитекте Живорада Животића окупили су се представници општина Браничевског округа, привредници и  дародаваца из народа – учесници у овом великог подухвату – да виде каквим је полодом уродила њихва помоћ и да учествују у помену жртвама. Жртве су, као што је већ познато, ратници из балканских и Првог светског рата и цивили, чији број премашује двадесет хиљада.

Опширније...
 

У СРБИЈИ СЕ ПРОДАЈЕ И ЈЕДЕ РАДИОАКТИВНИ ОСЛИЋ ИЗ ФУКУШИМЕ?

Ослић који се продаје у Србији уловљен је у ФАО зони 61 која се налази око Јапана. Постоји опасност да је риба затрована, јер је Фукушиму последњих месеци погодио низ инцидената са цурењем воде из нуклеарних реактора.

Опширније...
 

КО ХОЋЕ ДА УПРОПАСТИ СРПСКУ ПОЉОПРИВРЕДУ И ЗДРАВЉЕ ЦЕЛЕ НАЦИЈЕ СА ГМО ПРОИЗВОДИМА?

Пре два дана, у најмање 500 градова широм света је организован Марш против компаније Монсанто, на коме су грађани рекли своје одлучно „НЕ“ генетски модификованим организмима у исхрани, који по тврдњама научника изазивају цели низ болести, као на пример – оштећење органа, урођене мане, стерилност, смртност одојчади, алергије и туморе.

Опширније...
 

Драган Милашиновић: МАНИПУЛАТИВНЕ СТРАТЕГИЈЕ БРИСЕЛСКОГ ПРОЦЕСА

Евидентно је да српски властодршци свесно и по унапред припремљеном плану учествују у дефинитивном издвајању Косова из Србије, као и да су том процесу дали највећи могући импулс убрзања. Такође, може се уочити и да је  предаја Космета једина тачка пуне политичке сагласности владајућег тројца будући да се око свега осталог често чују дисонантни тонови, а од шутирања испод стола премијера и првог потпредседника звечи не само Влада већ и читава таблоизирана Србија.

Опширније...
 

Томислав Кресовић: УЛОГА СТРАНИХ САВЕТНИКА У ВЛАДИ СРБИЈЕ?

Пут у економско и политичко „ропство“

Старо је правило да у политици нема пријатељства, већ интереса. Јаки и богати се договарају, а слаби и мали се искоришћавају и држе под контролом. Најављени саветници, попут Штрос Кана бившег председника ММФ и некадашњег француског министра финансија, бившег премијера Аустрије Гузенбауера, министра спољних послова Италија Фратинија, британских саветника и њихових тимова који ће бити на распологању првом заменику премијера као и влади Србије, више него јасно указује да је реч о интересима датих држава, компанија за које лобирају у намери да кроз наводну помоћ реализују своје интересе и управљају Србијом.

Опширније...
 

ХЕМОТЕРАПИЈА ЈЕ МЕДИЦИНСКА ПРЕВАРА

У ексклузивном интервјуу , прослављени амерички публициста Едвард Грифин открива зашто званична медицина крије прави лек против рака, на којим местима на свету нема малигних обољења и колико је вакцинисање опасно.

Опширније...
 

Ратко Дмитровић: ЗБОГ ЧЕГА СУ ХРВАТСКИ КОМУНИСТИ ПРЕ СВЕГА ХРВАТИ, ДОК СУ СРПСКИ КОМУНИСТИ САМО БОРЦИ ПРОТИВ СОПСТВЕНОГ НАРОДА

Југославију су створили Хрвати и Срби; ови први били су иницијатори, а другима се учинило да је идеја прихватљива због територијалне разводњености српског народа, који је у новоствореној држави (Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, касније Југославија) нашао заједнички кишобран. Тако је изгледало на први поглед. Развој догађаја врло брзо је развејао све српске илузије, показао им да Хрватима и Словенцима та заједничка држава треба само као склониште за јачање националне и државотворне идеје. Чекали су околности да се створи независна хрватска, словеначка држава.

Опширније...
 

Предраг Мирковић: КАКО СУ КОМУНИСТИ УБИЈАЛИ СРПСКУ ПРАВОСЛАВНУ ЦРКВУ

...После обнове цркве у Клењу позван је владика Браничевски господин Хризостом да обави освећење. Село се данима пре тога припремало за тај значајан догађај. Сви су знали, па и људи у школи, да долази владика и да ће стићи доста света из околине.

Опширније...
 

СРБИ ОПЕРИСАЛИ ЈОШ У12. ВЕКУ

Eпохално открићe aрхеолога у селу Мажићи код Прибоја - Срби су још у 12. и 13. веку радили најсложеније операције на људској лобањи и то врло успешно. У манастиру Светог Николе Дабарског, у Прибојској Бањи, постојала је велика болница са медицинским инструментима, који се не разликују много од данашњих.

Опширније...
 

ОБРАЋАЊЕ МАТИЈЕ БЕЋКОВИЋА НА ПРОТЕСТУ ПРОТИВ ЛАЖНИХ ИЗБОРА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Част ми је да Вас поздравим у име нестраначких чланова Одбора и узмем реч на скупу за одбрану Косова и Метохије. А скуп за одбрану Косова и Метохије, уједно је и скуп за одбрану од уцена и страха. У овом случају, одбрана од уцена да се мора изаћи на предстојеће изборе и одбрана од страха због последица изашли не изашли.

Опширније...
 

Проф.др Србољуб Живановић: ЗЛОЧИНИ РИМОКАТОЛИЧКЕ „ЦРКВЕ“ У ХЕРЦЕГОВИНИ НАД СРБИМА, ЈЕВРЕЈИМА И РОМИМА

Реферат прочитан 29. септембра у Требињу на округлом столу "Злочини и усташки геноцид у Херцеговини током Другог светског рата"

Историјски извори говоре да је Херцеговина увек била подручје од посебног интереса за Римокатоличку ”цркву”. Народ је у Херцеговини био углавном православни и српски, иако је један део становништва прихватио ислам за време турске окупације и владавине. Католика је било мало и римокатоличка “црква” се трудила вековима да на неки начин преобрати, односно покатоличи Србе и прошири свој утицај.

Опширније...
 

ПРОБИОТИЦИ – ДОБРОБИТИ ЖИВИХ БАКТЕРИЈА

Већини људи помисао на пробиотике призива слике јогурта које видимо на рекламама. Но, доброћудне бактерије нису маркетиншки трик или обичан модни тренд у исхрани.

Опширније...
 

СРБИ НАЈСТАРИЈИ НАРОД

САД: Срби најстарији народ из чијег гена потичу Аријевци (северног дела данашње Немачке), Данци, Руси, Украјинци, јужног дела Скандинавије, и доброг дела Велике Британије, као и данашњи становници Србије, Црне Горе, БиХ, Хрватске…!

Опширније...
 


Страна 207 од 235

Колумна

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

Тишина

tisina

 

Ковид сан

kovid san

 

Сутра ће бринути за себе

sutra ces se brinuti za sebe

 

Ко је присутан

Имамо 59 гостију на мрежи
bradaca.jpg
Број прегледа чланка : 5917085

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.