svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
СВЕТИЊЕ БРАНИЧЕВА - Почетна

ТРИ СЦЕНАРИЈА БУДУЋНОСТИ

Манфред Макс Ниф

РАЗВОЈ ПО МЕРИ ЧОВЕКА

Одломак из  Human Scale Developement, Манфреда Макс Нифа, чувеног чилеанског економисте и творца економије босих ногу:

Овај свет је уморан од великих решења. Уморан је од људи који тачно знају шта је потребно учинити. Сит је људи који шетају с ташнама пуним готових  решења  у потрази за одговарајућим проблемима.    Снажно верујем да је потребно да  покажемо већи респект за  моћ мишљења и моћ тишине.

Опширније...
 

Емрик Шопард: НЕМОЈТЕ ЖРТВОВАТИ КОСОВО ЗА ЕУ – ЗА УМИРУЋИ СОВЈЕТСКИ САВЕЗ

Поштовани господине Шопрад, Ви сте својевремено у интервjyy Геополитици рекли да су мондијализам који долази из Америке и ислам „сијамски близанци". У својој књизи „Хроника борбе цивилизација" - Koja je недавно доживела треће издање - говорите о објективном савезу Америке и радикалног ислама. Да ли су тзв. арапско пролеће и грађански рату Сирији потврдили Вашу тезу о везама америчких обавештајних служби и Ал Каиде? Можете ли нам навести неке упечатљиве примере сарадње Американаца и исламистичких група који могу да послуже као допунске фусноте за ново издање Ваше књиге „Хроника борбе цивилизација"?

Опширније...
 

Милорад Екмечић: ИСТИНА О САРАЈЕВСКОМ АТЕНТАТУ

Нити нешто славимо, нити обележавамо, него гледамо како се оно што се догодило пре једног века поново покушава обновити

Да ли данас нешто славимо, или у духу покушавамо да обновимо једну трагедију која нас је опет снашла? Нити славимо, нити обележавамо, него гледамо како се оно што се догодило пре једног века, поново покушава обновити. Двестогодишњица стварања Сједињених Држава Америке (1976) праћена је једним великим светским конгресом историчара у Сан Франциску. Два века од Француске револуције,

Опширније...
 

Никита Бондарјев: ПРВА ПУТИНОВА НВО У СРБИЈИ

Московски институт РИСИ прави за Владимира Путина политички програм руског присуства на Балкану. Никита Бондарјев, виши научни сарадник Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) из Москве, борави у Београду из много важнијег разлога него што је посета Сајму књига. Од суботе у Србији ће почети са радом званично представништво РИСИ, чији је покровитељ Владимир Путин. Очито да се Москва укључује у трку са Вашингтоном у стварању полуга утицаја и инструмената меке моћи у иностранству. После стварања глобалне телевизије „Раша тудеј”, по узору на Си-Ен-Ен, долази на ред невладин сектор, по чему су одувек Американци били препознатљиви.

Опширније...
 

Ратко Дмитровић: КОМУНИСТИ НАПРАВИЛИ ПРОЈЕКАТ РАЗБИЈАЊА ЈУГОСЛАВИЈЕ

 

На Четвртом конгресу КПЈ охрабрено је свако антисрпско деловање, подстакнут усташки покрет, постављени темељи за разбијање Краљевине Југославије, и формирање будућих независних држава на штету Срба, као и нација који ће настати из српског бића и живети на патолошкој мржњи према Србима? Данас је сасвим јасно шта се то догодило у Дрездену 1928 што је одредило судбину Срба?

Опширније...
 

У ПОКРАЈИНИ ЛИКА У МАЛОЈ АЗИЈИ НАЛАЗИ СЕ СРПСКИ ЗАКОНИК НАПИСАН 800 ГОДИНА ПРЕ ХРИСТА

Стари Законик лички, који је био уклесан у каменом обелиску у граду Сирбину, потиче из VIII века пре Христа

У граду Сирбину, како га назива Страбон и како се стварно звао, а Грци су га прекрстили у Ксантос, у покрајини Лици, Мала Азија, нађен је уклесан на великом камену србски законик из осмог века пре Христа. Законик је уклесан на србском језику и на србици, тако да се може без много труда читати.

Опширније...
 

Милослав Самарџић: ПОВОДОМ ДРУГЕ ЕПИЗОДЕ ТВ СЕРИЈЕ „РАВНА ГОРА“

Ни у другој епизоди ТВ серија “Равна Гора“ – нема Равне Горе, сем ако се рачуна да је село Планиница испод ове планине (што није речено).Друга серија почиње управо у Планиници и то је једна од свега пет сцена у целој овој епизоди.

Опширније...
 

Посланик: НЕМА БЕЗБЕДНИХ ТЕХНОЛОГИЈА ВАЂЕЊА НИКЛА

Посланица Демократске странке Србије Милица Војић Марковић оценила је данас да не постоје безбедне технологије за вађење никла и питала министра рударства Милана Бачевића зашто је приликом новог решења за истраживање те руде у Србији занемарио мишљење грађана и стручне јавности, на шта га је, како каже, обавезивао закон.

Опширније...
 

"Викиликс" објавио нове податке: „ЦИА У СЕНЦИ“ ХВАЛИЛА СРПСКЕ „ОТПОРАШЕ“

На сајту Викиликса објављена је интерна имејл преписка запослених у америчкој организацији за геополитичку анализу „Стратфор”, у медијима називаној и “ЦИА у сенци”. Један од актера који се помињу у мејловима је Срђа Поповић, некад истакнути члан “Отпора”, а данас извршни директор Центра за примењену ненасилну акцију и стратегије (ЦАНВАС), за коју се у мејловима тврди да широм света обара диктаторе и аутократске режиме који нису по вољи САД.

Опширније...
 

КАЗНИТИ ОДГОВОРНЕ ЗА ОСЛОБАЂАЊЕ ОВК ЗЛОТВОРА!

Ово је срамота! Да ли су то Шиптари корумпирали српско правосуђе или претњама уценили владу Србије да пусте на слободу ратне злочинце?

Опширније...
 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ЕКОЛОШКОГ ПОКРЕТА НОВОГ САДА О СТРАВИЧНОМ ПЛАНУ КОМПАНИЈЕ МОНСАНТО О ОДУЗИМАЊУ ЗЕМЉЕ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА У СРБИЈИ

Из поузднаих извора Еколошки покрет је сазнао о стравичном плану биоинжењерске компаније Монсанто о начину одузимања земље пољопривредним произвођачима у Србији, затим о преузимању свих родних површина у Србији и њиховом претварању у пустињу.

Опширније...
 

Драгана Трифковић: РАТ У СИРИЈИ, РУСИЈА И МИ

Арапско пролеће је проузроковало серију потреса на Блиском истоку и северу Африке, којима су ове области дугорочно дестабилизоване. Након смене режима у Тунису и Египту, поделе Судана, гушења протеста у Јемену и Бахреину, у Либији je извршена војна интервенција. Исти сценарио задесио би и Сирију, да Америка није наишла на отпор.

Опширније...
 

Џералд Селенте: ГЛОБАЛИСТИ СУ ПСИХОПАТЕ И КУКАВИЦЕ

Џералд Селенте се бави праћењем и прогнозирањем трендова од 1980, издавач је интернационалног магазина „Трендови“ и оснивач и директор истоименог Истраживачког института и аутор изузетно цењених и високо тиражних књига: „Праћење Трендова и Трендови 2000“ (Варнер Букс 2000) Trend Tracking and Trends 2000 (Warner Books.).  Селенте је развио јединствену методологију „Globalnomic®“ у предвиђању и праћењу, идентификовању и искоришћавању  предвиђалачке методе.

Опширније...
 

Драгољуб Петровић: ХРВАТИ СУ БИЛИ ПЕРИФЕРНО СРПСКО ПЛЕМЕ, СВОЈИМ ЈЕЗИКОМ ПОТВРЂУЈУ СРПСКО ПОРЕКЛО

Лингвиста Драгољуб Петровић о историјском прогону ћирилице, угрожавању идентитета и комунистима као грешницима: Хрвати су били периферно српско племе. Бош Save њаци сада хоће босански језик. Црногорски је аветни

Опширније...
 

ПОБЕДА

Да се разумемо: ово што се десило на слободном северу Косова, можда једином истински слободном парчету Србије (колико год то надреално звучало) је победа.

Опширније...
 

Зоран Чворовић "КОСОВИЗАЦИЈА" ТИМОЧКЕ КРАЈИНЕ

Власт која није спремна да се бори за територијалну целовитост и сувереност државе Србије на Косову и Метохији и која применом тзв. бриселских споразума и позивом на Јахјагине изборе своје грађане изручује геноцидној сепаратистичкој албанској псеудодржавној творевини, трајни је и сигурни извор дестабилизације државне власти и на другим подручјима Републике Србије. Прецизније, даљи опстанак на власти једне колонијалне, корумпиране и неспособне интересне групе, која је сваки државни разлог у потпуности подредила остварењу личних и групних интереса, у комбинацији са спољним притисцима на путу ка евроатлантском државном и

Опширније...
 

Ивона Живковић: УМЕСТО КУЛТУРЕ, МЕДИЈСКЕ АГЕНТУРЕ

Само летимичан поглед на садржај српских медија (посебно онлине издања којима највише приступају малолетници који не купују новине на киоску) показује да се у њима, као по правилу, увек налазе "вести" које у себи садрже: секс, порнографију, физичку и менталну изопаченост, монструозност. Криминал је обавезно штиво. Посебно је важан криминал малолетника. Иако су културна и медијска политика формално у надлежности Министарства за културу и медије стварни креатори оваквог медијског садржаја је изгледа  невидљива агентура.

Опширније...
 

Милослав Самарџић: „РАВНА ГОРА“ – ШТА УИСТИНУ ГЛЕДАМО НЕДЕЉОМ УВЕЧЕ?

Исмевање сељака, официра, академика и краља, уз истовремену оду комунистима – како све то рећи у две речи?

“Равна Гора”!

Опширније...
 

Јован Павловић: ПРОСВЕТНИ ПРОЈЕКТНО ПРОПАГАНДНИ ПРОГРАМ

Реформаторима српског образовања коначно може да се постави званична дијагноза акутне шизофреније. Пре него је крају приведено саображење лика школског англосаксонском узору, одлучно се креће на ново „поклоничко“ путовање на далеки север.

Опширније...
 

Бранко Драгаш: СЕЛФИ ЛОБОТОМИЈА

Селфи. Реч године. Проглашена од стране уредништва чувеног енглеског Оксфорд речника. Реч се употребљава за властите фотографије коју поставите на друштвене мреже. Усликате се преко мобилног и слике качите на свим друштвеним мрежама. У свим ситуацијама, позама, приликама и догађајима. Сваки тренутак вашег живота.

Опширније...
 

Џон Фејган (биолог): ГЕН СОЈЕ, ГЕН АЈНШТАЈНА, ГЕН ОБМАНЕ...

Гмо - то је прича о новцу и моћи, заступници идеје o неопходности увођења генетичког инжењеринга у производњу хране схватили су да, уколико би могли, на пример, да продају ген Ајнштајна или ген неког од највећих фудбалских играча- могли би да зараде вртоглаве своте новца; реч је о огромном тржишту, реч је о манипулативној моћи, о великом бизнису.

Опширније...
 

КОД ПАНЧЕВА ОТКРИВЕН ГРОБ СТАР 4.500 ГОДИНА

Темељи средњовековне цркве и испод њих гроб из бакарног доба, стар око 4.500 година, откривени су у близини Панчева. Тада око Панчева није било насеља, па стручњаци претпостављају да је реч о номадском племену.

Опширније...
 

Драган Милашиновић: ПОСТ-ИЗБОРНА КАМПАЊА СРПСКОГ РЕЖИМА

Када је, пред крај изборног дана, тог 3. новембра, постало јасно да српски властодршци и њихови црни емисари нису успели да преваре народ, те да ће се одзив Срба са северног Космета на шиптарске изборе мерити једноцифреним процентима, десило се (о, каквог ли чуда!) нешто што је одложило обелодањивање дебакла политике однарођеног српског режима према Космету.

Опширније...
 

Жељко Цвијановић: УКАЗИВАЊЕ СРПСКЕ АЛТЕРНАТИВЕ

Ако српска политичка класа не препозна алтернативу, можда ће алтернатива препознати своју политчку класу

После десетак дана пресинга, какав од Руса у Србији није виђен деценијама, на видело су изашле две важне ствари. Прво, безмало цела ова генерација српских политичара толико је безнадежно обележена притисцима и насиљем, које трпи већ две деценије, да је то међу њима постао једини разумевајући код. Наиме, док су саобраћали са једином великом силом која од њих за то време није

Опширније...
 

Ненад Кецмановић: РАХМЕТЛИ АЛИЈА ДЕЦЕНИЈУ КАСНИЈЕ

Чиме је то Алија Изетбеговић за живота задужио своје сународнике па да га и данас толико хвале и славе? На недавним комеморативним манифестацијама поводом десет година од смрти (19.10.) чуле су се оде о оснивачу СДА, вођи националног покрета, команданту у рату, председнику у миру... Наравно, о мртвима све најбоље, али шта би показала објективна анализа Алијиног политичког учинка?

Опширније...
 

Десанка Максимовић: БАЛКАНАЦ

 

 Не стидим се што сам,
како ви велите,
варварин са Балкана,
тла прљавштине и буре.

Опширније...
 

Предраг Мирковић: ВРАЊЕВАЦ ПОСЛЕ СТО ГОДИНА - фото

КАКО СМО ГРАДИЛИ СПОМЕНИК СРПСКИМ ЈУНАЦИМА

Мада радови нису још потпуно завршени, пред спомеником на Врањевцу, импозантним делом архитекте Живорада Животића, окупили су се представници општина Браничевског округа, привредници и  дародаваци из народа – добротвори у овом великог подухвату – да виде каквим је плодом уродила њихва помоћ и да се поклоне жртвама.

Опширније...
 

Зоран Милошевић: БЕЗОБРАЗНО ДЕТЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Mађарска је ушла  у Европску унију и за десет година доживела катастрофалан пад: производња хране опала је  за 9,5 пута, а  производња намењена властитој држави је потпуно уништена, јер није испуњавала "европске стандарде"; број незапослених порастао је на 55 процената, а Влада је скратила давање помоћи незапосленима са 6 на 3 меседа да би ММФ дао кредит Мађарској; од десет милиона становника четири милиона је сиромашно. Тако стање довело је до масовних протеста Мађара па и паљења застава Европске уније.

Опширније...
 

За „Печат" из Москве БОГДАН ЂУРОВИЋ: РАЂАЊЕ НЕАМЕРИЧКОГ НАРОДА

Сирија је требало да буде рат који би Вашингтону омогућио да стигне на корак од стављања највећих светских енергетских ресурса под пуну контролу, али се томе испречио блок на челу са Русијом и Кином

Опширније...
 

Амбасадор Русије А.Чепурин: ЗАСТУПАЊЕ УЛАСКА СРБИЈЕ У НАТО ЈЕ НЕСХВАТЉИВО, АЛИ БУДАЛА ИМА СВУДА

Aмбасадор Русиjе у Београду Aлександар Чепурин оценио jе да ће пут Србиjе у Eвропску униjу “потраjати jош дуго”, као и да процес прикључења може да закомпликуjе “неке ствари, можда чак и суштински” у билатералним односима са Mосквом.

Опширније...
 

Јован Павловић: ТОЛЕРАНТНА ДИСКРИМИНАЦИЈА

Као основац у СФРЈ, са радошћу сам очекивао петак. Сваки петак – изузетак. Излази Политикин Забавник. До дана данашњег сачувао сам стрипове које је Забавник објављивао. Са уживањем се подсећам авантура Модести Блејз, Астерикса или Џеремаје. Обрадовао сам се кад је моја четворогодишња ћерка пре неки дан на трафици изабрала Мали Политикин Забавник. Након што је исцртан, офарбан и исецкан, добио сам прилику да прелистам некад омиљени часопис.

Опширније...
 

Александар Павић: ИЗДАЈО МОЈА ПРЕЂИ НА ДРУГОГ

У психијатрији је, још од Фројда, познат појам психолошке пројекције. Утемељивач модерне психоанализе је сматрао да је феномен пројекције одбрамбени механизам услед којег одређена особа одбацује одређена лична својства која сматра неприхватљивим и своје мисли, мотивације, жеље и осећања психолошки пребацује у спољашни свет и приписује их неком другом. Тако, на пример, неверни партнер може, у процесу психолошке самоодбране, да своје неверство почне да приписује другом партнеру, негирајући тиме осећај сопствене кривице или га, чак, претварајући у окривљавање оног другог.[1]

Опширније...
 


Страна 205 од 235

Колумна

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

Тишина

tisina

 

Ковид сан

kovid san

 

Сутра ће бринути за себе

sutra ces se brinuti za sebe

 

Ко је присутан

Имамо 36 гостију на мрежи
00zlatenac2qy7.jpg
Број прегледа чланка : 5957555

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.