svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
СВЕТИЊЕ БРАНИЧЕВА - Почетна

Синиша Ковачевић: ГЛАС ИСТИНЕ И ЧАСТИ НА СКУПШТИНСКОМ БАЛУ ВЕЛЕИЗДАЈЕ, ПОНИЖЕЊА И СРАМОТЕ

 

Пајо Илић: ГЛОБАЛНА ИМПЕРИЈА ЗЛА: ФИНАНСИЈСКО-ЕКОНОМСКО ОРУЖЈЕ

У последњој деценији су се десиле значајне промене у светској привреди. Раније је банкарски капитал служио потребама материјалне производње и фактички је срастао с њом. Међутим већ средином 80-их година почиње одвајање чисто финансијског капитала од потреба материјалног развоја. У данашњем времену он је попримио отворено изопачену форму. По различитим оценама у светској привреди на сваки долар, који се обрће у производној сфери долази од 10 до 15 долара, повучено на чисто спекулативним финансијске операције. Пошто је долар постао светском валутом, и САД располаже његовим огромним залихама, то су они добили у руке моћно оружје, чијим кориштењем се може нанети велика штета практично свакој земљи. Заједно с тим, такво одвајање ствара ситуацију потенцијалне неодрживости привреде САД. Оцена неких страна створених ситуација је садржана у брошури В.И. Скрипкина /31/:

Опширније...
 

ИГУМАН ЗЕМЉЕ РУСКЕ СЕРГИЈЕ РАДОЊЕШКИ

Ж ивотописне иконе Сергија Радоњешког и иконе посвећене Светој Тројици основа су нове изложбе постављене у московском Музеју старе руске уметности Рубљов. Изложба отвара низ културних и црквених манифестација посвећених 700-годишњици од рођења једног од најпоштованијих руских светаца. Јубиларни датум ће се широко обележавати наредне године.

Опширније...
 

ВЛАСТ СЕ БОГАТИ, СЕЉАК ПРОПАДА

Велибор Кузмановић из Снеготина је у Лихтенштајну провео осам и по година. Каже да му није било тешко јер је отишао код родитеља, који су већ живели у малом селу Ћур више од 30 година кад им се он придружио.

Опширније...
 

ЕВРОПСКА УНИЈА – НЕ, ХВАЛА

Сви разлози због којих Србија не треба да постане још једно сироче Европске уније

Тринаест година Србија распродаје у бесцење своје најбоље фабрике и предузећа, жртва је најцрњег транзиционог терора, примила је сав отпад и застарелу западну технологију, узела је милијарде евра најскупљих кредита, једе затровану храну, а све то са циљем да се допадне Европској унији.

Опширније...
 

СЛОБОДАН САМАРЏИЋ О СРБИЈИ И НАТО

Професор ФПН Слободан Самарџић један је од 200 интелектуалаца и јавних личности који су пре три године потписали проглас у коме инсистирају да се испоштује народна воља приликом одлучивања о приступању Алијанси.

Опширније...
 

Драган Крсмановић: РАВНА ГОРА – НОЋНА МОРА

Србија је исувише дуго чекала на ову тему да би се задовољила са исподпросечним, историјски нетачним и досадним. Уметници су одувек имали слободу да у својим делима историју тумаче „флексибилно“. Време и простор су за њих само амбијент у који они смештају људе и догађаје причајући универзалне приче о људима, и то им нико не замера. Код струке и науке ствари су потпуно другачије. Тражи се поузданост, објективност, чињенице и поуздани извори. Ни њима се то не замера.

Опширније...
 

Наталија Коваленко: НАРОДНА СРЕДСТВА ПРОТИВ ГРИПА: ШТА УЗИМАТИ, А ШТА ИЗБЕГАВАТИ

 

Зима, влага, бљузгавица, хладан ветар. Лако је прехалдити се или поквасити ноге, тада болест не може да се избегне. Мада у медицинској терминологији болест „прехлада“ не постоји. Има болести изазваних вирусним инфекцијама. Вирус може да дође споља, тачније човек може да се зарази.

Опширније...
 

НОВЕ МЕТОДЕ ЛЕЧЕЊА МУЛТИПЛЕ СКЛЕРОЗЕ

Захваљујући резултатима нових истраживања  моће ће  да се развије метода лечења која може да елиминише оштећење мозга изазваног  мултипле склерозом.

Опширније...
 

ПОЧЕТАК РАСПЛЕТА

Занимљив осврт на догађаје у Украјини нуди Џастин Рејмондо са Antiwar.com, у преводу Василија Клефтакиса на Стању Ствари:

Украјинска “Наранџаста револуција” … у суштини је била почетак једног новог хладног рата са Русијом. Обновљена конфронтација Исток-Запад се закувавала још од оног тренутка када је Путин избацио лоповске прозападне олигархе који су окружавали руског председника Бориса Јељцина, чиме је почео да баца изазов западном програму глобалне доминације.

Опширније...
 

Ана Филимонова: РУСКИ АМБАСАДОР О АЛТЕРНАТИВИ ЗА СРБИЈУ

Александар Чепурин, амбасадор Русије у Србији, говорећи 27. новембра пред полазницима Академије за дипломатију и безбедност у Београду, јасно је означио генералне и кључне тачке у узајамним односима две земље. Као прво, он је за прву црвену линију означио оно што је директно супротно интересима и Русије и Србије, а то је ступање или зближавање Србије са НАТО.

Опширније...
 

Василије Крестић: ВОЈВОДИНА ОДУВЕК БИЛА ДИКА СРПСТВА

Академик о свом капиталном делу "Срби у Угарској", српско-српским историјским (не)споразумима и данашњој покрајини: Национална свест угарских Срба била је на много вишем нивоу него наша данас

Опширније...
 

ТРИ СЦЕНАРИЈА БУДУЋНОСТИ

Манфред Макс Ниф

РАЗВОЈ ПО МЕРИ ЧОВЕКА

Одломак из  Human Scale Developement, Манфреда Макс Нифа, чувеног чилеанског економисте и творца економије босих ногу:

Овај свет је уморан од великих решења. Уморан је од људи који тачно знају шта је потребно учинити. Сит је људи који шетају с ташнама пуним готових  решења  у потрази за одговарајућим проблемима.    Снажно верујем да је потребно да  покажемо већи респект за  моћ мишљења и моћ тишине.

Опширније...
 

Милослав Самарџић: „РАВНА ГОРА“ – ШТА УИСТИНУ ГЛЕДАМО НЕДЕЉОМ УВЕЧЕ?

Исмевање сељака, официра, академика и краља, уз истовремену оду комунистима – како све то рећи у две речи?

“Равна Гора”!

Опширније...
 

Јован Павловић: ПРОСВЕТНИ ПРОЈЕКТНО ПРОПАГАНДНИ ПРОГРАМ

Реформаторима српског образовања коначно може да се постави званична дијагноза акутне шизофреније. Пре него је крају приведено саображење лика школског англосаксонском узору, одлучно се креће на ново „поклоничко“ путовање на далеки север.

Опширније...
 

Бранко Драгаш: СЕЛФИ ЛОБОТОМИЈА

Селфи. Реч године. Проглашена од стране уредништва чувеног енглеског Оксфорд речника. Реч се употребљава за властите фотографије коју поставите на друштвене мреже. Усликате се преко мобилног и слике качите на свим друштвеним мрежама. У свим ситуацијама, позама, приликама и догађајима. Сваки тренутак вашег живота.

Опширније...
 

Џон Фејган (биолог): ГЕН СОЈЕ, ГЕН АЈНШТАЈНА, ГЕН ОБМАНЕ...

Гмо - то је прича о новцу и моћи, заступници идеје o неопходности увођења генетичког инжењеринга у производњу хране схватили су да, уколико би могли, на пример, да продају ген Ајнштајна или ген неког од највећих фудбалских играча- могли би да зараде вртоглаве своте новца; реч је о огромном тржишту, реч је о манипулативној моћи, о великом бизнису.

Опширније...
 

Бранко Марушић: ПИСМА ИЗ БУГАРСКЕ

У ЗАГРЉАЈУ ЕУ ГОРЕ НЕГОЛИ ПОД ТУРЦИМА

Желите ли да знате како ћете живјети у Европској Унији? Путујте у Бугарску. Не само да се одморите, да ходате дуж шеталишта од ресторана до ресторана. То је маска – фасада. Возите мало, неколико десетина километара у унутрашњост. Видјећете рушевине фабрика, видјећете да је сиромаштво завладало свуда наоколо. Видјећете од ЕУ уништену привреду, видјећете људе који узалуд покушавају да нађу посао.

Опширније...
 

АЛБАНСКА ПРОПАГАНДА УСРЕД КНЕЗ МИХАИЛОВЕ

У Београду ће бити постављен рад двеју Албанки „Визуелна изложба породице Богујевци“ о убиству у Подујеву. Незамисливо је да у Приштини освану слике о масакрима над Србима

Опширније...
 

РУСИЈА ТВРДИ: ШЕШЕЉА СУ ПЛАНСКИ ЗАРАЗИЛИ СМРТОНОСНИМ КАНЦЕРОМ КАО И ЧАВЕЗА

Шешељева болест озбиљно је забринула и руску јавност. Шеф друштвеног комитета за одбрану Војислава Шешеља посланик Државне думе РФ Вјачеслав Теткин сматра чињеницу болести лидера српских радикала врло сумњивом. Он то повезује са тим што се Међународни трибунал, како он сматра, одавно већ претворио од судског органа у казнени.

Опширније...
 

"Глас Русије": АМЕРИЧКИ ОСИРОМАШЕНИ УРАНИЈУМ КОСИ СРБИЈУ

Петнаест година после бомбардовања осиромашеним уранијумом, у Србији од рака умире све више младих људи. Домаћи и страни стручњаци за следећу годину најављују прави скок малигних обољења. Друштво за борбу против рака предложило да се затражи одштета од Американаца, по угледу на одштетне захтеве после Фукушиме.

Опширније...
 

СВЕ ШТО БИ ТРЕБАЛО ДА ЗНАТЕ О ВАКЦИНАМА ЗА ДЕЦУ

Да ли вакцине спречавају болести или их стварају? Пре 20 година се нико није питао о потреби за вакцинацијом. Вакцинисали су нас као што се жигоше телад и нико није правио проблем око тога.

Опширније...
 

Проф. др Рајко Долечек: ИСКРЕНО ПИСМО СРБИМА

Овде у Чешкој гледамо са зебњом на догађаје у Србији, како тако рећи  нестаје она нама толико драга Србија, чија је борба за ослобођење нашим дедовима била узор и давала нам толико наде и подстрека, да се и ми ослободимо.

Опширније...
 

Томислав Кресовић: ЗАШТО ВУЧИЋ ОДРЖАВА ДИНКИЋА

Мистерија односа Динкић-Вучић

Лидер УРС-а Млађен Динкић, „сива еминенција“ српских јавних и тајних финансија „плива“ у свим владама и политичким комбинацијама од октобра 2000.године. Ко штити Динкића? То је политичко енигматско питање од посебног значаја. Лидери ДОС-а, а један од преживелих ДОС-ових „револуцинара“ министар Велимир Илић потврђује, да су постојале изнете паре из Србије на Кипру преко канала Борке Вучић и поверљивих сарадника РДБ-а Србије, који су били носачи изнетог новца из Србије.

Опширније...
 

"БОЈКОТ НАРОДА"

 

 

Небојша Малић: ТРУЛА ПОМОРАНЏА

Јутрос сам коментарисао догађаје у Украјини за РТ.

Претходно сам прегледао вести водећих западних медија: Њујорк Тајмс, Би-би-си, Волстрит Журнал... све иста прича: добри храбри Украјинци, браниоци демократије и људских права, протестују масовно против издајничког режима који је цивилизацијски искорак ЕУропских интеграција жртвовао под притиском неосовјетске диктатуре у Москви... и томе слично, и тако даље.

Опширније...
 

Проф. др Слободан Турлаков: ДВА ДЕМИНУТИВА КАО СТРАТЕШКИ ПАРТНЕРИ

Познато је да се за умањено значење неке речи каже да је то – деминутив. Међутим, ми овде хоћемо да употребимо умењење значења не речи, већ људи. Један је Вук (Драшковић) чији је деминутив Вучић, а опет, други је СПО који представља деминутив од СНС у преносном смислу. Тј, СПО је једва постојећа странка, док је СНС највећа, па би тако стављене једнa према другој, СПО био деминутив СНС–а.

Опширније...
 

СРБИЈА СА РУСИЈОМ – КАО ИЗРАЕЛ СА САД

ИЗ ИЗЛАГАЊА ЂУРЕ БИЛБИЈЕ НА СЛУШАЊУ У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ О ЕВРОАЗИЈСКОМ ЕКОНОМСКОМ САВЕЗУ

Историја на несумњив начин говори: да је Србији и Србима увек одговарала јака Русија.

Опширније...
 

Емрик Шопард: НЕМОЈТЕ ЖРТВОВАТИ КОСОВО ЗА ЕУ – ЗА УМИРУЋИ СОВЈЕТСКИ САВЕЗ

Поштовани господине Шопрад, Ви сте својевремено у интервjyy Геополитици рекли да су мондијализам који долази из Америке и ислам „сијамски близанци". У својој књизи „Хроника борбе цивилизација" - Koja je недавно доживела треће издање - говорите о објективном савезу Америке и радикалног ислама. Да ли су тзв. арапско пролеће и грађански рату Сирији потврдили Вашу тезу о везама америчких обавештајних служби и Ал Каиде? Можете ли нам навести неке упечатљиве примере сарадње Американаца и исламистичких група који могу да послуже као допунске фусноте за ново издање Ваше књиге „Хроника борбе цивилизација"?

Опширније...
 

Милорад Екмечић: ИСТИНА О САРАЈЕВСКОМ АТЕНТАТУ

Нити нешто славимо, нити обележавамо, него гледамо како се оно што се догодило пре једног века поново покушава обновити

Да ли данас нешто славимо, или у духу покушавамо да обновимо једну трагедију која нас је опет снашла? Нити славимо, нити обележавамо, него гледамо како се оно што се догодило пре једног века, поново покушава обновити. Двестогодишњица стварања Сједињених Држава Америке (1976) праћена је једним великим светским конгресом историчара у Сан Франциску. Два века од Француске револуције,

Опширније...
 

Никита Бондарјев: ПРВА ПУТИНОВА НВО У СРБИЈИ

Московски институт РИСИ прави за Владимира Путина политички програм руског присуства на Балкану. Никита Бондарјев, виши научни сарадник Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) из Москве, борави у Београду из много важнијег разлога него што је посета Сајму књига. Од суботе у Србији ће почети са радом званично представништво РИСИ, чији је покровитељ Владимир Путин. Очито да се Москва укључује у трку са Вашингтоном у стварању полуга утицаја и инструмената меке моћи у иностранству. После стварања глобалне телевизије „Раша тудеј”, по узору на Си-Ен-Ен, долази на ред невладин сектор, по чему су одувек Американци били препознатљиви.

Опширније...
 

Ратко Дмитровић: КОМУНИСТИ НАПРАВИЛИ ПРОЈЕКАТ РАЗБИЈАЊА ЈУГОСЛАВИЈЕ

 

На Четвртом конгресу КПЈ охрабрено је свако антисрпско деловање, подстакнут усташки покрет, постављени темељи за разбијање Краљевине Југославије, и формирање будућих независних држава на штету Срба, као и нација који ће настати из српског бића и живети на патолошкој мржњи према Србима? Данас је сасвим јасно шта се то догодило у Дрездену 1928 што је одредило судбину Срба?

Опширније...
 


Страна 205 од 235

Колумна

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

Тишина

tisina

 

Ковид сан

kovid san

 

Сутра ће бринути за себе

sutra ces se brinuti za sebe

 

Ко је присутан

Имамо 73 гостију на мрежи
tuman-s.jpg
Број прегледа чланка : 5937787

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.