svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
СВЕТИЊЕ БРАНИЧЕВА - Почетна

Драгомир Антонић: СРБИМА СЕ ЗАМЕРА ПРОШЛОСТ

Србима замерају прошлост. Зато их кажњавају. Територија на којој да- нас живе Срби дуге је историје. Десет хиљада година овде живе људи. Рађају се, раде, пишу, сликају, производе, тргују, радују се, моле. Некад ратују. Некад се мире. Плодотворан живот из којег израста цивилизација. Каже наука, заснована на материјалним доказима археолошких истраживања.

Опширније...
 

Ана Филимонова: УЧВРШЋИВАЊЕ НАТО СНАГА НА БАЛКАНУ

Основни инструменти Североатланске алијансе која се последњих година динамично развија на Балкану, су: Акциони план за чланство, Савет за евроатланску сарадњу, програм Партнерство за мир, неформална регионална Управљачка група за безбедност југо-источне Европе (South East Europe Security Cooperation Steering Group), програм југо-источног процеса сарадње (South-East-European Cooperation Process), Савет за регионалну сарадњу (Regional Cooperation Council).

Опширније...
 

Биљан Живковић КО СВЕ ПОДРИВА ТЕМЕЉЕ СРПСТВА?

Прочитала сам интервју Небојше Милосављевића у Политици под насловом „Свесно сам се обрушио на Цркву”, и неколико дана касније писмо, одговор владике канадског Георгија, који је Политика, наравно, скратила. Сама књига Милосављевића „Свети Никола у Торонту”, не служи на велику част озбиљном српском списатељству, нити ће икада заузети и доње место у нашој литератури, сем  тужног.

Опширније...
 

Зоран Влашковић: УНИШТИЛИ ВИШЕ ОД 10.000 СПОМЕНИКА

На две трећине територије КиМ (укупна површина 10.886 км2) су у потпуности уништили од 1999. године,  на више од  280 српских  гробља, више од 10.000 споменика што је нечувено дивљаштво у Европи. – Руше и споменике бораца против фашиста . – Срушили све споменике српских писаца и историјских личности

Опширније...
 

СНИЗИТЕ ХОЛЕСТЕРОЛ ПРОМЕНОМ ИСХРАНЕ И ЧАЈЕВИМА

Холестерол је потребан људском организму, али само до одрећених вредности. Уколико га у крви има више него што је дозвољено, може проузроковати неке болести крвних судова, мождани удар, срчани инфаркт и друга обољења.

Опширније...
 

ПОТОМАК МАХМУТ-ПАШЕ БУШАТЛИЈЕ ВРАТИО СЕ ПРАВОСЛАВЉУ

Потомак Станка – Скендер-бега Црнојевића и Махмут-паше Бушатлије Махмут Бушатлија вратио се на Сретење Господње, 15. фебруара, у православну вјеру. Он је, како је саопштено из Митрополије црногорско-приморске, на крштењу добио име Станко, а тај свети чин примио је у цркви на Ћипуру, на гробу Ивана Црнојевића. Крштење је обавио секретар ЕУО Митрополије црногорско-приморске, архијерејски протопрезвитер цетињски отац Обрен Јовановић.

Опширније...
 

Ђорђе Вукадиновић: БЕОГРАД ЈЕ ДАО ЗНАЧАЈАН ДОПРИНОС КОСОВСКОЈ НЕЗАВИСНОСТИ

Политички аналитичар и уредник НСПМ Ђорђе Вукадиновић оценио је да је званични Београд, одустајући од става "и Косово и ЕУ" и определивши се за "Европу по сваку цену", знатно допринео да самопроглашено Косово утврди елементе своје државности.

Опширније...
 

Џон Кери: КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ ОПАСНО УГРОЖАВАЈУ ЖИВОТ НА ЗЕМЉИ

У ЏАКАРТИ УПОЗОРИО ДА МЕЊАЊЕ КЛИМЕ МОЖЕ ПОСТАТИ НАЈСТРАШНИЈЕ ОРУЖЈЕ ЗА МАСОВНО УНИШТАВАЊЕ

Смањише се надмени Американци! Али, било је потребно да се претходно суоче са сушом у Калифорнији какву нису имали за протеклих сто година и са незапамћеним снежним мећавама у својим источним државама.

Опширније...
 

Кустурица: БОШЊАЧКИ „НАРОДНИ БУНТ“ ЈЕ ИЗРЕЖИРАН ПРОТИВ СРПСКЕ

Редитељ Емир Кустурица упозорио је да је вишедневни народни бунт у Федерацији БиХ апсолутно изрежирани концепт против Српске, за стварање унитарне БиХ, односно хитне потребе рушења Дејтонског мировног споразума.

Опширније...
 

Ратко Дмитровић: ДАХ ЦРНОГ ГАВРАНА, НАД ЗЕМЉОМ ИСПОД КОЈЕ КЉУЧА МРЖЊА И ЧЕКА ДА ЕКСПЛОДИРА

Иво Андрић, тај велики зналац и тумач Босне и Херцеговине, има једну у јавности мање познату приповетку, зове се “Писмо из 1920. године”, која на савршен начин, прецизно и неумољиво, скида све маске и намазе с лица оног што зовемо Босна и Херцеговина. На једном месту тог антологијског текста, писаног у првом лицу Андрићевог пријатеља који заувек напушта Босну, каже се да је то земља тврде вере, узвишене чврстине карактера, земља нежности и љубавног жара, осећања и непоколебљиве оданости, али да испод свега тога кључају урагани сапетих и збијених мржњи које сазревају и чекају свој час.

Опширније...
 

МРЕЖА НЕСПОСОБНИХ А БЕЗОБЗИРНИХ - ГУШЋА ОД ПАУКОВЕ

Предраг Мирковић

ИСТОРИЈА ПАМТИ САМО ХРАБРЕ И ПАМЕТНЕ

У дневнику, који је водио 1915. и 1916. године, српски краљ Петар I Карађорђевић је на једном месту записао: „Садањи начелник пошта и телеграфа Сава Мијалковић ништа не ваља. Мењао је партије и места кад је која дошла на власт. Код њега је свагда неуредност. Али је добар пријатељ са Сретеном Којићем и тиме је све речено!“

Опширније...
 

Ратко Паић: У МАРТУ ПОЧИЊЕ ВЕЛИКА РУСКА ПОСЛОВНА ОФАНЗИВА НА СРБИЈУ

Привредна изложба ће се састојати од округлих столова о енергетици, саобраћају, пољопривреди, образовању и телекомуникацијама

Опширније...
 

Милан Миленковић: ДУШЕВНЕ ОСНОВЕ ИЗДАЈЕ

Комесарски дух је градски дух и наморавање других да следе његову идеолошку матрицу је, по сеоским мерилима, неуљудно и неваспитано. Да вера у Бога може да буде тиха и ненаметљива – то је сасвим далеко од мозга грађанина. Баш зато, он, у одређеним временским одсецима, од двадесет до педесет година, открива нове истине и нове идеологије, док је наш мучени народ хиљаде година сасвим успешно живео у и са заједницом, без икакве идеологије. Душевна основа издаје почива на промени начина живота, односно на претварању, код нас широко заступљеног сељаштва, у градско становништво.

Опширније...
 

Леонид Решетњиков: САМО ЧУДО БОЖИЈЕ МОЖЕ СПАСИТИ РУСИЈУ, АЛИ РУСИ ТОГА МОРАЈУ БИТИ ДОСТОЈНИ

Инспиративна и опомињућа беседа директора РИСИ, која би се, осим на Русе, могла односити и на православне Србе

Често говоримо да је нашој Отаџбини потребна национална идеја око које би се могао ујединити цео народ. Али да ли је могуће такво уједињење? Често су чак и наше представе о Русији принципијелно различите. Иако живимо у Руској Федерацији, ни до дан данас нисмо успели да одговоримо на питање шта је то Русија? Без одговора на ово питање узалудно је тражење трећег пута, а без тог одговора поново ризикујемо да забасамо у нови ћорсокак. Тачније, нећемо изаћи ни из овог ћорсокака у којем се тренутно налазимо.

Опширније...
 

ЕУЛЕКС БЛИНДИРАНИМ ВОЗИЛИМА УПАДАО У ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР У МИТРОВИЦИ

Из разлога који се могу наслутити, до зуба наоружани полицајци Еулекса посебно су опсервирали зграду Управе и фотографисали све улазе, наговештавајући могућност неке нове, много драстичније војно – полицијске акције

Опширније...
 

ОПЉАЧКАНИМ ЗЛАТОМ СПАСИЛИ КОЉАЧЕ СРБА!

Право и правда нису исто. Зато прича о злату које је усташки режим НДХ опљачкао од Срба и Јевреја у Другом светском рату неће бити тема ни на предстојећем српско-хрватском процесу пред Међународним судом правде. Амерички судови одбили су тужбу својих грађана, Срба, Јевреја и Украјинаца, потомака жртава геноцида у НДХ. Они су тужили Ватиканску банку (званични назив је Институт за верске послове) и фрањевачки монашки ред због „прања“ нацистичког блага. Оптужбе нису оповргнуте, али је после интервенција Ватикана у Стејт депарменту утврђено да банка Свете столице ужива имунитет.

Опширније...
 

Срђа Трифковић: СРБИЈА У РАЉАМА ГМО МАФИЈЕ

Досадашње одбијање Србије да измени законе којима се забрањује гајење, увоз и пуштање у прехрамбени ланац генетски модификованих организама (ГМО) није наишао на критику само од ЕУ и Светске трговинске организације, већ и од владе Сједињених Држава. То само значи да је Србија, до сада, бар нешто радила добро.

Опширније...
 

Ранко Гојковић: ИСТОРИЈА - УЧИТЕЉИЦА ЗНАЊА А НЕ УЧИТЕЉИЦА ЗАБЛУДА

Срби су у делу руског ђака Милоша Милојевића имали духовно и богословски осмишљену историју ... али је та историја читав један век већ забрањена, па данашња деца уче кастрирану историју свог рода

Опширније...
 

Борис Алексић: ОД БЕОГРАДА ДО КИЈЕВА - КРВАВИ ТРАГ ПРОЗАПАДНИХ РЕВОЛУЦИЈА

САД и ЕУ нису успеле у Украјини да победе Русију дипломатским и економским средствима јер је Русија понудила Украјинцима много више од Запада, па су из тог разлога прибегли свом опробаном рецепту и изазвали нову крваву револуцију. Чак 77 људи је погинуло у Кијеву након што су се мирне демонстрације претвориле у насилне, а вође опозиције позвале своје присталице да се наоружају[1] и преузму власт.[2]

Опширније...
 

Зоран Чворовић: МРТВА ЗВОНА НА РАСПЕТОМ КОСМЕТУ

Забрана да се над немањићким Косовом и Метохијом чују звона са српских царских лаври представља тачку на крвавом рукопису великоалбанског покрета, чије перо држи сам Бондстил…

Опширније...
 

БОГ СПАСАВА СРБИЈУ, А НЕ ИЗБОРИ И ПОЛИТИЧАРИ

Вичу праведни, и Господ их чује, и избавља их од свијех невоља њиховијех. Господ је близу онијех који су скрушена срца, и помаже онима који су смјерна духа. Много невоља има праведник, али га од свијех избавља Господ.“ (Пс.33-17,18,19)

Опширније...
 

Сергеј Правосудов: СРБИЈА МОЖЕ ДА ЗАУСТАВИ ИЗГРАДЊУ ЈУЖНОГ ТОКА

РЕЗУЛТАТ ВАНРЕДНИХ ИЗБОРА У СРБИЈИ МОЖЕ СНАЖНО УТИЦАТИ НА ЕНЕРГЕТСКУ ПОЛИТИКУ ЕВРОПЕ

У Србији ће се 16. марта одржати ванредни парламентарни избори чији резултат може веома снажно утицати на енергетску политику Европе. Чак може доћи и до заустављања реализације пројекта Јужни ток.

Опширније...
 

Душманићева апотека у центру Пожаревца подсећа на ову значајну породицу

Предраг Мирковић

незаборавни трагови душманића

Недавно реновирање чувене Душманићеве апотеке, једне од најлепших зграда у Пожаревцу, побудило је интересовање за ову фамилију, која је дала низ занимљивих личности значајних за историју Браничева, па и Србије.

Опширније...
 

Бивши припадник полиције БиХ: ГРАНАТУ НА МАРКАЛЕ ИСПАЛИЛА АРМИЈА БиХ ПО НАЛОГУ АЛИЈЕ ИЗЕТБЕГОВИЋА

Хаг – Сведочећи у одбрану Караџића, бивши припадник полиције БиХ изјавио да је гранату на сарајевску пијацу Маркале испалила Армија БиХ по налогу Алије Изетбеговића.

Опширније...
 

УПРКОС МОЋНИМ ОТИМАЧИМА

„МАРШ ЗА СРПСКО КОСОВО“ ВИШЕ ГРАДОВА У ПОЉСКОЈ, ЧЕШКОЈ И СЛОВАЧКОЈ

Данас ће у више градова у Пољској, Чешкој и Словачкој бити организован “Марш за српско Косово”.Ових дана су се на друштвеним мрежама и стадионима могли видети позиви Пољацима, Чесима и Словацима да изађу на улице како би протестовали против кршења међународног права и против „крађе Косова Србији“. Ова манифестација се одржава сваке године након једностраног проглашења независности Косова, 17. фебруара 2008.

Опширније...
 

Томислав Кресовић: ИЗБОРИ - ЗА ДОМИНАЦИЈУ ЕУ У СРБИЈИ

 

Србија је принуђена да на превременим изборима добије већину која се тражи од међународних фактора моћи

Превремени избори се организују да би се направила „рокада“ на легитимни начин у вршењу власти и избору премијера између СНС и СПС-а. У исто време превремени избори су потреба стварања шире парламентарне већине од 170-180 посланика који могу да у двотрећинској већини крену у промену устава Србије у складу са политиком која води ка ЕУ, односно променом уставно правног статуса Косова и Метохије. Потребна је политичка и парламентарна већина која ће бити спремна на шире друштвене, економске и државне потезе како траже Брисел, Берлин и Вашингтон.

Опширније...
 

КОМУНИСТИЧКО ЈЕВАНЂЕЉЕ

Доносимо прекуцани и скенирани документ из Војног Архива

(Речи Моше Пијаде на антифашистичком конгресу 1942.г. у Бихаћу)

Моша је само сажео оно што је у врху Комунистичке партије већ било зацртано и увелико примењивано. То потврђује и случај из Пожареваког округа где су комунисти извели напад на Велико Градиште већ 20. септембра 1941.  Заробили су девет немачких војника који нису успели да се повуку преко Дунава,  а онда затражили повлачење немачке војске из овог округа и пуштање из затвора у Пожaревцу свих ухапшених партизана. Немци нису на то пристали, и настали су мучни преговори.

Опширније...
 

Др Радивоје Петровић: ЗЛОЧИНАЧКЕ НОТЕ

Три месеца најављиван концерт сплитске певачице Дорис Драговић у Комбанк арени у Београду одржан је на сам дан Светог Трифуна – пред празним трибинама, упркос вишедневном уверавању да су све карте распродате и да ће ова експонирана Хрватица наступити у највећој дворани у овом делу Европе, испуњеној до последњег места. Једини гледалац концерта био је музички критичар РТВ Б92, будући да је све остале карте анонимно лице – откупило.”

Опширније...
 

Борис Алексић: ПРЕД ОЧИМА ЦЕЛОГ СВЕТА САД И ЕУ УНИШТАВАЈУ ДОКАЗЕ О ТРГОВИНИ ОРГАНИМА ОТЕТИХ СРБА

Иако трговина људским органима отетих Срба на КиМ према међународним стандардима спада у злочин против човечности који не може да застари Еулекса има намеру да ускоро оконча истрагу због наводне застарелости предмета.

Опширније...
 

НАРОДНИ ФРОНТ ЗА ОДБРАНУ УСТАВА И СРБИЈЕ

Иницијатива политичким странкама и удружењима Републике Србије

Закључивањем Бриселског споразума од 19. 4. 2013. године и принудним спровођењем истог грубо је нападнут Устав Републике Србије. За разлику од ранијих напада који су вршили албански сепаратисти уз подршку западних савезника, овога пута напад на наш Устав је извршен од стране актуелног режима у Београду. Захваљујући актима републичке власти, успостављен је гранични прелаз између јужне српске покрајине и преосталог дела Србије, противзаконито су распуштени органи власти јединица локалних самоуправа на северу Покрајине, након чега је локално становништво, претњама и принудама приморавано да изађе на локалне изборе расписане од стране шиптарских сепаратиста.

Опширније...
 

Дијего Фузаро: ЧЕТВРТИ СВЕТСКИ РАТ ЈЕ У ТОКУ

Такозвани Хладни рат био је Трећи светски рат. Али, мало људи зна да смо сада већ ушли у Четврти светски рат. Наиме, Сједињене Америчке Државе, а могли бисмо их назвати, према Кантовој формули, „универзалном монархијом", чим су однеле победу у Трећем светском рату, започеле су и Четврти светски рат 1989. године, а нарочито 1991. године нападом на Ирак, тако што су објавиле рат свима у свету који не прихватају њихову доминацију. На тај начин смо ушли, почев од такозваног Панамског рата 1989, у нову фазу ратова који сви заједно представљају унутарње ткиво Четвртог светског рата.

Опширније...
 

Звонимир Трајковић: ЕВРОПСКЕ ВРЕДНОСТИ!?

МОНСТРУМ У ЛИКУ ГЕНЕРАЛА

Бивши командант Унпрофора у Босни и Херцеговини Руперт Смит на суђењу генералу Ратку Младићу дао је једну несвакидашњу изјаву: "Бомбардовали смо гробове Младићевих родитеља да бисмо га понизили". Који је то монструм и који је то мождани склоп који може да нареди авијацији да бомбардује сеоска гробља и гробове било кога - па и својих непријатеља - а непријатељи му нису могли бити јер је предводио неутралне мировне снагеУједињених Нација, УМПОФОР.

Опширније...
 


Страна 203 од 236

Колумна

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

Тишина

tisina

 

Ко је присутан

Имамо 35 гостију на мрежи
vitovnica-s.jpg
Број прегледа чланка : 6070854

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.