svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
СВЕТИЊЕ БРАНИЧЕВА - Почетна

Мирослав Лазански: ЗАПАД У СРБИЈИ – СЛОБОДНО ТРЖИШТЕ, ПОРОБЉЕНИ ЉУДИ

Наши политичари као да су свесно заборавили чињеницу да је било потребно успоставити владавину права пре него што нам је стигао овакав предаторски капитализам.

Опширније...
 

Старац Пајсије Светогорац: АКО МИТРОПОЛИТИ ЋУТЕ, КО ЋЕ ГОВОРИТИ

Равнодушност према Богу доноси равнодушност према свему осталом; доноси моралну дегенерацију. Вера у Бога је велика ствар. Кад човек верује у Бога онда воли и своје родитеље, своје огњиште, своје сроднике, свој посао, своје село, општину, своју државу и отаџбину. А неко ко не воли Бога и своју породицу - не воли ништа, јер, и отаџбина је једна велика породица...

Опширније...
 

ВЕЛЕМАЈСТОРИ РУСИ ЗАРАДИЛИ МИЛИЈАРДЕ НА САНКЦИЈАМА ПАЦЕРА ОБАМЕ

Ах, тај шах. То је игра у којој мајстори успевају, аматери не. И вековима, они који су овладали вештином размишљања и планирања неколико корака унапред су увек били у стању да те вештине примене у реалним ситуацијама и да потом манипулишу онима који су ограничени само на реаговање.

Опширније...
 

Др Раде С. Н. Рајић: СРБИ О ЧАСТИ

ТРАЈНЕ ЗАВЕТНЕ ВРЕДНОСТИ У СВЕСТИ СРБСКОГ РОДА

„Ја сам остао Србин и преко
мора где се испитивањима бавим.
То исто треба да будете и ви,
и да својим знањем и радом
подижете славу Српству.“

Никола Тесла

Турско царство основано 1288. године, те да је 1289. била годишњица царства, да би 1389. године била стогодишњица, коју је Мурат хтео да прослави величанственом победом над српским царством, и тако Европи најави да у њу долази незадрживо на велика  врата.

Опширније...
 

Роберт Г.Д. Лафан: ЈЕДАН ЗАПИС О СРБИМА ИЗ 1918. ИЛИ ЧУВАРИ КАПИЈЕ

Срби безгранично верују у своју способност да се такмиче са достигнућима најмоћнијих нација света

Непријатељи су платили свој данак главним одликама Срба. “Два су чиниоца, по мом мишљењу, била од одлучујућег значаја у победама српске војске”, пише дописник Франкфуртер цајтунга, “универзално патриотско усхићење и физичка снага српских војника. Сведоци патриотског усхићења су сви они примери саможртвовања, они који су дали своје породице и сву своју имовину и ставили се на располагање својој домовини.”

Опширније...
 

Свети Владика Николај: ДУХОВНЕ ПОУКЕ - О КАЗНАМА ГОСПОДЊИМ

Поштовани читаоци, поводом незапамћене поплаве која нам се десила, доносимо светоотачко тумачење св. Владике Николаја. Овим путем бисмо хтели да се обратимо верујућем народу и да замолимо да се у наредном периоду, због много мртвих и унесрећених људи, а и не знамо како ће се даље одвијати догађаји, суздрже од весеља и неразумног трошења средстава, која могу да се дају онима којима су сада најпотребнија - нашој браћи која су остала без игде ичега јер и они су Христова ''мала браћа''.

Опширније...
 

Борис Алексић: НАТО НА ХИТЛЕРОВОМ ПУТУ

Разбијање СФРЈ и агресија на СРЈ показали су целом свету да је НАТО од одбрамбеног савеза постао агресивна војна машинерија. Међутим рат против српског народа био је само први корак у стратегији Алијансе која је из године у годину била све ближе границама Русије.

Опширније...
 

Томислав Кресовић: СТРАТЕГИЈА ЗА СРБИЈУ: ЈАЧАЊЕ СЕКТИ, СЛАБЉЕЊЕ СПЦ, КОЛОНИЈА ПОТРОШАЧА, ПРОДАЈА СВИХ РЕСУРСА

Србија је до 2025. године у НАТО?

Србија се пројектује и „обрађује“ да буде колонија Западног геополитичког интереса, односно да буде периферија ЕУ у периоду од 10-так година али и да буде део НАТО. Да подсетимо да је Брозова политика од 1950. године отворила пут Маршаловом плану и сарадњи са НАТО као и културно отварање бивше Југославије према западној култури.

Опширније...
 

Мирослав Лазански: КАКО НАМ СЕ ДОГОДИО „ПОТОП“

 

Боримо се против пирата у Индијском океану и против терориста у Малију, а овде нам људи чекају спас на крововима својих кућа

Опширније...
 

РУСИЈА ИЗЈЕДНАЧАВА ПРОИЗВОДЊУ И ПРОДАЈУ ГМО СА ТЕРОРИЗМОМ

Аграрни одбор Државне Думе покренуо је законску иницијативу да се утврди кривична одговорност за све који бусу производили, транспортовали и продавали ГМО храну.

Опширније...
 

Митрополит Амфилохије: У ДАНАШЊЕМ СВЕТУ НАЈВЕЋЕ ГОЊЕЊЕ ЈЕ ГОЊЕЊЕ ХРИШЋАНСТВА

Духовни сабор „У свјетлости Христовог васкрсења – Бокељи Светом Сави и Превлачким мученицима“ посвећен спаљивању моштију Светог Саве на Врачару и обретењу моштију Превлачких мученика оправдао је атрибут најмасовнијег духовног окупљања православних Бокеља.

Опширније...
 

Монахиња Атанасија: НАСИЛНА ДЕИНДУСТРИЈАЛИЗАЦИЈА СРБИЈЕ – НЕСРЕЋА, А МОЖДА ПОЧЕТАК НОВОГ СРЕЋНИЈЕГ ПУТА ЗА СРБЕ

Након страшног разарања Србије и уништења комплетне индустрије и разарања путева, мостова, кућа и штете која се сигурно никада и неће утврђивати на овоме свету, огољен, осиромашен Србски народ, пренасељен у градовима, можда више никада и не може да се усправи у овим околностима на Брозов начин, који је ма како лош, њему једино познат.

Опширније...
 

БРОЈАЊЕ МРТВИХ – ЗНАМО ЛИ УОПШТЕ СОПСТВЕНУ ИСТОРИЈУ

Колико је Срба погинуло у ратовима деведесетих? Колико у оба светска рата? Знамо ли уопште сопствену историју? А ако не знамо, или нећемо да знамо, зар је чудо што нам је други - злонамерно - пишу?

Опширније...
 

КАКО ЈЕ ОСНОВАНА КОМАНДА ЧЕТНИЧКИХ ОДРЕДА: ДРАЖИНУ ГЕРИЛУ ЛОНДОНУ ОТКРИЛИ ТЕЛЕГРАФИСТИ

Историја бележи да је пуковник Драгољуб Дража Михаиловић 11. маја 1941. године на Равној гори основао Команду четничких одреда Југословенске војске, први герилски покрет против нациста у окупираној Европи. Заметак нове војске у отаџбини била је група од седам официра и 24 подофицира која је са својим командантом Брзог одреда (Дража га после назвао Горски) из Босне прешла у Србију. Међутим, мало је познато да су за Дражино именовање за команданта Југословенске војске у отаџбини.

Опширније...
 

СУВОРОВ ПРОГЛАШЕН ЗА НАЈВЕЋЕГ ВОЈСКОВОЂУ У ИСТОРИЈИ РУСИЈЕ

Грађани Русије изабрали су – на општенационалном гласању које је трајало месецима – Александра Суворова за највећег војсковођу у историји своје земље.

Опширније...
 

Ранко Гојковић: ЗАШТО УКРАЈИНА НЕ МОЖЕ У НАТО

Путин је својим ратом против нас успео да промени менталитет Украјинаца и окрене нас у различитом стратешком правцу. НАТО је најбољи избор за Украјину” – изјавила је ових дана лепа Јулија и остала жива. То да Украјина не може бити чланица НАТО пакта, јасно је свакоме “коме врана није попила памет” како би сликовито рекао српски народ. О томе више него убедљиво сведоче како даља и ближа историја, тако и садашњост, без обзира на тренутну занесеност кијевске војне хунте. Сва њихова аргументација није ништа друго него обичан мехур од сапунице, који ће пре или касније пући. Укратко, прво историјски разлози због којих Украјина не може у НАТО Пакт:

Опширније...
 

ЗАШТО ЈЕ СРБИЈА ПРИ ВРХУ ПО БЕДИ?

Једино су Венецуела и Иран испред Србије на листи која мери степен беде у 89 земаља света. “Индекс беде”, истраживање које је Србију сместило на алармантно треће место, спровео је и недавно објавио професор примењене економије на Универзитету “Џон Хопкинс” Стив Хенки.

Опширније...
 

Александар Павић: ЛЕШИНАРИ НАД СРБИЈОМ

Зов изгледног профита је очигледно прејак, мирис крви неодољив

Није могла да прође ни тродневна жалост посвећена жртвама великих мајских поплава. Већ другог дана жалости, у четвртак 22. маја, и директор и председник Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) су пожурили да новинарима у Београду објаве да је њихова банка „заинтересована да учествује у приватизацији Телекома Србија, Дунав осигурања и Аеродрома Никола Тесла“. [1]

Опширније...
 

Дмитриј Седов: САД: СРБИЈА „РОЏЕР“!

Присећам се како је у време рата у Ираку свет облетео следећи филм. Из америчког хеликоптера се пуца по лоповима који су одлучили да разделе некакву робу из напуштеног камиона. Судећи по кадру и коме се од испаљених пројектила  отржу чак и велики точкови камиона иза кога се крију људи, пуца се  из аутоматског топа. А када комад долети  до човека, тај се распада у хиљаду комадића. Све је као у стрељани: хеликоптер виси у једној тачки, стрелац мирно циља у следећу жртву и пуца. Када се жртва растури  стрелац равнодушно воки-токијем извести: „роџер“.

Опширније...
 

Рајко Долечек: ПОСЕТА ГЕНЕРАЛУ МЛАДИЋУ У ХАГУ

Већ дуже времена сам се спремао да посетим свога пријатеља генерала Ратка Младића у истражном затвору у Шевенингену (Хагу), где чека своје суђење (које сада крајем маја 2014. почиње) после хапшења и изручења у Хаг (2011) ондашњом владом Србије.

Опширније...
 

ЂУБРЕ КАО ХРАНА И СМРТОНОСНИ ПОМФРИТ

Дуготрајно конзумирање фаст-фуда је штетно по јетру у истој мери као и хепатитис. До овог закључка су дошли амерички научници. Најопаснијим јелом стручњаци сматрају помфрит.

Опширније...
 

Стевица Деђански: НЕБЕСКА СРБИЈА ИЛИ БУЂЕЊЕ ПРАВЕ СРБИЈЕ

Не може се волети оно што се не познаје. Било да је реч о човеку или о народу. Будите сигурни да сви они који свој народ престају да разумеју и губе везу са њим, одмах и у истој мери губе и веру очева, постају или атеисти или равнодушни људи"

Достојевски

Опширније...
 

Драгомир Анђелковић: НАЦИЗАМ ИЗМЕЂУ (ГЕО)ПОЛИТИКЕ И ЗАБОРАВА

Најновији годишњи извештај Центра „Симон Визентал“ има изразито контроверзан карактер. С једне стране – то морам да кажем без обзира на искрено уважавање према поменутој институцији која се доследно бори против остатака нацизма и према нашем народу показује коректност – делује цинично, док с друге стране, поготово када се ради о Србији, има више него отрежњујући смисао.

Опширније...
 

КАДА ЈЕ СВЕ РУСИЈА ПОМОГЛА СРБИЈИ И ШТА СЕ ДОГОДИЛО 1999. ГОДИНЕ?

1) Свети Сава је постао монах захваљујући монаху Русу који га је одвео на Свету Гору и замонашио га у руском манастиру светог Пантелејмона.

Опширније...
 

ПЛАН: „СТОПА СМРТНОСТИ СЕ МОРА УБРЗАТИ“!?

Коришћење хране као оружје је старо колико и опсада градова, али данашњи варвари су подигли ниво деловања „за неколико степеника више“.

Опширније...
 

ПРАВОСЛАВНИ ЛЕКАРИ О ВАКЦИНАЦИЈИ ДЕЦЕ

Поштовани православни родитељи,

Сведоци смо разних догађања, вести и информација када је у питању вакцинисање деце. Са различитих страна имамо прилике да чујемо искључиво једностране ставове, обично недовољно аргументоване:

Опширније...
 

Борис Над: САМО РУСИЈА МОЖЕ ДА ОКОНЧА ХЕГЕМОНИЈУ ЗАПАДА

Постоји велико поклапање између политике САД и Немачке што се тиче Балкана. Како оцењујете улогу Немачке у данашњој Европи? У којој мери је она сателит Америке, а у којој мери независна сила?

Опширније...
 

КАКО ЈЕ НАСТАЛА ПЕСМА „ЂУРЂЕВДАН“?

Уз обиљежавање народних обичаја, традиција је постала и пјесма “Ђурђевдан”, коју је обрадио музичар Горан Бреговић, а опјевала сарајевска група “Бијело дугме”. Међутим, многи Срби данас не знају како је заправо настала та пјесма и које је њено значење.

Опширније...
 

СВЕТИ САВА И ДАНАС СПАЈА И УЈЕДИЊУЈЕ СРПСКИ И РУСКИ НАРОД

На Ђурђевдан су у српску престоницу стигла два госта из далеког Сибира са лепим поклоном за српску престоницу, тачније за СПЦ и српски православни народ. Протојереј Олег Матвејев, старешина Успенског храма у граду Кјахти, републике Бурјатије у Русији, у пратњи једног свог парохијана, донео је на дар храму Светог Саве копију чудотворне иконе «Споручница грешных» (Посредница за грешне).

Опширније...
 

ЦЕНЗУРА! СМЕЊЕН УРЕДНИК НОВОСТИ КОЈИ ЈЕ НА РТС-у КРИТИКОВАО ВУЧИЋА И ВЛАДУ!

Шеф деска Вечерњих новости, Срђан Шкоро, смењен је са те функције након јавног изношења критика на рачун нове владе и Александра Вучића. Независно удружење новинара Србије изражава протест због те одлуке наводећи да је “индикативно да се директор и главни уредник ‘Новости’ одлучио на овакав потез након Шкоровог гостовања у Јутарњем програму РТС-а у којем је говорио о саставу нове Владе Србије.”

Опширније...
 

Томислав Кресовић: СРБИЈА ЈЕ КОЛОНИЈА НОВОГ СВЕТСКОГ ПОРЕТКА, ЗЕМЉА БЕЗ НАЦИОНАЛНОГ ИДЕНТИТЕТА

Преумљење“ Србије у току

Србија постаје и већ је део Новог Светског поретка. Како? Прво је била експеримент Новог поретка од 1991-2000. године, а онда је од 2001. године постала „ћелија“ Новог Светског поретка. Србија је почела да се понаша као експонент лидера Новог Светсог поретка САД али и као следбеник европске глобалне политике. Србија данас има моћне масонске ложе, своје људе у трилатералној комисији за Европу, своје ротаријанце, део међуародне мафије, следбенике и послушнике ММФ-а и Светске банке.

Опширније...
 

Драган Матијевић: О ОБРАЗОВАЊУ ИЛИ АКО ЈЕ НЕКО СМИСЛИО ДА НАС УНИШТИ, БОЉЕ НИЈЕ МОГАО ДА СМИСЛИ

Више немам право да опоменем дете које преписује кад видим како се добијају универзитетске дипломе

Недавно се у издању Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) појавио зборник Колико коштају илузије / Либерализација образовања у Србији ( већ седма књига у издању овог веома активног синдиката још један је покушај да се укаже на убрзани пут у пропаст који чека српско школство). Зборник је на основу реферата са скупа одржаног 1. јула 2013. у просторијама

Опширније...
 


Страна 199 од 236

Колумна

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

Тишина

tisina

 

Ковид сан

kovid san

 

Ко је присутан

Имамо 76 гостију на мрежи
trska_crkva.jpg
Број прегледа чланка : 6047627

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.